Dag per dag (Rondreis Schotland)

Reisduur: 7 dagen / 6 nachten

Dag 1 Brussel > Edinburgh   A

Met een regelmatige lijnvlucht naar Edinburgh. Afhankelijk van het aankomstuur starten we onze panora­mische tour van Edinburgh City.

Bezoek Camera Obscura
Camera Obscura bestaat al sinds 1853. Er zijn vijf verdiepingen met toestellen die je een verbazingwekkende optische ervaring geven. Vanuit de mysterieuze Victoriaanse dakkamer zie je levend bewegende beelden van Edinburgh.

Dag 2 Stadsbezoek Edinburgh   O|M

Bezoek aan de Rosslyn Chapel
Deze kapel werd in 1446 gesticht als collegiale kapel van St. Matthew. Er is 40 jaar aan gewerkt. Het resultaat is dan ook verbluffend. De kapel heeft talloze bezoekers geïntrigeerd en geïnspireerd. Rosslyn heeft turbulente tijden overleefd en is onlangs grondig en uitgebreid gerestaureerd.

Bezoek aan Edinburgh Castle
Het kasteel is gelegen in het oude stadscentrum op de top van een uitgedoofde vulkaan. Op deze rots (Castle Rock) staat al sinds de 6de eeuw na Chr. een versterkte vestiging. Het huidige kasteel bestaat vooral uit gebouwen uit de 17de eeuw. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de stad.

Bezoek aan het Palace of Holyroodhouse
Dit is de officiële verblijfsplaats van de monarch van het Verenigd Koninkrijk in Schotland. De plaats is nauw verbonden met het turbulente verleden van Schotland. Mary, Queen of Scots woonde hier tussen 1561 en 1567. Opeenvolgende koningen en koninginnen hebben het Paleis van Holyroodhouse tot de belangrijkste koninklijke residentie in Schotland gemaakt.
De bezoekers kunnen de 14 historische ‘State Apartments’ en de ruïnes van Holyrood Abbey verkennen. In de Queen’s Gallery worden er wisselende kunstwerken uit de Koninklijke Collectie tentoongesteld.

Dag 3 Edinburgh > Aberdeen   O|M

Fotostop bij de Railway Bridge over de Firth of Forth. Vandaar kan je foto’s maken van de Forth Road Bridge en de Queensferry Crossing.

Culross
In de 16e en 17de eeuw leefde de stad van de productie van kolen en zout. Na de 17de eeuw geraakte het in de vergetelheid. Culross werd in 1932 opgepikt door de National Trust of Scotland en werd gerestaureerd. Het geldt nu als één van de beste voorbeelden van een Schots stadje uit de 16de eeuw. We bezoeken Culross Palace (1597) dat gebouwd werd voor Sir George Bruce, een koopman. In het centrum vinden wij het informatiecentrum van de National Trust of Scotland. Deze woning werd opgericht in 1625 en is duidelijk beïnvloed door de Vlaamse bouwstijl. Hier kan men een audiovisuele presentatie omtrent de stad bekijken. Vervolgens lopen we door de Back Causeway, een steegje met een centraal licht verhoogde stoep. We lopen langs de Study (1610), het kruis op de markt (1588) en via Kirk Street naar Culross Abbey.

Dunnottar Castle
Dunnottar Castle is een romantische en historisch belangrijke kasteelruïne, hoog en onneembaar gelegen aan de rand van de Noordzee bij Stonehaven. Het is een complex geheel van gebouwen op een landtong in zee.
William Wallace, Mary Queen of Scots, de markies van Montrose en de toekomstige koning Charles II hebben hier allen verbleven.
Tijdens de Engelse Burgeroorlog was het een belangrijke en symbolische vesting voor de Schotten. In 1651 werden de Schotse kroonjuwelen naar het kasteel overgebracht. Na een beleg van acht maanden door de Engelsen viel het kasteel.

Dag 4 Aberdeen > Inverness   O|M

Bezoek aan het Duff House in Banff
Duff House is een achttiende-eeuws Georgiaans landhuis, gebouwd in opdracht van William Duff, de eerste Graaf van Fife. Het is ontworpen door de Schotse architect William Adam (1689-1748) en wordt beschouwd als een meesterwerk. De eerste steen werd gelegd in 1735 en het bouwwerk was vijf jaar later klaar. Het duurde echter nog meer dan 100 jaar om het interieur te voltooien. Sinds het einde van de 20ste eeuw wordt Duff House gebruikt door de ‘National Gallery of Scotland’.

Bezoek aan Elgin Cathedral
‘Elgin Cathedral’ was één van de mooiste middeleeuwse gebouwen in Schotland en een bron van inspiratie voor menig kunstenaar. De indrukwekkende gele zandstenen ruïne is één van de belangrijkste architectonische erfenissen uit vervlogen tijden. De kathedraal was het kerkelijk centrum en het spirituele hart van het bisdom Moray. Sinds 1224 was Elgin de bisschoppelijke zetel tot aan de protestantse reformatie van 1560. Daarna viel de kathedraal in onbruik.

Als de tijd het toelaat, bezoeken wij ook nog de St Giles Kerk in Elgin. De kerk is gesloten maar de architectuur is heel apart. Zij lijkt op en Griekse tempel met een portiek met 6 Dorische zuilen. Ook de toren een kopie van het monument van Lysicrates is heel apart.

Dag 5 Inverness > Loch Ness > Fort William   O|M

Bezoek aan de Leault Farm
Wij gaan op bezoek bij een schaapherder en zien hem aan het werk met zijn honden. De herder werkt met verschillende honden tegelijk. Die herkennen elk apart zijn fluitsignalen en reageren daar gepast op. Wij luisteren naar de individuele fluitcommando’s en proberen die ook zelf te herkennen.

Aansluitend maken we kennis met de vriendelijke collies en hun jongen. Afhankelijk van de tijd van het jaar, doen wij een poging om zelf een schaap te scheren of een wees¬lammetje te voeden met de fles.

Boottocht op het Loch Ness
De kans is klein dat wij het monster zullen zien, maar… men weet nooit.

Bezoek aan Urquhart Castle
‘Urquhart Castle’ is het prototype van een Highland kasteel in zijn meest authentieke en dramatische vorm. Ervaar een glimp van het middeleeuwse leven vanuit de ruïnes van dit unieke kasteel in de Schotse Highlands. Geniet van de prachtige vergezichten over Loch Ness. De geschiedenis van het kasteel wordt verteld door middel van een opmerkelijke collectie van artefacten, die werden achtergelaten door de vroegere bewoners, historische replica’s waaronder een katapult die werd gebruikt bij belegeringen. Hier heeft St. Columba in de 6de eeuw mirakels verricht.

Op weg naar Fort William stoppen wij aan de Neptune Staircase. Dit is een door Thomas Telford ontworpen stelsel van acht sluizen. Over een afstand van 457 meter wordt een hoogteverschil van 19,5 meter overbrugd. Het complex maakt deel uit van het Caledonisch Kanaal. Het is de grootste sluizentrap in het Verenigd Koninkrijk.

Dag 6 Fort William > Glasgow   O|M

Loch Lomond & The Trossachs National Park
Dit is een park in Schotland met Loch Lomond en verschillende heuvelruggen waarvan de Trossachs de meest bekende zijn. Het park werd opgericht in 2002 om een gebied van uitzonderlijke ecologische waarde te vrijwaren.

Bezoek aan de Glengoyne whisky distillery
Glengoyne is een distilleerderij die zijn gelijke niet kent. Zo mooi als een postkaartje, met witgekalkte muren en pagode dak. De distilleerderij is genesteld aan de voet van Dumgoyne Hill. Het is de thuishaven van de tiende generatie distilleerders die op niets beknibbelen en nooit afwijken van de authentieke methodes die zij van hun voorvaderen geleerd hebben. Zij geven rondleidingen voor zowel whisky experts als voor beginners.

Stadsbezoek Glasgow
Glasgow beschikt over een goede mix van internationaal gerenommeerde musea en galerijen, prachtige architectuur, een bruisend nachtleven, fantastische winkels en veel gelegenheden tot ‘wining en dining’.
Het stadsbezoek brengt ons van George Square in het centrum van de stad langs de indrukwekkende kathedraal van Glasgow. Dan rijden wij naar de West End waar de historische gebouwen van de universiteit te vinden zijn. Nadien keren wij terug naar het centrum waar iedereen wat vrije tijd krijgt.

Dag 7 Glasgow > Edinburgh > Brussel   O

Eventuele vrij tijd in Glasgow hangt af van het uur van de terugvlucht. Transfer naar Edinburgh Airport.
Einde van een korte maar intensieve en boeiende reis.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Schotland     20/01/2019 14:03 

© 2019 Hobo Begeleide wereldreizen, kleine groepen van 8 tot 16 personenElders op dit continent
 • Rondreis IJsland
 • Rondreis Faroer Eilanden
 • Rondreis Schotland
 • Rondreis Ierland
 • Rondreis Slovenië
 • Rondreis Griekenland
 • Rondreis Albanië
 • Rondreis Portugal
 • Rondreis Polen
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis door de Baltische Staten
 • EUROPA