Dag per dag (Rondreis door magisch Madagascar)

Reisduur: 19 dagen / 16 nachten

Dag 1 Brussel – Antananarivo   

Vertrek met internationale vluchten naar Antananarivo.

Dag 2 Antananarivo   A

Aankomst in de Antananarivo. Transfer naar het hotel. Nadien verkennen we de hoofdstad van Madagaskar.

Dag 3 Antananarivo – Morondava   O|A

Wij nemen een binnenlandse vlucht naar Morondava, een badplaats aan de westkust. Morondava is het centrum van het gebied van de Sakalavastam en van het vissersvolk de ‘Vezo’, ook wel de nomaden van de zee genoemd. Morondava is niet meer dan een klein marktcentrum. Verschillende godsdiensten en culturen leven zij aan zij. In de directe omgeving zijn oude graven, prachtige witte zandstranden en de schitterende Baobablaan te vinden.

Dag 4 Morondava – Bekopaka   O|A

Na het ontbijt vertrekken wij naar Belo. Wij doorkruisen het Baobab woud en de rode aarde van het westen. Na de middag varen wij met een overzetvlot naar Bekopaka. Wij komen nu in het echte Madagaskar terecht en maken kennis met het leven van de Malagassiërs in het droogste deel van het eiland. Het lijkt wel of wij ons in Afrika bevinden.

Dag 5 Bekopaka (Tsingy de Bemaraha)   O|A

Wij maken een dagexcursie in het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha. Een tsingy is een woud van vlijmscherpe rotspunten, een natuurlijk reusachtig spijkerbed. Het werd gevormd door de oceaan die miljoenen slakkenhuisjes op een hoop gooide. Water en wind deden de rest. Erg opmerkelijk en uniek in de wereld. De Unesco heeft het gebied tot werelderfgoed uitgeroepen. De flora bestaat uit een droog loofbos en speciale planten eigen aan de kalkrijke omgeving. Ook vetplanten en orchideeën groeien op de woeste en scherpe rotsen. Je ontdekt hier zeven soorten lemuren en met wat geluk zie je de zeldzame kameleon met stompe staart, de Brookesia Perarmata. 53 soorten vogels wonen in het gebied.

Dag 6 Bekopaka – Morondava   O|A

Wij rijden terug naar Morondava. Tijdens de rit stoppen wij in de Baobablaan voor het nemen van prachtige foto’s van deze schitterende Grandidier bomen. Onderweg ontmoeten wij ossenkarren, brousse taxi’s en veel mensen die de tocht te voet afleggen.

Dag 7 Morondava – Miandrivazo   O|A

We rijden naar Miandrivazo door een prachtig landschap met baobabs en rijstvelden. Na de middag bezoeken we de stad.

Dag 8 Miandrivazo – Antsirabe   O|A

Tijdens onze rit naar Antsirabe genieten we van het mooie hoogland en typische tafereeltjes. De bodem krijgt een rode kleur van de erosie. Antsirabe ligt op 1500 m hoogte. Het stadje is vooral gekend voor zijn thermen en de handel in edelstenen. Je ruikt onmiddellijk dat hier bier wordt gebrouwen. Antsirabe is de meest Europese stad van het land met een aangename temperatuur en een vruchtbare bodem.

Dag 9 Antsirabe – Ambositra – Fianarantsoa   O|A

We rijden langs Ambositra, een stadje gekend voor houtbewerking, waar wij een houtsnijwerkatelier van de Zafimanierystam bezoeken. We komen aan in Fianarantsoa of ‘de stad waar men het goede leert’, het is de hoofdplaats van de Betsileo stam. De stad is het historische en culturele centrum van Madagascar en was vroeger de zetel van de Jezuïeten.

Dag 10 Fianarantsoa – Isalo   O|A

Op weg naar Isalo houden wij halt in Ambalavao om het productieproces te zien van het handgemaakte Anteimoro-papier, een herinnering aan de Arabische invloed op het eiland. Wij passeren het desolate plateau van Horombe en rijden door het gebied van de Bara stam, gekend als herders van de grote zeboekuddes.

Dag 11 Isalo   O|A

Gedurende een ganse dag maken wij tochten in het Nationale Park van Isalo. Wij zien een prachtig landschap met van door winderosie gevormde rotsen. We wandelen naar het ‘Natuurlijke Zwembad’, een mooi natuurlijk waterbassin met een klein watervalletje en naar de ‘apencanyon’.

Dag 12 Isalo – Tulear   O|A

Onderweg naar Tulear passeren wij een dorp, Ilakaka, dat veranderde in een drukke en snel groeiende stad sinds er 15 jaar geleden saffier werd ontdekt. We rijden door het Zombitse woud waar liefst zes soorten lemuren te vinden zijn. Wij zien de verschillende kleurrijke graven van de Mahafaly en de Antandroy.

Dag 13 Tulear – Fort Dauphin – Berenty   O|A

In Tulear nemen we de vlucht naar Fort Dauphin en rijden vandaar naar Berenty. Eerst doorkruisen we een tropische streek. Het landschap bestaat uit rijstvelden en een weelderige vegetatie van palm- en mangobomen. Daarna verandert het landschap volledig: eerst een overgangszone met vele rechthoekige palmbomen en vervolgens een droge streek met stekelige planten en sisalplantages. Aankomst in het privépark van Berenty, het koninkrijk van de lemuren. Wij maken een avondexpeditie in het park en gaan op zoek naar dieren die ’s nachts leven.

Dag 14 Berenty – Fort Dauphin   O|A

‘s Morgens bezoek aan het woud om de natuur te zien ontwaken. We genieten van het ochtendtafereel van de ringstaartlemuren die zich koesteren in de zon. Maar de attractie in het park zijn de lenige sifakas of de dansende lemuren. Deze acrobatische lemuren zijn beroemd om hun ongelooflijke danspassen. Na lunchtijd rijden we terug naar Fort Dauphin of Taolanaro (stad van de dromen) in het Malgache, een charmant plaatsje omgeven door drie baaien waar het koloniaal verleden blijft voortleven. De traditionele witte huizen staan verspreid over de heuvels. In Fort Dauphin vinden we nog overblijfselen van de vestigingen en forten van de Fransen en Portugezen.

Dag 15 Fort Dauphin   O|A

In de ochtend vertrekken wij voor een prachtige boottocht naar Lokaro. We varen op de rivierarmen die het Lanirano meer met het Evatra uitkijkpunt verbinden. We bevinden ons in een wonderlijke wereld en bewonderen de prachtige vegetatie zoals de olifantsoren (taro’s), de driehoekige palmbomen en de reizigersbomen (ravenalas). In deze moerasachtige omgeving staat de tropische Nepenthes madagascariensis, een vleesetende bekerplant waarvan de gele bolvormige bloem een soort welriekend maagsap bevat waarin de insecten verdrinken alvorens verteerd te worden. We maken een wandeling in het vissersdorpje Lokaro. We worden er ondergedompeld in het echte Malagassische leven. Hier leeft duidelijk één van de armste bevolkingsgroepen van Madagaskar. Nadien keren wij terug naar Fort Dauphin.

Dag 16 Fort Dauphin – Antananarivo – Andasibe   O|A

Vlucht naar de hoofdstad en per bus verder naar Andasibe, het vochtige deel van het land met veel tropische regenwouden en meren. Onderweg bezoeken we het Pyereras reptielenpark waar we veel kleurrijke kameleons ontdekken. Tijdens een wandeling in het woud merken we twee soorten lemuren op, de sifaka ‘coquereli’ en de bruine ‘fulvus’ lemuur. Aankomst in Andasibe waar we ons voorbereiden op een nachtelijk bezoek aan het Andasibereservaat, waar we op zoek gaan naar de lemuren en andere nachtdieren.

Dag 17 Andasibe   O|A

Het nationale park van Andasibe heeft alle kenmerken van het vochtige tropische regenwoud. We maken een wandeling en proberen tussen de weelderige plantengroei de lemuren, waaronder de grootste soort de ‘indri-indri’ te ontdekken. Daarna bezoek aan het typische dorpje Andasibe waar de lokale Betsimisaraka-stam nog woont en leeft volgens de traditionele levenswijze Na de middag uitstap in Vakona Private Park.

Dag 18 Andasibe – Antananarivo – Brussel   O

We rijden terug naar de hoofdstad en brengen een bezoek aan de stad. Tegen de avond transfer naar de luchthaven voor onze inter­nationale terugvluchten .

Dag 19 Brussel   

Aankomst in Brussel en einde van een indrukwekkende reis.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Madagascar Ariary  Frans, Plateaumalagasi  17/10/2018 10:10 
Elders op dit continent
  • Rondreis doorheen het mooie Zuid-Afrika
  • Rondreis door de prachtige natuur van Namibië
  • Rondreis in de tropische wouden van Oeganda
  • Rondreis langs de schatten van Ethiopië
  • Rondreis door magisch Madagascar
  • Bijzondere Marokko-rondreis
  • Rondreis Botswana | Namibië | Zambia | Zimbabwe
  • Rondreis door Kenia & Tanzania
  • AFRIKA