Rondreis Iran


Klimaat & tijdsverschil:

Iran is een uitgestrekt land met niet minder dan 31 provincies. In de meeste regio’s heersen lange en hete zomers gevolgd door korte maar strenge winters (januari-februari). In het noordwesten (Provincie van Azerbaijan) heerst een zelfde klimaat als Zwitserland. In de woestijn (centrale regio) is het uiterst droog en heet (tussen mei en september variëren de temperaturen van 25 - 35°) De meest aangename reisperiode is vanaf midden maart tot en met mei en van september tot en met november.
In april, mei en september, oktober kan het soms eens (wat) regenen.

Paspoort & visum:

Je hebt voor Iran een geldig paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is na aankomst in België. Je hebt ook een visum voor Iran nodig. De visumaanvraag wordt door Hobo geregeld, maar is niet begrepen in de reissom. De Iraanse ambassade hanteert zeer strenge en strikte regels. Visumaanvragen dienen daarom dan ook heel nauwkeurig te worden ingevuld.
Neem altijd een kopie van je paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.
Indien je een stempel van Israël in je reispaspoort hebt staan moet je een nieuw paspoort aanvragen voor je naar Iran vertrekt.

Gezondheid:

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Iran nodig maar vaccinaties tegen Tetanus en Tyfus zijn aangeraden.
Kraantjeswater is niet overal drinkbaar in Iran, drink om op veilig te spelen best water uit flessen. Vermijd voedsel dat niet vers gekookt werd en eet enkel fruit dat gepeld kan worden.
Neem een uitgebreide reisapotheek mee en vergeet ook uw persoonlijke medicatie niet. Neem zeker ook natte doekjes en papieren zakdoekjes mee. (geen toiletpapier onderweg)
Voor meer inlichtingen contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (voor het malaria risico) (Reisadvies: 0902/88088 of surf naar www.itg.be).

Kleding:

Op gebied van kleding zijn er een aantal regels voor zowel vrouwen als mannen, gelieve u hier strikt aan te houden. Vanaf het ogenblik dat u het vliegtuig verlaat, moet u beseffen dat u zich op Islamitisch grondgebied bevindt. Hier moeten de vrouwen volledig bedekt zijn buiten het gelaat en de handen (voorarmen) . Om uw haar te bedekken neemt u dus best een hoofddoek mee in de handbagage. Op alle openbare plaatsen moet u deze kledingrichtlijnen respecteren, zelfs in restaurants en in hotels. Alleen in uw hotelkamer kunt u zonder hoofddoek rondlopen.
Dames dragen dus in hoofddoek van zodra zij het vliegtuig verlaten tot dat zij terug op het vliegtuig stappen! Het hoofddoek mag losjes over het hoofd gedrapeerd, gedragen worden.
De kleding van de vrouw mag de vormen van het lichaam op geen enkele wijze benadrukken. Lange en brede (niet transparante) kleding is dus wenselijk. U kunt zich ook in een wijde bloes met lange mouwen (of tot halverwege de voorarm) en zonder grote halsuitsnijding hullen of een lange rok tot ruim over de knie of een lange jurk aantrekken. De armen en benen moeten steeds bedekt zijn ongeacht de temperatuur. (katoenen kledij geniet de voorkeur – veel frisser en aangenamer om te dragen bij hoge temperaturen)
Teheran en Shiraz zijn moderne steden en de vrouwen gaan er in verhouding losjes gekleed: een vlotte, moderne lange jas met een losse hoofddoek. Het valt hoe fel gemaquilleerd de vrouwen er bijlopen, zelfs de teennagels hebben vrolijke kleurtjes! Op andere plaatsen (Yazd, Isfahan en in d meer afgelegen gebieden) worden de kledingvoorschriften soms strenger toegepast.
Ook de mannen dienen zich aan de kledingvoorschriften te houden, zij moeten hun armen en benen bedekken. Korte broeken en bermuda's zijn dus absoluut verboden. Een lange broek is dan ook nodig. Een hemd (polo) met korte mouwen (of een deftig T-shirt) is toegelaten en dit wordt bijna overal aanvaard. Het is aangewezen om ook een hemd met lange mouwen bij te hebben, zeker voor een bezoek aan meer religieuze plaatsen.
Neem ook een paraplu mee (nuttig voor de regen én de felle zon).
Gemakkelijke stapschoenen zijn aan te raden.

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( bij voorkeur max 20 kg ) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

Het stroomnetwerk van Iran maakt gebruik van 220 volt.

Geldzaken:

De munteenheid van Iran is de rial. Over het algemeen rekent men echter in toman. De prijs in toman krijg je door een nul van het bedrag af te halen, dus 10 rial is 1 toman. Vanwege de geldontwaarding van de Iraanse munt wijzigt de wisselkoers voortdurend. Voor één euro ontvang je +/-35.000 rial (mei 2015). (de beste koersen vind je bij de wisselkantoren in de buurt van de bazaars) De actuele koers vind je o.a. op www.wisselkoers.nl
Geld afhalen is niet mogelijk tijdens de reis, er zijn immers geen ATM automaten in Iran die buitenlandse bankkaarten aanvaarden. U dient alles cash mee te nemen. Kredietkaarten zijn bijna niet bruikbaar, enkel voor de aankoop van een Perzisch tapijt accepteert men vaak ook Master Card en Visa (uw American Express laat u beter thuis).
Voldoende cash geld meenemen wordt dus aangeraden. Dollars en euro’s kunnen gewisseld worden bij banken (in de luchthaven) of bij wisselkantoren aan de bazaars.

Foto, GSM & Wi-Fi:

Breng voldoende foto-en videomateriaal mee, want Iran is een bijzonder fotogeniek land. Zorg ook voor voldoende memory cards of een draagbare externe disk waar je de foto’s kan op overladen.
Vergeet zeker niet om reservebatterijen voor uw film –en videotoestel mee te brengen. Door de warmte geraken batterijen immers sneller leeg.
Wees terughoudend met het nemen van foto’s tijdens religieuze gebeurtenissen. Het is strikt verboden om van soldaten en politiemensen foto’s te nemen. Let ook op dat u geen opnames maakt van militaire controleposten, vliegvelden en bruggen. Als je mensen wil fotograferen, doe het dan met respect. Steeds toestemming vragen om een foto te maken. Meestal is het antwoord toch ja! Vrouwen laten zich niet graag door mannen fotograferen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling.
Fotograferen en filmen met een statief wordt niet altijd toegestaan (o.a. in de musea). Vaak is men argwanend indien er gefilmd/gefotografeerd wordt met te grote camera’s. (men denkt dat er journalisten zijn en soms wordt men hierover aangesproken)

Tussen Iran en België is telefoon-, fax- en e-mailverkeer mogelijk. Iran beschikt tevens over een uitstekend gsm-netwerk. Mobiele telefoons met abonnementen van Belgische providers werken vaak wel. Raadpleeg voor vertrek je provider in verband met belmogelijkheden en kosten.
De meeste hotels hebben een internetaansluiting en er zijn talloze internetcafés te vinden. In bijna alle hotels is wifi (meestal mogelijk op de kamer en vaak gratis behalve in Shiraz). Hou er wel rekening mee dat sommige websites (Facebook, websites van Belgische kranten,…) geblokkeerd zijn.

Belangrijk om te weten:

Deze reis in Iran is een mooie gevarieerde reis en is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan de excursies zoals in het programma vermeld.
Op gebied van kleding zijn er een aantal regels (zie bij "kleding") voor zowel vrouwen als mannen, gelieve u hier strikt aan te houden. Vanaf het ogenblik dat u het vliegtuig verlaat, moet u beseffen dat u zich op Islamitisch grondgebied bevindt.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Iran Iraanse Rial  Perzisch  16/07/2020 21:04 
Elders op dit continent
 • Rondreis India · Rajasthan
 • Rondreis Zuid-India
 • Rondreis India · Ladakh
 • Rondreis Darjeeling | Sikkim | Bhutan
 • Rondreis Nepal
 • Rondreis Sri Lanka
 • Rondreis Japan
 • Rondreis Borneo
 • Rondreis Bali | Java | Sulawesi
 • Rondreis Vietnam + verlenging Cambodja
 • Rondreis Laos | Cambodja
 • Rondreis Myanmar
 • Rondreis Iran
 • Rondreis Armenië | Georgië
 • Rondreis China
 • Rondreis China Authentiek
 • Rondreis Taiwan | Zuid-Korea
 • Rondreis Mongolië
 • Fotoreis Mongolië
 • Rondreis Kirgizstan | Oezbekistan
 • Rondreis Kazachstan
 • Rondreis Tibet
 • Rondreis Noord-Korea
 • AZIË