Kleine groepen van 8 tot 15 personen - Nederlandstalige begeleiding

Ethiopië, onze nieuwe brochure en de HOBO reisbeurs

Ethiopië: één land, meerdere werelden

De prachtige natuur, de bijzondere historische monumenten en interessante etnische minderheden in de Omovallei maken Ethiopië tot een van de boeiendste bestemmingen op het Afrikaanse continent. En de hartelijkheid waarmee de Ethiopiër buitenlandse bezoekers ontvangen, is overweldigend.
Tijdens de rondreis door Ethiopië, lijkt het alsof je van de ene in de andere wereld terechtkomt. Dat heeft niet alleen te maken met de verschillende landschappen, maar ook met de twee verschillende religies die er een rol spelen: het orthodoxe christelijke geloof en de islam. Je maakt kennis met het authentieke en ongerepte Afrika: een fascinerende mix van traditionele culturen en het mooiste natuurschoon dat je je kunt voorstellen. Het indrukwekkende bergachtige noorden staat in schril contrast met het droge savannelandschap in het diepe zuiden met een schitterend mozaïek aan primitief levende nomadische volkeren, waar tijd een heel andere dimensie heeft. Deze afwisselende werelden maken deze rondreis in Ethiopië echt uniek.

 

 
 De tentoonstelling in het Nationaal Museum in de hoofdstad Addis Abeba neemt je mee terug in de tijd. Aan de hand van archeologische vondsten, gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, kleding, sieraden, koninklijke en religieuze attributen (zoals de troon van keizer Haile Selassie) wordt een beeld geschetst van Ethiopië door de eeuwen heen. Ook het wereldberoemde skelet van de hominidae Lucy bevindt zich hier, het is maar liefst 3½ miljoen jaar oud. In de Trinity Kathedraal kun je de met rood fluweel beklede kerktroon bewonderen. De rug is ingelegd met goud, marmer en ivoor. De met eucalyptus begroeide Entoto heuvels bieden een prachtig uitzicht over de hoofdstad.

 
Noord Ethiopië
Mysterieuze kerken en kloosters
Op de eilandjes in het Tanameer zijn in de 16de en 17de eeuw mysterieuze kerken en kloosters gesticht, vaak gedecoreerd met prachtige schilderingen. Sommige van deze oude kloosters bevatten nog originele kerkelijke attributen zoals oude rijkelijk geïllustreerde manuscripten, kruizen, kronen en priestermantels. Door hun geïsoleerde ligging zijn veel kloosters de ontwikkelingen in de tijd bespaard gebleven. We genieten van de Waterval van de Blauwe Nijl in Tis Issat, zo'n 30 km ten zuidoosten van Bahir Dar.

 

 

Glorie van het verleden
Vanwege de gunstige ligging, op een kruispunt van drie karavaanroutes, het aangename klimaat en de vruchtbare grond werd Gondar in de 17de en 18de eeuw bestemd tot hoofdstad van de koningen van Ethiopië. Onder het bewind van Fasilades (1632-1667) maakte de stad een bloeiperiode door. De koning herstelde het traditionele koptisch geloof en gaf opdracht tot de bouw van vele kerken en kastelen, waarbij architecten Portugese, Indiase, Moorse en Ethiopische stijlen combineerden. Een wandeling langs de ruïnes van Gondar geeft je een beeld van de glorierijke dagen van weleer.
We bezoeken de Debre Bihran of Selassie-kerk. De muren van deze belangrijke kerk zijn prachtig beschilderd met afbeeldingen uit de bijbel waarvan de engelenkopjes op het plafond de meest bekende zijn.

 

 
Wierook, kaarslicht en trommels
In het dorp Lalibela met zijn ongeplaveide straatjes en kleine huizen bevindt zich het achtste wereldwonder. Elf monolithische kerken en een kapel gebouwd door koning Lalibela, die daarbij hulp kreeg van engelen. De kerken zijn vaak gedecoreerd met fraaie fresco's en zijn uitgehouwen uit de rotsen en verbonden door een gangenstelsel. Dit is het domein van talloze priesters, devote christenen in witte gewaden en pelgrims. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmt door de hoge gewelven geven het geheel een mystieke, sprookjesachtige sfeer. Deze unieke locatie is een van de hoogtepunten van deze rondreis.

 

Rijk van de koningin van Sheba
Aksum was ooit de hoofdstad van een groot koninkrijk en kende een bloeiende beschaving. Al wandelend door de omgeving kom je de overblijfselen van dit grootse verleden tegen: paleisruïnes van de koningin van Sheba, ondergrondse tombes van diverse koningen en metershoge obelisken. De Kerk van de Heilige Maria van Zion is één van de belangrijkste kloosters van Ethiopië. Volgens de legende is ze destijds gebouwd met goud uit de hemel en bevatte ze prachtige muurschilderingen. Naast dit klooster is een gelijknamige kerk gebouwd waar volgens de overlevering de Ark des Verbonds wordt bewaard, de kist met de kleitabletten die Mozes op de Sinaï ontving.

 

 

Per landcruiser door de Omovallei
In het droge zuiden verlaat je de 'bewoonde wereld' en brengen landcruisers je langs vogelrijke meren en over de uitgestrekte ruige savannes naar de meest spectaculaire natuurgebieden. Verschillende primitieve nomadische volkeren uit dit heuvelachtige woongebied houden er allerlei kleurrijke en traditionele rituelen op na. Ethiopië is  ook verschillende animistische stammen rijk, zoals Konso, Mursi en Hamar. Ingenieuze kapsels, kleding van bewerkte geitenvellen, lichaamsversieringen, enorme kleischotels in een onderlip zullen je op zijn minst verbazen. Hun hoogtepunt van de week is de markt, waar zij hun koopwaar aanbieden en de laatste nieuwtjes uitwisselen. Je kan het allemaal met eigen ogen bewonderen !

 

Op weg naar Lake Langano, één van 'Rift Valley' meren van Ethiopië, passeren we Lake Koka, een kunstmatig meer en Lake Ziway waar we reeds diverse vogelsoorten kunnen zien, zoals pelikanen, zwarte ibissen, de hamerkoppen en maraboes.  We bezoeken eveneens het Abaijatte – Shalla Nationaal Park met zijn warmwaterbronnen.

 

Aan het Lake Awassa bezoeken we de dagelijkse vismarkt.

 

Via Yabelo rijden we naar het 100 km verder gelegen kratermeer van El Sod (tot zeer dicht bij de grens met Kenia). De lokale bevolking haalt de zwarte op petroleum lijkende zoutmodder boven.
We verlaten de 'bewoonde wereld' op weg naar Konso, het woongebied van de gelijknamige bevolkingsgroep. Katoen en gierst worden verbouwd in terrasvorm op de heuvels. Hun dorpen zijn ommuurd door een hoge omwalling om ze zo te beschermen tegen gevaar van buitenaf en tegen modderstromen in de regentijd. De vooroudercultus speelde (en speelt) een belangrijke rol in het leven van de Konso. Daarvan getuigen de enkele Waga die nog te bezichtigen zijn: houten beelden die volgens een bepaalde richtlijn worden gemaakt. Wanneer één van hen sterft, wordt de dode geëerd met de oprichting van een serie houten beelden.
Daarna bezoeken we de bekende "zingende bronnen" van de Borana-stam. De jonge mannen zingen bij het bovenhalen van het water uit de diepste bron. Het vee wordt via een sleuf in de uitgegraven waterputten geleid.


In Yabelo bezoeken we de wekelijkse kleurrijke zaterdagmarkt.
Onderweg naar Jinka (hoofdstad van de regio) bezoeken we nog de weekmarkt van Dimeka waar diverse stammen handel met elkaar drijven.
We gaan dieper de Rift vallei in op weg naar de Omo-vallei. Dit is het woongebied van diverse fascinerende bevolkingsgroepen ieder met hun eigen cultuur en tradities. De meeste groepen leiden een semi-nomadisch leven, landbouw en veeteelt zijn de voornaamste middelen van bestaan. Turmi is het woongebied van de Hamar die bekend staan om hun gevoel voor schoonheid. Uren per dag wordt door de vrouwen besteed aan hun kapsel dat met boter en klei wordt ingesmeerd. Soms worden de kapsels versierd met schelpjes of stukjes blik. Lichamen worden met olie en klei ingevet en verfraaid met kettingen, armbanden en geitenvellen. De mannen kennen een vergelijkbaar ritueel. Sommigen dragen een struisvogelveer in hun haar, een teken van dapperheid: zij hebben de vijand, mens of dier, verslagen. De weekmarkt in Turmi is een fascinerend schouwspel. Van heinde en verre komen de Hamar met hun koopwaar naar de markt. De vrouwen dragen versierde kalebasjes die dienst doen als boodschappentas of, de kleinere variant, als portemonnee. Met een beetje geluk slagen we erin om een 'Bull Jumping' ceremonie en/of een 'Evangadi dance' van de Hamar stam bij te wonen.


Te gast zijn bij de Karo stam in het dorp Kolcho is bijzonder. De ligging bij een bocht van de Omo rivier (één van de minst toegankelijke plekken op aarde) is al geweldig..
Vanuit Jinka rijden we door het Mago National Park naar de bevolkingsgroep de Mursi. Vrouwen dragen een kleischotel in hun onderlip en mannen versieren hun lichaam met inkervingen wat symbool staat voor de verrichte heldendaden.

 

In Jinka bezoeken wij een lokaal museum en de lagere school die gesponsord wordt door HOBO. Onlangs werden door onder meer onze donatie enkele klaslokalen bijgebouwd.
Op weg naar Arba Minch passeren we Kay Afer en brengen een bezoek aan de zeer kleurrijke weekmarkt.

 

Arba Minch is een aantrekkelijke stad tussen groene heuvels met fantastische uitzichten over de Rift valleimeren Chamo en Abaya. We rijden doorheen het Nech Sar National Park voor een prachtige wandeling  doorheen het oerwoud naar de 40 bronnen (Arba Minch).
Boottocht op het Lake Chamo, het derde grootste meer van Ethiopië. De vissers met hun papyrusbootjes laveren tussen de krokodillen en nijlpaarden.

 

In Chencha brengen we een bezoek aan de Dorze, eens geduchte krijgers en nu landbouwers en gekend als wevers van de beste katoenen kledij. Hun woningen uit hout en bamboe, bedekt met gedroogde ensetbladeren zijn gebouwd in de vorm van een bijenkorf en reiken soms 12 m hoog.

 

Kortom een interessante reis naar het echte Afrika voor de avontuurlijkere reizigers onder u.

 

Heeft u interesse in deze reis? Contacteer dan zeker ons kantoor, want voor volgende afreizen zijn nog enkele plaatsen vrij:
29/01/2015
05/02/2015

26/02/2015

 


Nieuwe brochure!

 

Op het einde van deze maand komt onze nieuwe brochure voor 2015-2016 uit! Ook dit jaar pakken wij graag uit met een aantal nieuwe bestemmingen. Uiteraard mogen ook de paradepaardjes van afgelopen jaren niet ontbreken. Canada, USA, Mexico, Ethiopië, Indië, ... Afreizen die (bijna) steeds volzet waren. Maar ook onze nieuweling Iran was telkens volgeboekt, met reeds verschillende opties voor 2015. Laat u prikkelen door de prachtige foto's en droom weg bij de programma's.

Wees er dus snel bij en vraag de nieuwe brochure nu al aan via mail (travel@hoboreizen.be) of telefonisch 016/20 80 47.   


HOBO vakantiebeurs

Noteer alvast in uw agenda zondag 4 januari! Op deze dag organiseren we onze jaarlijkse Hobo reisbeurs. De wereld wordt hier samengebracht in de Brabanthal te Leuven. Van 14u tot 18u kan u hier verschillende standen van onze meer dan 50 bestemmingen bezoeken. Onze ervaren gidsen staan, o.a. met hun PowerPointpresentaties, klaar om een antwoord te geven op al uw vragen. U maakt daarenboven kans om uw droomreis te winnen!

 

Ook op het vakantiesalon Vlaanderen in  de Antwerp Expo (van 22 tot en met 26 januari) en het vakantiesalon van Brussel aan de Heizel (van 5 februari tot en met 9 februari) kan u ons terugvinden.   


Hopelijk tot dan!

Groeten,

Uw HOBO team

 

HOBO reizen
Bondgenotenlaan 165 - 3000 Leuven
travel@hoboreizen.be
www.hoboreizen.be
tel. 016 20 80 47


Kan je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Klik hier als u zich wenst uit te schrijven.