Dag per dag (Rondreis doorheen het mooie Zuid-Afrika)

Reisduur: 20 dagen / 17 nachten

Dag 1 Brussel – Johannesburg   

Met internationale lijnvluchten naar Johannes­burg.

Dag 2 Johannesburg – Pretoria   A

Aankomst in Johannesburg en een korte rit van 50km naar de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika, Pretoria. Wij bezoeken het granieten Voortrekkersmonument, opgetrokken ter herinnering aan de Grote Trek door blanke kolonisten, en het Paul Krugerhuis. In het hart van de stad ligt het Kerkplein met zijn historische gebouwen. De Uniegebouwen bieden een mooi uitzicht over het oostelijk deel van de stad.

Dag 3 Pretoria – Hazyview   O|A

Na het ontbijt bezoeken wij een kleine nederzetting van de Ndebele-stam. Hun huizen zijn versierd met kleurrijke motieven. Zelf dragen zij mooi kralenwerk. Aansluitend brengen we een interessant bezoek aan de Premier diamantmijn in Cullinan. Dan rijden we door het Hoogveld en via de Schoemanskloof richting Transvaalse Drakensbergen. De eindbestemming van de dag is Hazyview, gelegen nabij het Krugerpark.

Dag 4 Hazyview – Blyde Rivier Canyon   O|A

Wij volgen de Panorama route langs watervallen (Lisbon en Berlin) en adembenemende vergezichten (God’s Window). De cilindervormige holten van Bourke’s Luck zijn door riviererosie vormgegeven. Wij bereiken de Blyde Rivier kloof gedomineerd door de Drie Rondavels en Mariepskop. Pilgrim’s Rest is een van de eerste stadjes waar goud werd gedolven.

Dag 5 Hazyview – Krugerpark   O|A

Het Krugerpark is een van de beste wild­reservaten van de wereld. De vroege ochtend en de late namiddag zijn de beste tijden voor het observeren van de vele dieren vanuit een open safariwagen. Het grote wildpark is rijk aan zoogdieren en vogels. Langs het netwerk van wegen gaan wij met een open safarijeep op zoek naar ‘The Big Five’: leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard.

Dag 6 Hazyview – Swaziland   O|A

Wij rijden naar het kleine koninkrijk Swaziland. Onderweg bezoeken wij een kraal waar wij op traditionele muziek en dans worden vergast. Het koninkrijk van koning Mswati III is erg groen en heuvelachtig. De plaatselijke bevolking is erg bedreven in fraai houtsnijwerk en prachtig bewerkte speksteen.

Dag 7 Swaziland – Hluhluwe   O|A

Het landschap in Swaziland is intussen veranderd in droger savanneland. Langs de weg zien we authentieke ronde hutjes van leem. We brengen een bezoek aan een schooltje waar we op liederen worden onthaald. We steken weer de grens over en betreden de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal. Langs fruit- en suikerrietplantages bereiken we het Hluhluwe-Umfolozi Natuurpark waar we in de namiddag op zoek gaan naar de witte neushoorn. Dit oudste wildpark van Afrika is bekend vanwege het redden van deze bedreigde diersoort. Van hieruit werden duizenden neushoorns naar andere parken in de wereld overgebracht.

Dag 8 Hluhluwe – St Lucia   O|A

We maken een korte rit naar St Lucia, gelegen aan het grote natuurreservaat iSimangaliso Wetland Park. Het park staat op de Unesco werelderfgoedlijst en heeft een unieke natuur met lagunes en moeraslanden. We maken een safari door het park en maken in de late namiddag een boottocht op het St Lucia meer. Je vindt hier vooral veel krokodillen en nijlpaarden. St Lucia heeft de hoogste begroeide duinen van de wereld.

Dag 9 St Lucia – Kokstad   O|A

We rijden langs de noordelijke kust en houden halt in Ballito waar we een wandeling op het strand maken. Verder langs de zuidelijke kust en haar mooie kleine badplaatsen waar we regelmatig halt houden.

Dag 10 Kokstad – Coffee Bay   O|A

We rijden naar Umtata en brengen een bezoek aan het Mandela museum, dat geheel in het teken van Mandela staat. Na de middag rijden we naar Coffee Bay aan de Indische Oceaan. Mooie uitzichten en groene heuvels vol rondavels, de typische woningen van de Xhosa’s, kleuren het landschap. We rijden met plaatselijke gidsen naar het spectaculaire Hole in the Wall, een rotspartij waarin door de hevige oceaanstroming en de golven een gat is ontstaan.

Dag 11 Coffee Bay – Cintsa (Wildcoast)   O|A

We rijden door de Oost-Kaap, het vroegere Transkei en woongebied van de Xhosa’s, de op een na grootste stam van Zuid-Afrika. Overal op de heuvels zien we rondavels, traditionele lemen hutten met een strodak, en in felle kleuren geschilderde huisjes. De bevolking leeft hier nog vrij traditioneel en het is hier waar de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is opgegroeid. We steken de Grote Keirivier over naar Ciskei en we overnachten in Cintsa aan de prachtige Wild Coast.

Dag 12 Cintsa (Wild Coast) – Addo Elephant Park – Port Elisabeth   O|A

We gaan op safari in Addo Elephant National Park. We zien er niet alleen olifanten, maar ook zebra’s, koedoes, wrattenzwijnen en hartenbeesten. Met wat geluk spotten we een zwarte neushoorn. Daarna rijden we naar de belangrijke havenstad Port Elizabeth, die door de Zuid-Afrikanen The Friendly City wordt genoemd.

Dag 13 Port Elizabeth – Mosselbaai   O|A

De plantenwereld van Zuid-Afrika is een van de rijkste en meest gevarieerde van de wereld. Vandaag ontdekken wij een groot deel van de schitterende Tuinroute die vele gezichten heeft. Dichte bossen, een ruige kustlijn, mooie valleien en bergketens waarvan de hellingen met fynbos begroeid zijn. Van het fynbos maakt de nationale bloem, de Koningsprotea, deel uit.

Dag 14 Mosselbaai – Oudtshoorn – Mosselbaai   O|A

Wij rijden naar het centrum van de struisvogelindustrie en de hoofdplaats van de Kleine Karoo, Oudtshoorn. Wij bezoeken een struisvogelboerderij en rijden dan noordelijk naar de mooie Cango Caves. Met een gids bezoeken wij de fascinerende grotten. Daarna rijden wij over een van de mooiste bergpassen van het land, de Zwartbergpas. De vergezichten over de Grote Karoo zijn spectaculair. In Mosselbaai zette de eerste Europeaan, Bartolomeu Diaz voet aan wal.

Dag 15 Mosselbaai – Swellendam – Kaapstad   O|A

Wij bezoeken Swellendam, de op twee na oudste stad van Zuid-Afrika. De typische Kaap-Hollandse gebouwen zijn echte juweeltjes. Wij bezoeken de Drostdy en de Nederduits Gereformeerde kerk. Wij rijden dan naar Hermanus om er in de broedperiode naar de walwissen te kijken en van daaruit trekken we verder, via de schitterende Kaap Hangklip naar Kaapstad.

Dag 16 Kaapstad   O|A

De kabelbaan brengt ons naar de top van de Tafelberg vanwaar wij uitkijken over de stad waar de eerste Europese kolonisten zich hebben gevestigd. In de namiddag bezoeken wij de stad en zijn bezienswaardigheden: de in Victoriaanse stijl opgetrokken parlementsgebouwen, St. George’s Cathedral, de Compagniestuinen, Greenmarket Square, de Maleisische wijk en het Waterfront met zijn vele restaurants en winkels.

Dag 17 Kaapstad – Kaapse Schiereiland   O|A

Vandaag staat een ganse dag Kaapse Schiereiland op het programma. Wij bezoeken de prachtige tuinen van Kirstenbosch, het Kaappunt vanwaar wij wandelen naar Kaap de Goede Hoop. Dit gebied is een natuurreservaat met bijna 3.000 plantensoorten. Met wat geluk botsen wij op de bontebok. Wij keren terug naar Kaapstad via de westkust. Voor we terugkeren naar Kaapstad bezoeken we in Simonstad de pinguïnkolonie van Boulders Beach.

Dag 18 Kaapstad – Paarl – Franschhoek – Stellenbosch   O|A

Wij bezoeken het Afrikaanse Taalmonument, de wijngaarden van Franschhoek waar de Hugenoten zich in de 17de eeuw vestigden en het openluchtmuseum van Stellenbosch. In een van de vele Kaapse wijnboerderijen proeven wij van het lekkere Zuid-Afrikaanse vocht.

Dag 19 Kaapstad – Robbeneiland – Brussel   O

Wij bezoeken Robbeneiland, de beruchte gevangenis voor politieke tegenstanders van het apartheidsregime. Nelson Mandela en zijn medestanders zaten hier 20 jaar gevangen. We rijden naar de luchthaven voor onze vluchten richting Europa.

Dag 20 Brussel   

Aankomst in Brussels Airport.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Zuid-Afrika Rand  Engels, Afrikaans en 9 Bantoe-talen  16/09/2019 21:10 

© 2019 Hobo Begeleide wereldreizen, kleine groepen van 8 tot 16 personenElders op dit continent
  • Rondreis doorheen het mooie Zuid-Afrika
  • Rondreis door de prachtige natuur van Namibië
  • Rondreis in de tropische wouden van Oeganda
  • Rondreis langs de schatten van Ethiopië
  • Rondreis door magisch Madagascar
  • Rondreis Marokko
  • Rondreis Botswana | Namibië | Zambia | Zimbabwe
  • Rondreis door Kenia & Tanzania
  • Fotoreis Soedan
  • AFRIKA