Dag per dag (Rondreis door de Baltische Staten)

Reisduur: 8 dagen / 7 nachten, Verlenging St.Petersburg/Moskou 7 dagen / 6 nachten

Dag 1 Brussel > Vilnius (Litouwen)   A

Vlucht naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. We bezoeken de oude stad van Vilnius, erkend door de Unesco als werelderfgoed. De oude stad is een echt doolhof van straatjes. In het centrum vinden we de kathedraal met zijn klokkentoren. Ze is gevestigd op de plaats waar vroeger een oude heidense tempel stond die aan de God Perkunas was opgedragen. Oorspronkelijk lag het gebouw binnen de vestigingsmuren van het Beneden Kasteel. In de smalle oude straatjes ontdekken we historisch erfgoed zoals de St. Anna kerk, de oude universiteit, de St. Peter-Paul kerk, de kapel van de Dageraad evenals de ruïnes van het Neder en Opper kasteel.

Dag 2 Vilnius > Trakai > Kaunas   O|A

We vertrekken naar Kaunas. Onderweg bezoeken we Trakai, de voormalige hoofdstad van Litouwen. De stad ligt op een eiland in het midden van een meer. Het 14de-eeuwse rode bakstenen kasteel herbergt nu een kunstmuseum. De kastelen van Trakai zijn de bekendste werken van de verdedigingsarchitectuur in Litouwen. De oude stad van Trakai, omgeven door meren, is één van de meest indrukwekkende en meest pittoreske locaties in Europa. Hier woont nog steeds een kleine gemeenschap van Karaites, zij belijden het jodendom. Er wordt aangenomen dat ze uit de Krim zijn overgebracht door de Grote Litouwse Hertog Vytautas.
Gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Nemunas en Neris is Kaunas
met een bevolking van 430.000 inwoners de tweede grootste stad in Litouwen. Kaunas werd niet vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog waardoor het nog een groot aantal oude architecturale monumenten heeft. Het oude stadsdeel bevat het 13de-eeuwse kasteel, het oude stadhuis, bijgenaamd de witte zwaan, de kathedraal, de kerk van St. Franciscus Xaverius en het Jezuïetenklooster, het Perkunas huis en de Vytautas kerk.

Dag 3 Kaunas > Klaipeda > Nida > Klaipeda   O|A

Klaipeda wordt vaak ‘poort naar de zee’genoemd want het is de belangrijkste zeehaven van het land. Rondleiding door de stad met inbegrip van het oude postkantoor, de historische binnenstad met zijn vele ambachtelijke winkels, het oude theater en het Simon Dach plein.
Rondrit in het nationaal park Koerse Schoorwal, een bijzonder en uniek stukje land. Vooral de grote zandduinen moet je gezien hebben. We brengen ook een bezoek aan het vissersdorp Nida en keren dan terug naar Klaipeda.

Dag 4 Klaipeda > Siaulai > Rundale > Riga (Letland)   O|A

Rit naar Siaulai en bezoek aan de Kruisheuvel in Sauliai. De Kruisheuvel, Kryziu Kalnas, gelegen op 12 kilometer ten noorden van de kleine industriële stad Siauliai (uitgesproken shoo-lay) is het Litouwse nationale pelgrimsoord. Op een kleine heuvel staan duizenden kruisen die christelijke devotie en een gedenkteken voor de Litouwse nationale identiteit vertegenwoordigen.
Rit naar Rundale. Het paleis van Rundale, een meesterwerk van barokke architectuur, ligt op 70 km van Riga. Het werd in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd door de wereldberoemde Italiaanse architect Rastrelli die veel van Sint-Petersburg mooiste gebouwen waaronder het Winterpaleis, ontworpen heeft. Het gerenoveerde interieur van het paleis is ingericht met authentieke 18de-eeuwse meubels en schilderijen. Het meest indrukwekkend zijn de Gouden Zaal, de Witte Zaal, de slaapkamer van de hertog van Koerland, Johan Ernst Biron. Het paleis heeft ook een prachtig park in Franse stijl. Verder naar Riga.

Dag 5 Riga   O|A

Vandaag bezoeken we Riga, de hoofdstad van Letland en een middeleeuwse Hanzestad met onder andere de St. Peter’s kathedraal. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over de stad, het kasteel van Riga met zijn drie prachtige musea, de Domkerk, die één van de wereld ‘s grootste pijporgels heeft, en de oude Gildenhuizen. Ook de Orthodoxe kerk en het Opera­gebouw staan op ons programma. Riga staat bekend als een van Europa’s belangrijkste exponenten van de late 19de en vroege 20-eeuwse architectonische stijl van de Art Nouveau. Riga heeft de grootste concentratie van Jugendstil gebouwen in Europa. We maken een tocht met een honderd jaar oude motorboot op het kanaal en bewonderen vanaf het water het nationale operagebouw, de centrale markt, Andrejsala en nog andere mooie plaatsen.
Op 14 kilometer van het centrum van Riga, aan de oever van het schilderachtige Jugla meer, ligt een mooi openluchtmuseum. Het museum werd opgericht in 1924 en is nu een van de oudste openluchtmusea in Europa. Oude huizen, huishoudelijk materiaal van boeren, vissers en ambachtslieden uit alle regio’s van Letland zijn er te bewonderen. Er is zelfs een herberg, een molen en verschillende kerken. Het museum telt zo maar liefst 107 gebouwen.
Terug naar Riga.

Dag 6 Riga > Sigulda > Turaida > Tallinn (Estland)   O|A

Een van de meest pittoreske stadjes in Letland is Sigulda, ook wel het Letse Zwitserland genoemd. Sigulda ligt op ongeveer 50 km van Riga in de vallei van de Gauja rivier. De stad ligt in het Gauja nationaal park en is de meest populaire toeristische en recreatieve bestemming van het land. Het is de bekendste wintersportplaats in Letland met een bobsleebaan en verschillende skipistes. We wanen ons in de middeleeuwen en brengen een bezoek aan de ruïnes van het 13de-eeuwse kasteel en het kasteel van graaf Kropotkin daterend van de 19de eeuw. Met de bus maken we een tocht in de Gauja vallei en genieten van het mooie landschap. We wandelen naar de zandstenen grotten op de oude rivieroever.
De Turaida Site is het historische centrum van Turaida en bestaat uit archeologische, historische en artistieke monumenten die ons vertellen over de gebeurtenissen die hebben plaats gevonden sinds de 11de eeuw. Het ommuurde kasteel Turaida ligt op een heuvel. De kerkheuvel is een oude site met een kerk en kerkhof. De Turaida kerk, een van de oudste houten kerken gebouwd door de plaatselijke landelijke ambachtslieden, is hier terug te vinden. Onder een oude lindeboom is de legendarische graftombe van Roze, een meisje dat zichzelf in de naam van de liefde heeft opgeofferd.
Rit naar Tallinn waar we overnachten.

Dag 7 Tallinn   O|A

Tallinn is een schilderachtige oude stad waar alle wijken dateren uit de middeleeuwen. Wij brengen een bezoek aan de stad met zijn schilderachtige straatjes en prachtige gotische koopmanshuizen. Verder naar het Toompea kasteel, de Domkerk daterend uit de 13de eeuw, de 19de-eeuwse Russische orthodoxe kathedraal van Alexander Nevskij, het 15de-eeuwse plein voor het stadhuis, de grote Gildenhuizen gebouwd om het lidmaatschap van Tallinn in de Hanze te vieren en de St. Olaf kerk.
We rijden langs de voorsteden van Tallinn en het terrein van het Songfestival en de Pirita wijk met het St. Brigittes klooster.
We bezoeken het Kadriorg paleis. Het paleis, gebouwd als een geschenk van Peter de Grote aan zijn vrouw Catherina in de jaren 1720, is een uitstekend voorbeeld van de barokke architectuur. Het kunstmuseum van het paleis telt vele schilderijen, beeldhouwwerken, grafische kunst en toegepaste kunst van West-Europa en Rusland uit de 16de tot de 20ste eeuw.

Dag 8 Tallinn > Brussel   O

Terugvlucht naar Brussel.

Verlenging Sint-Petersburg en Moskou

Dag 8 VERLENGING SINT-PETERSBURG EN MOSKOU: Tallinn > Sint-Petersburg   O|A

Op weg naar Sint-Petersburg bezoeken we Narva.
Ongeacht of men de stad bezoekt in het vroege voorjaar, zomer, herfst of winter, Narva biedt altijd iets speciaals en uniek. Narva blijft een smeltkroes van volkeren, tijden en culturen, oud en nieuw. Dit is wat de stad zo bijzonder maakt: het 13de-eeuwse kasteel, het prachtige barokke stadhuis, een van de best bewaard gebleven bastions in Europa, het Krehnolm complex en nog veel meer.
Bezoek aan het Narva kasteel, een van de belangrijkste attracties van de stad. In de 13de eeuw, bouwden de Denen het kasteel als residentie voor de vice-regent van de Deense koning. Het Narva kasteel is het best bewaard gebleven verdedigingsgebouw in Estland. Het domein van het kasteel is 3,2 hectare groot en het hoogste punt is de Grote Hermann toren (51 meter). Vandaag kunt u het museum bezoeken in het kasteel.
De grensovergang neemt heel wat tijd in beslag en eens in Rusland rijden we naar Sint-Petersburg.

Dag 9 Sint-Petersburg   O|A

We maken een panoramische stads­toer. Sint-Petersburg, de op een na grootste stad in Rusland, ook wel het Venetië van het noorden genoemd, was 200 jaar lang de hoofdstad van het Russische rijk. De stad werd gebouwd door de beste Russische en Europese architecten. Alle trends in de architectuur van die periode werden gebruikt. Het historische centrum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.
De stad is een museum op zich. De meest prominente architecturale monumenten van de stad zijn het Winterpaleis, de Admiraliteit, de Sint Isaac kathedraal, de Kazan kathedraal, het gebouw van de Academie van de Kunst en tal van prachtige paleizen. De collecties van de musea in Sint-Petersburg zijn wereldbekend.
Bezoek aan het Peter en Paul fort. Het fort was een politieke gevangenis; de tsaren hielden er hun belangrijkste tegenstrevers gevangen, voornamelijk intellectuelen. Nu is het een museum en ook een van de beste locaties in de stad voor een panoramisch uitzicht vanop de zuidelijke oever van de rivier de Neva. Een klein houten fort werd uiteindelijk de kathedraal. We bezoeken het graf van Peter de Grote, de stichter van de stad, en ook de graven van de tsaren van de Romanov-
dynastie en hun families, met inbegrip van het graf van Nicolaas II en zijn gezin, gedood tijdens de Russische revolutie van 1918.
Bezoek aan het Hermitage museum in het Winterpaleis, één van de grootste en belangrijkste musea van Rusland en de wereld. Thuisbasis van meer dan 3 miljoen meesterwerken. Het museum is wereldberoemd voor haar collecties van Italiaanse, Vlaamse, Franse en Spaanse beeldende kunst, in het bijzonder voor de meesterwerken van Leonardo da Vinci, Raphael, Rembrandt, Van Gogh en de Franse impressionisten Gauguin, Matisse en Picasso. Het Hermitage is gevestigd in 6 gebouwen gelegen langs de oever van de rivier de Neva, in hartje Sint-Petersburg.

Dag 10 Sint-Petersburg > Poesjkin > Sint-Petersburg   O|A

Het Catherinapaleis geldt als een van de meesterwerken van de kunstwereld.
Het is gelegen in de stad Poesjkin, voorheen Tsarskoye Selo of dorp van de tsaar. De stad werd gesticht in het begin van de 18de eeuw en ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. In 1710 gaf Peter de Grote dit landgoed aan zijn vrouw Catherina en werd er een klein paleis gebouwd door Braunstein. Vanaf toen tot de tijd van de laatste Russische tsaar werd het gebruikt als zomerresidentie van de keizerlijke familie. In 1756 werd het uitgebreid in een exquise barokke stijl door de Italiaanse architect Rastrelli. Zijn grandioze turquoise, witte en gouden gevel zijn een streling voor het oog. Voor het paleis ligt het uitgestrekte landschapspark. De stad Poesjkin is niet alleen beroemd om zijn opmerkelijke paleis en parken maar ook omwille van de man waarnaar de stad vernoemd is. Sinds 1937 heet de stad Poesjkin naar de meest gevierde dichter in het land. Alexander Sergeevich Pushkin leefde in deze stad aan het begin van de 19de eeuw.

Dag 11 Sint-Petersburg   O|A

Het meest luxueuze niet-keizerlijke paleis in Sint-Petersburg was het huis van de rijke en machtige Yussupovs familie die tot de meest invloedrijke kringen in Rusland behoorden vanaf het midden van de 18de eeuw tot de revolutie. Het interieur bevat een eiken eetkamer, een groot salon, zitkamer met erker, wit marmeren zwembad, een wintertuin en een mooi eigen theater dat eruit ziet als een gezellige versie van het Mariinsky en tal van feestzalen en balzalen.
We bezoeken het Russisch museum in het Mikhailovsky paleis en het Benoit gebouw. Het paleis werd gebouwd in 1895 voor Paul I jongste zoon en werd een museum in 1898 door Alexander III. Het museum bezit de grootste collectie schilderijen, sculpturen, tekeningen en volkskunst uit Rusland.
Mini-cruise langs de grachten van Sint-Petersburg. De stad is gebouwd in harmonie met het water.

Dag 12 Sint-Petersburg > Moskou   O|A

Transfer naar het station en vertrek met de trein naar Moskou.
Als je Moskou wil verkennen moet je beginnen in het centrum op het wereldbekende Rode Plein. Natuurlijk verkennen we ook alle plaatsen in de buurt, zoals het Kremlin en de belangrijke Spasskaya toren met de grote klok in het midden, de Bazilius kathedraal, het G.U.M grootwarenhuis dat het grootste deel van de oostzijde van het plein tegenover het Kremlin in beslag neemt. Eigenlijk is het niet echt een warenhuis maar eerder een winkelcentrum met honderden afzonderlijke winkels.
We verkennen de straten aan de oever van de rivier, rijden langs het Parlement, de Doema en het Witte Huis, Sparrow Hills met zicht op het Olympisch Stadion. We wandelen door de sfeervolle Arbat Street, de favoriete ontmoetingsplaats van de Moskovieten.
Bezoek aan het Novodevitchi Klooster. Dit klooster werd door de UNESCO erkend als werelderfgoed en is een van de mooiste kloosters in Rusland. Het werd opgericht door Basil III in 1524 om de overwinning op de Poolse en Litouwse legers en het innemen van Smolensk te herdenken. Tijdens de 16de en 17de eeuw stuurden de grote boyar families en zelfs de tsaar hun dochters naar dit klooster. Het is gelegen aan het kleine meer dat Tchaikovsky geïnspireerd heeft in het creëren van zijn ‘Zwanenmeer’. We bezoeken het Kremlin. Het woord Kremlin betekent in het Russisch fort. In het begin van het Russische tijdperk had elke stad een fort, waar de belangrijkste gebouwen, kerken en kathedralen in gevestigd waren. Het fort Moskou, de bakermat van de stad, is het belangrijkste fort in het land en het is door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het werd gebouwd in de 12de eeuw, maar kreeg zijn huidige vorm pas in de 15de eeuw.

Dag 13 Moskou > Sergiev Posad > Moskou   O|A

Wij rijden naar Sergiev Posad. Dit klooster is één van de belangrijkste Russische spirituele en historische bezienswaardigheden. Het klooster werd gesticht in de 14de eeuw door Serguies van Radonzh. Elk jaar komen er naar deze plek tienduizenden mensen op bedevaart. Hoewel het hoofdkwartier van de Russisch-Orthodoxe Kerk verplaatst is naar het St. Daniel klooster in Moskou vertegenwoordigt de Heilige Drievuldigheid nog steeds de essentie van de Russische orthodoxie. Een van de grootste schatten is de kathedraal gebouwd in 1423. Het interieur herbergt iconen geschilderd door de oude meesters Andrei Rublev en Daniel Chorny. Toen Rublev een monnik was in het klooster schilderde hij zijn beroemde Trinity icoon, dat nu te zien is in de Tretyakov galerij.
In de namiddag brengen we een bezoek aan het Poesjkin Museum. Het is het grootste museum voor Europese kunst in Moskou. Vooral de collectie impressionistische en postimpressionistische werken is indrukwekkend. Je vindt er o.a. werken van Monet, Van Gogh, Monet, Cézanne, Picasso en Matisse.

Dag 14 Moskou > Brussel   O

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Litouwen     18/03/2019 15:06 
  Letland     18/03/2019 15:06 
  Estland     18/03/2019 15:06 

© 2019 Hobo Begeleide wereldreizen, kleine groepen van 8 tot 16 personenElders op dit continent
 • Rondreis IJsland
 • Rondreis Faroer Eilanden
 • Rondreis Schotland
 • Rondreis Ierland
 • Rondreis Slovenië
 • Rondreis Griekenland
 • Rondreis Albanië
 • Rondreis Portugal
 • Rondreis Polen
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis door de Baltische Staten
 • EUROPA