Dag per dag (Rondreis Ierland)

Reisduur: 8 dagen / 7 nachten

Dag 1 Brussel > Dublin   A

Met een regelmatige lijnvlucht naar Dublin. Afhankelijk van het aankomstuur gaan we op verkenning in de stad. Dublin wordt in twee gesneden door de Liffey rivier. Wij ontdekken zowel het noordelijk als het zuidelijk gedeelte van de stad. De belangrijkste monumentale gebouwen – zoals de ‘General Post Office’ (GPO) – bevinden zich in de majestueuze O’Connell Street. Wij zien het ‘Custom House’ aan de dokken en het ‘Phoenix Park’, het grootste publieke park in Europa.
In het meer gesofistikeerde zuidelijk gedeelte van de stad ontdekken wij mooie pleinen uit de Georgian periode zoals het Merrionplein, met het huis van Oscar Wilde. Hier vinden wij ook de typische huizen met kleurrijke deuren en de kwaliteitswinkels in Grafton Street. Dicht bij ‘St. Stephen’s Green’ ontdekken wij het huis van Bram Stoker, de auteur van Dracula. Dit gedeelte van de stad wordt gedomineerd door de studenten van het ‘Trinity College’. Tegenover de universiteit bevindt zich de middeleeuwse stad met het Kasteel van Dublin en twee Anglicaanse kathedralen.

Dag 2 Stadsbezoek aan Dublin   O|M

Wij starten de dag met een bezoek aan het iconische General Post Office in het hart van de stad. Tijdens een interactieve rondleiding vernemen wij meer over de geschiedenis van de stad en het land. Wij luisteren ook naar pakkende getuigenissen van gewone mensen onder buitengewone omstandigheden. Er zijn meertalige headsets beschikbaar. Er is een café en er zijn winkels met uitzicht op de historische binnenplaats.

Bezoek aan het Guinness Storehouse
De Guinness brouwerij in Dublin is Europa’s grootste stout producerende brouwerij en de thuisbasis van het Guinness Storehouse. Vandaag herbergt het een boeiende tentoonstelling gewijd aan het Guinness verhaal. Wij ontdekken wat er allemaal komt bij kijken om een Guinness te brouwen. Daarna zullen wij in de Gravity Bar van een ‘a pint Guinness’ genieten.
In ‘Five’ (op de vijfde verdieping) vinden wij een replica van een authentieke Ierse Bar, een 18e-eeuws geïnspireerde ‘Brewers’ eetzaal en een restaurant genaamd Gilroy’s.

Bezoek aan het Trinity College met als bijzondere attractie het ‘Book of Kells’
Voor wij het beroemde boek inkijken, passeren wij langs een tentoonstelling gebaseerd op het ‘Book of Kells’ en talrijke andere belangrijke werken geschreven in de kloosters van Ierland in de 9de eeuw.
Volgens het gezaghebbende Conde Nast Traveler Magazine, is een bezoek aan het ‘Book of Kells’ één van de 50 dingen die je in Europa moet doen alvorens te sterven!

Dag 3 Dublin > Kerry   O|M

Kilkenny Castle is één van de meest herkenbare gebouwen in Ierland. Het was een belangrijke vestiging die werd gebouwd door de Anglo-Normandiërs in de 12de eeuw. Het kasteel is gerenoveerd in de Victoriaanse tijd en ligt in een uitgestrekt park. Het was ooit de hoofdzetel van de Butler familie, de markiezen en hertogen van Ormonde. In het voormalige kwartier van de knechten is nu de Butler Art Gallery gevestigd, met regelmatig wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Bezoek aan de ‘Rock of Cashel’
De ‘Rock of Cashel’ torent hoog boven de stad Cashel op een kalkstenen rots. Het is wellicht de meest gefotografeerde plaats in Ierland. Hier vinden wij een verzameling van middeleeuwse gebouwen. Ooit was het de zetel van de koningen van Munster. St. Patrick bezocht de rots in 450 na Christus. Brian Boru werd hier in de tiende eeuw gekroond tot ‘koning der koningen’ van Ierland. Het domein werd in de 12de eeuw door de O’Brien clan geschonken aan de kerk. Heden is het eén van de belangrijkste toeristische attracties in Ierland.

Dag 4 Kerry: daguitstap naar het schiereiland Dingle   O|M

De mooiste kustlandschappen in Ierland vindt men op het schiereiland Dingle met z’n Keltische, pre-christelijke monumenten en christelijke kerken. Het is een regio waar het Iers (Iers-Gaelisch) nog gesproken wordt en de traditionele manier van leven in stand wordt gehouden.
De spectaculaire weg rond het schiereiland loopt door een bergketen (Slieve Mish).
Inch is een kustplaatsje met een lang strand omzoomd door duinen. Het is beroemd geworden door David Lean’s film ‘Ryan’s dochter’.
Het vissersstadje Dingle met zijn drukke haven ademt de sfeer van een typisch Ierse stadje. Er zijn vele smalle straatjes, een overvloedig aanbod van pubs en volop gelegenheid om te winkelen.
Vertrekkende van Clogher beach kan je een uitgestippelde 3 km lange klifwandeling maken met de onmogelijke naam ‘Cosan Cuas na nEighe. Deze wandeling duurt een uur.
In Ballyferriter volgen wij de wegwijzer naar het ‘Gallarus Oratory’. Een uniek voorbeeld van een 1300 jaar oude Keltische kerk.

Dag 5 Kerry > Galway   O|M

Wij nemen de ferryboot van Tarbert naar Killimer.

De Cliffs van Moher
Deze zijn één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Ierland. De enorme klif is gelegen aan de Atlantische Oceaan en grenst aan de Burren. De steile rotsformatie is 8 km lang en op zijn hoogste punt 230 meter hoog. Op een heldere dag kan je de Aran-eilanden zien, evenals de valleien en heuvels van Connemara. De klif bereikt zijn hoogste punt net ten noorden van ‘O ‘Brien’s Tower’. Die werd gebouwd door Cornelius O’ Brien, een nakomeling van Brian Boru, om zijn vriendinnen te entertainen.

De Burren
Wij reizen door de Burren en het 100 km2 grote Burren Nationaal Park. De Burren is een uniek karstgebied van ongeveer 300 km2. Het bestaat uit grote platte kalksteenrotsen die in diverse patronen zijn geërodeerd. In de kriskras uitgespoelde scheuren (grykes) groeien een groot aantal wilde bloemen en planten. In dit karstgebied zijn er ondergrondse rivieren en uitgespoelde grotten die plots kunnen overstromen als het regent. Wij vinden er ook Hunebedden en Keltische kruisen, evenals de ruïnes van een cisterciënzer abdij die teruggaat tot de 12de eeuw. Er zijn vele dorpjes die verlaten werden in de periode van hongersnood.

Dag 6 Galway > Connemara National Park > Kylemore Abbey > Sligo   O|M

Connemara is een streek van meren, rivieren, moerassen en bergen. Een regio met kleine dorpjes waar nog Gaelic gesproken wordt en de oude tradities in stand worden gehouden. Het is zonder twijfel het wildste en meest romantische deel van Ierland. Connemara is een groot schiereiland dat wordt begrensd door de droge en rotsachtige kustlijn van Galway Bay in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door de vele stenen muren rond de velden en weiden en huisjes met rieten daken. Wij bezoeken het Connemara National Park in het noorden. Het bestaat uit bijna drieduizend hectaren van vooral ruige kwartsiet en leisteen. Het domein strekt zich uit van de zeespiegel in Letterfrack tot de toppen van de twaalf Bens.
Het landschap wordt gekenmerkt door moeras, natte heidevegetatie en is de thuisbasis van veel wild. Het Connemara National Park werd geopend in 1980.
Kylemore Abbey is een beroemd klooster en voormalig landhuis. Mitchell Henry bouwde het huis in 1868, na zijn huwelijksreis te hebben doorgebracht in het gebied. De architectuur is het best te omschrijven als neogotisch. Eén van de bekendste attracties is de miniatuur gotische kerk uit 1870. De abdij is de thuisbasis van Benedictijner nonnen. Ze hadden er een privéschool ingericht voor meisjes. De gerenommeerde Kylemore Abbey International School werd gesloten in 2010. Er is een bezoekerscentrum met een tentoonstellingsruimte.
Nadien rijden wij naar Sligo.

Dag 7 Sligo > Derry > Belfast   O|M

Derry is de enige nog volledig ommuurde stad in Ierland. De 1,6 km lange stadswal dateert van het begin van de zeventiende eeuw. Vanop de stadswal heb je een prachtig uitzicht op de kathedralen en kerken. Wij vernemen hier hoe de historische gebeurtenissen de stad hebben gevormd. Uiteraard staan wij ook stil bij de vijandigheden tussen de katholieke en protestantse Ieren (the Bogside, the People’s Gallery).

2 Bezoek aan ‘The Giant’s Causeway’
Ontmoet de favoriete reus van Noord-Ierland Finn McCool in het nieuwe bezoekerscentrum aan de kust van Noord-Antrim.
De Ierse reus Finn McCool bouwde een pad door de zee (causeway) naar Schotland om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Als hij in Schotland aankomt, ziet hij dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en hij vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgd door de Schotse reus, vraagt McCool aan zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de baby, waarbij hij schrikt van de grootte van het kind. Aannemend dat de vader van zo’n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf, vlucht hij terug naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal’s Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

Het geheel bestaat uit 40.000 veelhoekige zuilen basalt die 60 miljoen jaar geleden na een vulkaanuitbarsting zijn ontstaan. Deze site staat op de UNESCO wereld¬erfgoedlijst.
Het bezoekerscentrum maakt ons vertrouwd met de belangrijkste thema’s van de mythologie, geologie, landschap, ecologie, cultuur en sociale geschiedenis. De rondleiding wordt afgesloten met een spectaculaire twee minuten durende audiovisuele projectie van een vulkaanuitbarsting.
Volgens het gezaghebbende Conde Nast Traveler magazine is een bezoek aan de Giant’s causeway net als het ‘Book of Kells’ één van de ‘50 dingen die je in Europa moet doen alvorens te sterven!
Na deze reis kunnen wij er dus twee van ons lijstje schrappen.

Dag 8 Belfast > Dublin > Brussel   O

Transfer naar Dublin Airport.
Vlucht naar Brussel en einde van een intense en boeiende reis.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Ierland     19/05/2019 15:24 

© 2019 Hobo Begeleide wereldreizen, kleine groepen van 8 tot 16 personenElders op dit continent
 • Rondreis IJsland
 • Rondreis Faroer Eilanden
 • Rondreis Schotland
 • Rondreis Ierland
 • Rondreis Slovenië
 • Rondreis Griekenland
 • Rondreis Albanië
 • Rondreis Portugal
 • Rondreis Polen
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis door de Baltische Staten
 • EUROPA