Dag per dag (Rondreis Schotland | Ierland)

Reisduur: 14 dagen / 13 nachten

Dag 1 Brussel > Edinburgh   M|A

Met een regelmatige lijnvlucht naar Edinburgh. Daarna genieten wij van een panoramische tour doorheen de stad Edinburgh.

Bezoek aan Edinburgh Castle
Het kasteel is gelegen in het oude stadscentrum, op de top van een uitgedoofde vulkaan. Op deze rots (Castle Rock) staat al sinds de 6de eeuw na Chr. een versterkte vestiging. Het huidige kasteel bestaat vooral uit gebouwen uit de 17de eeuw. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de stad.

Bezoek Camera Obscura
Camera obscura bestaat al sinds 1853. Er zijn vijf verdiepingen met toestellen die je een verbazingwekkende optische ervaring geven. Vanuit de mysterieuze Victoriaanse dakkamer, zie je levend bewegende beelden van Edinburgh. Die worden door een periscoop geprojecteerd op een tafel. Pik de mensen op met je handen, knijp ze tot pulp…

Bezoek aan het Palace of Holyroodhouse
Dit is de officiële verblijfsplaats van de monarch van het Verenigd Koninkrijk in Schotland. De plaats is nauw verbonden met het turbulente verleden van Schotland. Mary, Queen of Scots woonde hier tussen 1561 en 1567. Opeenvolgende koningen en koninginnen hebben het Paleis van Holyroodhouse tot de belangrijkste koninklijke residentie in Schotland gemaakt. De bezoekers kunnen de 14 historische ‘State Apartments’ en de ruïnes van Holyrood Abbey te verkennen. In de Queen’s Gallery worden er wisselende kunstwerken uit de Koninklijke Collectie tentoongesteld.

Dag 2 Stadsbezoek Edinburgh   O|M|A

Bezoek aan de Rosslyn Chapel
Deze kapel werd in 1446 gesticht als collegiale kapel van St. Matthew. Er is 40 jaar aan gewerkt. Het resultaat is dan ook verbluffend mooi. De kapel heeft talloze bezoekers geïntrigeerd en geïnspireerd. Rosslyn heeft turbulente tijden overleefd en is onlangs grondig en uitgebreid gerestaureerd.

Bezoek aan het Georgian House
Aan de noordkant van Charlotte Square treffen wij een meesterwerk van de stedelijke architectuur aan. De architect van dit huis met zijn elegant ingerichte interieur was Robert Adam. Brede boulevards en elegante pleinen in deze nieuwe stad, waren voor de rijke burgers uit de late 18de eeuw, een middel om te ontsnappen uit de overbevolkte huurkazernes van de oude binnenstad.
Het huis is prachtig gerestaureerd. Een fraaie collectie antiek meubilair, porselein, zilver en glas, weerspiegelt de levensstijl en de sociale en economische toestand van de rijke burgers uit die tijd.

Bezoek aan de Royal Botanic Gardens
Op slecht anderhalve kilometer van het centrum bezoeken wij deze oase van rust. De tuin werd opgericht in 1670 en is erkend als een van de mooiste botanische tuinen ter wereld.

Dag 3 Edinburgh > Aberdeen   O|M|A

Fotostop bij de majestueuze Fort Road Bridge.

Culross
In de 16de en 17de eeuw leefde de stad van de productie van kolen en zout. Na de 17de eeuw geraakte het in de vergetelheid. Culross werd in 1932 opgepikt door de National Trust of Scotland en werd gerestaureerd. Het geldt nu als een van de beste voorbeelden van een Schots stadje uit de 16de eeuw.
We wandelen langs het Culross Palace (1597), dat gebouwd werd voor Sir George Bruce, een koopman. In het centrum vinden wij het informatiecentrum van de National Trust of Scotland. Deze woning werd opgericht in 1625 en is duidelijk beïnvloed door de Vlaamse bouwstijl. Hier kan je een audiovisuele presentatie omtrent de stad bekijken. Vervolgens lopen we door de Back Causeway, een steegje met een centraal licht verhoogde stoep. We lopen langs de Study (1610), het kruis op de markt (1588) en via Kirk Street naar Cuross Abbey.

Dunnottar Castle
Dunnottar Castle is een romantische en historisch belangrijke kasteelruïne, hoog en onneembaar gelegen aan de rand van de Noordzee bij Stonehaven. Het is een complex geheel van gebouwen op een landtong in zee.
William Wallace, Mary Queen of Scots, de markies van Montrose en de toekomstige koning Charles II hebben hier allemaal verbleven.
Tijdens de Engelse Burgeroorlog was het een belangrijke en symbolische vesting voor de Schotten. In 1651 werden de Schotse kroonjuwelen naar het kasteel overgebracht. Na een beleg van acht maanden door de Engelsen viel het kasteel.

Dag 4 Aberdeen > Inverness   O|M|A

Bezoek aan Duff House in Banff
Duff House is een achttiende-eeuws Georgiaans landhuis. Het werd gebouwd in opdracht van William Duff, de eerste Graaf van Fife. Het is ontworpen door de Schotse architect William Adam (1689-1748) en wordt beschouwd als een meesterwerk. De eerste steen werd gelegd in 1735. Het gebouw was vijf jaar later klaar. Het duurde echter nog meer dan 100 jaar om het interieur te voltooien. Sinds het einde van de 20ste eeuw. wordt Duff House gebruikt door de ‘National Gallery of Scotland’.

Bezoek aan Elgin Cathedral
‘Elgin Cathedral’ was één van de mooiste middeleeuwse gebouwen in Schotland en een bron van inspiratie voor menig kunstenaar. De indrukwekkende gele zandstenen ruïne, is één van de belangrijkste architectonische erfenissen uit vervlogen tijden. De kathedraal was het kerkelijk centrum en het spirituele hart van het bisdom Moray. Sinds 1224 was Elgin de bisschoppelijke zetel tot aan de protestantse reformatie van 1560. Daarna viel de kathedraal in onbruik.
Als de tijd het toelaat bezoeken wij ook nog de St Giles Kerk in Elgin.

Dag 5 Inverness > Loch Ness > Fort William   O|M|A

Bezoek aan de Leault Farm
Wij gaan op bezoek bij een schaapherder en zien hem aan het werk met zijn honden. De herder werkt met verschillende honden tegelijk. Die herkennen elk apart zijn fluitsignalen en reageren daar gepast op. Wij luisteren naar de individuele fluitcommando’s en proberen die ook zelf te herkennen.
Wij maken kennis met de vriendelijke collies en hun jongen. Afhankelijk van de tijd van het jaar, doen wij een poging om zelf een schaap te scheren of een weeslammetje te voeden met de fles.

Boottocht op het Loch Ness
De kans is klein dat wij het monster zullen zien maar…je weet maar nooit.

Bezoek aan Urquhart Castle
‘Urquhart Castle’ is het prototype van een Highland kasteel in zijn meest authentieke en dramatische vorm. Ervaar een glimp van het middeleeuwse leven, vanuit de ruïnes van dit unieke kasteel in de Schotse Highlands. Geniet van de prachtige vergezichten over Loch Ness. De geschiedenis van het kasteel wordt verteld door middel van een opmerkelijke collectie van artefacten die werden achtergelaten door de vroegere bewoners, historische replica’s waaronder een katapult die werd gebruikt bij belegeringen. Hier heeft St. Columba in de 6de eeuw. mirakels verricht.

Op weg naar Fort William stoppen wij aan de Neptune Staircase.
Dit is een door Thomas Telford ontworpen stelsel van acht sluizen. Over een afstand van 457 meter wordt een hoogteverschil van 19,5 meter overbrugd. Het complex maakt deel uit van het Caledonisch Kanaal. Het is de grootste sluizentrap in het Verenigd Koninkrijk.

Dag 6 Fort William > Glasgow   O|M|A

Loch Lomond & The Trossachs National Park
Dit is een park in Schotland met Loch Lomond en verschillende heuvelruggen waarvan de Trossachs de meest bekende zijn.
Het park werd opgericht in 2002, om een gebied van uitzonderlijke ecologische waarde te vrijwaren.

Bezoek aan de Glengoyne whisky distillery
Glengoyne is een distilleerderij die zijn gelijke niet kent. Het is mooi als een postkaartje, met witgekalkte muren en pagode dak. De distilleerderij is genesteld aan de voet van Dumgoyne Hill. Het is de thuishaven van de tiende generatie distilleerders, die op niets beknibbelen, en nooit afwijken van de authentieke methodes die zij van hun voorvaderen geleerd hebben. Zij geven rondleidingen voor zowel whisky experts als voor beginners.

Stadsbezoek Glasgow
Glasgow beschikt over een goede mix van internationaal gerenommeerde musea en galerijen, prachtige architectuur, een bruisend nachtleven, fantastische winkels en veel gelegenheden tot ‘wining en dining’.
Het stadsbezoek brengt ons van George Square in het centrum van de stad langs de indrukwekkende kathedraal van Glasgow. Dan rijden wij naar de West End waar de historische gebouwen van de universiteit te vinden zijn.
Dan keren wij terug naar het centrum waar iedereen wat vrije tijd krijgt.

Dag 7 Glasgow > Belfast   O|M|A

In Cairnryan nemen wij de veerboot naar Belfast.

Stadsbezoek Belfast
Wij zien opeenvolgend de scheve Albert Memorial Clock Tower, het Iers equivalent van de toren van Pisa. Verder ontdekken wij het Opera gebouw, één van de grote bezienswaardigheden van Belfast. Wij komen langs de ‘Crown Bar’ (dateert uit 1885), Queens University en de Botanische tuinen. Wij rijden langs de Harland & Wolfe Shipyard, waar de Titanic werd gebouwd en gelanceerd in 1912. Een bezoek aan de Shankill en Falls Road roept herinneringen op aan de bloedige conflicten in Belfast. Finaal passeren wij ook langs het Stormont Northern Ireland Parlement.

Dag 8 Belfast > Galway   O|M|A

Bezoek aan ‘The Giant’s Causeway’
Ontmoet de favoriete reus van Noord-Ierland Finn McCool in het nieuwe bezoekerscentrum aan de kust van Noord-Antrim.
De Ierse reus Finn McCool bouwde een pad door de zee (causeway) naar Schotland om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Als hij in Schotland aankomt, ziet hij dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en hij vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgd door de Schotse reus, vraagt McCool aan zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de baby, waarbij hij schrikt van de grootte van het kind. Aannemend dat de vader van zo’n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf, vlucht hij terug naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal’s Cave op het eiland Staffa blijven bestaan.
Het geheel bestaat uit 40.000 veelhoekige zuilen basalt die 60 miljoen jaar geleden na een vulkaanuitbarsting zijn ontstaan.
Deze site staat op de UNESCO wereld­erfgoedlijst.Het bezoekerscentrum maakt ons vertrouwd met de belangrijkste thema’s van de mythologie, geologie, landschap, ecologie, cultuur en sociale geschiedenis.
De rondleiding wordt afgesloten met een spectaculaire twee minuten durende audiovisuele projectie van een vulkaanuitbarsting.
Volgens het gezaghebbende Conde Nast Traveler magazine is een bezoek aan de Giant’s causeway één van de ‘50 dingen die je in Europa moet doen alvorens te sterven!

Derry is de enige nog volledig ommuurde stad in Ierland. De 1,6 km lange stadswal dateert van het begin van de zeventiende eeuw. Vanop de stadswal heb je een prachtig uitzicht op de kathedralen en kerken. Wij vernemen hier hoe de historische gebeurtenissen de stad hebben gevormd. Uiteraard staan wij ook stil bij de vijandigheden tussen de katholieke en protestantse Ieren (the Bogside, the People’s Gallery).

Wij reizen verder naar Galway

Dag 9 Galway: daguitstap naar Connemara National Park, Kylemore Abbey en boottrip op Loch Corrib   O|M|A

Connemara is een streek van meren, rivieren, moerassen en bergen. Een regio met kleine dorpjes waar nog Gaelic gesproken wordt, en de oude tradities in stand worden gehouden. Het is zonder twijfel het wildste en meest romantische deel van Ierland. Connemara is een groot schiereiland dat wordt begrensd door de droge en rotsachtige kustlijn van Galway Bay in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door de vele stenen muren rond de velden en weiden en huisjes met rieten daken.

Wij bezoeken het Connemara National Park in het noorden. Het bestaat uit bijna drieduizend hectaren van vooral ruige kwartsiet en leisteen. Het domein strekt zich uit van de zeespiegel in Letterfrack tot de toppen van de twaalf Bens.

Het landschap wordt gekenmerkt door moeras, natte heidevegetatie en is de thuisbasis van veel wild. Het Connemara National Park werd geopend in 1980. In het bezoekerscentrum is er een tentoonstelling over het park en een audiovisuele kennismaking met het park en de natuurpaden.

Kylemore Abbey is een beroemd klooster en voormalig landhuis. Mitchell Henry bouwde het huis in 1868, na zijn huwelijksreis te hebben doorgebracht in het gebied. De architectuur is het best te omschrijven als neo-gotisch.
Eén van de bekendste attracties is de miniatuur gotische kerk uit 1870.
De abdij is de thuisbasis van Benedictijner nonnen. Ze hadden er een privéschool ingericht voor meisjes. De gerenommeerde Kylemore Abbey International School werd gesloten in 2010.
Er is een bezoekerscentrum met een tentoonstellingsruimte.

In de namiddag keren wij terug naar Galway voor een boottrip op Loch Corrib. De Corrib Princess vaart van Woodquay in het hart van de stad Galway over de majestueuze rivier de Corrib op het grootste meer van Ierland. Er is een overvloed aan wild te zien.

Dag 10 Galway > Kerry   O|M|A

De Burren
Wij reizen door de Burren en het 100 km2 grote Burren Nationaal Park. De Burren is een uniek karstgebied van ongeveer 300 km2. Het bestaat uit grote platte kalksteenrotsen die in diverse patronen zijn geërodeerd. In de kriskras uitgespoelde scheuren (grykes), groeien een groot aantal wilde bloemen en planten. In dit karstgebied zijn er ondergrondse rivieren en uitgespoelde grotten, die plots kunnen overstromen als het regent. Wij vinden er ook tientallen Hunebedden en Keltische kruisen, evenals de ruïnes van een cisterciënzer abdij, die teruggaat tot de 12de eeuw. Er zijn vele dorpjes die verlaten werden in de periode van hongersnood

De Cliffs van Moher
De Cliffs van Moher zij één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Ierland. De enorme klif is gelegen aan de Atlantische Oceaan en grenst aan de Burren. De steile rotsformatie is 8 km lang en op zijn hoogste punt 230 meter hoog. Op een heldere dag kan je de Aran-eilanden zien, evenals de valleien en heuvels van Connemara. De klif bereikt zijn hoogste punt net ten noorden van ‘O ‘Brien’s Tower’. Die werd gebouwd door Cornelius O’ Brien, een nakomeling van Brian Boru, om zijn vriendinnen te entertainen.

Wij nemen de ferryboot van Tarbert naar Killimer en reizen verder naar Kerry

Dag 11 Kerry: daguitstap naar het schiereiland Dingle   O|M|A

De mooiste kustlandschappen in Ierland vind je op het schiereiland Dingle. Hier vind je ook Keltische, pre-christelijke monumenten en christelijke kerken. Het is een regio waar het Iers (Iers-Gaelisch) nog gesproken wordt en de traditionele manier van leven in stand wordt gehouden.
De spectaculaire weg rond het schiereiland loopt door een berketen (Slieve Mish). Inch is een kustplaatsje met een lang strand omzoomd door duinen. Het is beroemd geworden door David Lean’s film ‘Ryan’s dochter’.
Het vissersstadje Dingle met zijn drukke haven, ademt de sfeer van een typisch Ierse stadje. Er zijn vele smalle straatjes, een overvloedig aanbod van pubs en volop gelegenheid om te winkelen.
Geniet van de rest van de dag in Kerry.

Dag 12 Kerry > Dublin   O|M|A

Bezoek aan de ‘Rock of Cashel
De ‘Rock of Cashel’ torent hoog boven de stad Cashel, op een kalkstenen rots. Het is wellicht de meest gefotografeerde plaats in Ierland. Hier vinden wij een verzameling van middeleeuwse gebouwen. Ooit was het de zetel van de koningen van Munster. St. Patrick bezocht de rots in 450 na Christus. Brian Boru werd hier in de tiende eeuw gekroond tot ‘koning der koningen’ van Ierland. Het domein werd in de 12de eeuw door de O’Brien clan geschonken aan de kerk. Heden is het eén van de belangrijkste toeristische attracties in Ierland.

Kilkenny Castle is één van de meest herkenbare gebouwen in Ierland. Het was een belangrijke vestiging die werd gebouwd door de Anglo-Normandiërs in de 12de eeuw. Het kasteel is gerenoveerd in de Victoriaanse tijd en ligt in een uitgestrekt park. Het was ooit de hoofdzetel van de Butler familie, de markiezen en hertogen van Ormonde.
In de voormalige kwartier van de knechten is nu de Butler Art Gallery gevestigd, met regelmatig wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Dag 13 Dublin stadsbezoek   O|M|A

Dublin wordt in twee gesneden door de Liffey rivier. Wij ontdekken zowel het noordelijk als het zuidelijk gedeelte van de stad. De belangrijkste monumentale gebouwen zoal de ‘General Post Office’ (GPO) bevinden zich in de majestueuze O’Connell Street. Wij zien het ‘Custom House’ aan de dokken en het ‘Phoenix Park’, het grootste publieke park in Europa.

In het meer gesofistikeerde zuidelijk gedeelte van de stad ontdekken wij mooie pleinen uit de Georgian periode zoals het Merrionplein. Hier staat het huis van Oscar Wilde. Hier vinden wij ook de typische huizen met kleurrijke deuren en de kwaliteitswinkels in Grafton Street. Dicht bij ‘St. Stephen’s Green’ ontdekken wij het huis van Bram Stoker, de auteur van Dracula. Dit gedeelte van de stad wordt gedomineerd door de studenten van het ‘Trinity College’. Tegenover de universiteit bevind zich de middeleeuwse stad met het Kasteel van Dublin en twee Anglicaanse Kathedralen.

Bezoek aan het Trinity College met als bijzondere attractie het ‘Book of Kells’.
Voor wij het beroemde boek inkijken passeren wij langs een tentoonstelling, gebaseerd op het ‘Book of Kells’ en talrijke andere belangrijke werken, geschreven in de kloosters van Ierland in de 9de eeuw.
Volgens het Conde Nast Traveler Magazine, is ook een bezoek aan het ‘Book of Kells’ één van de 50 dingen die je in Europa moet doen alvorens te sterven!

Het indrukwekkende General Post Office ligt in het hart van de stad. Tijdens een interactieve rondleiding vernemen wij meer over de geschiedenis van de stad en het land. Wij luisteren ook naar pakkende getuigenissen van gewone mensen onder buitengewone omstandigheden. Er zijn meertalige headsets beschikbaar. Er is een café en winkels met uitzicht op de historische binnenplaats.

Bezoek aan het Guinness Storehouse
De Guinness brouwerij in Dublin is Europa’s grootste stout producerende brouwerij en de thuisbasis van het Guinness Storehouse. Vandaag herbergt het een fijne tentoonstelling gewijd aan het Guinness verhaal. Wij ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om een Guinness te brouwen. Daarna zullen wij in de Gravity Bar van een ‘a pint Guinness’ genieten.
In ‘Five’ (op de vijfde verdieping) vinden wij een replica van een authentieke Ierse Bar, een 18e-eeuws geïnspireerde ‘Brewers’ eetzaal en een restaurant genaamd Gilroy’s.

Dag 14 Dublin > Brussel   O

Vrije tijd in Dublin afhankelijk van het tijdstip van de transfer naar de luchthaven. Einde van een boeiende reis door deze twee mooie landen.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Schotland     25/09/2018 19:44 
  Ierland     25/09/2018 19:44 
Elders op dit continent
 • Rondreis IJsland
 • Fotoreis Faroer Eilanden
 • Rondreis Schotland
 • Rondreis Ierland
 • Rondreis Schotland | Ierland
 • Rondreis Slovenië
 • Rondreis Griekenland
 • Rondreis Albanië
 • Rondreis Portugal
 • Rondreis Polen
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis door de Baltische Staten
 • EUROPA