Klimaat & tijdsverschil:
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in België. Gedurende het winterseizoen (november-april) kunnen temperaturen snel dalen (zgn. koudefront), met tamelijke sterke winden, regen en opstuwing van de zee.
Gedurende het zomerseizoen (mei-oktober) kunnen de temperaturen gevoelig oplopen (vooral in juli en augustus: 40°) en de vochtigheidsgraad beloopt in regel tussen 80 en 90%.
Er kan sprake zijn van overvloedige regenval van mei tot oktober.
Paspoort & visum:
Internationale reispas nog 6 maanden geldig na terugkeer
+ Visum (toeristenkaart)
Gezondheid:
Het is noodzakelijk en verplicht naar Cuba te reizen met een geldige ziekteverzekering om niet alleen de kosten (die soms hoog kunnen oplopen) te dekken, maar ook om te beschikken over een verzekeraar die de logistieke aspecten kan afhandelen met de lokale Cubaanse partner Asistur.
Medicijnen zijn in Cuba beperkt beschikbaar, net als producten voor persoonlijke verzorging en vrouwelijke hygiëne. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!
Sinds 1 mei 2010 is de voorlegging van een medische reisverzekering bij aankomst in Cuba wettelijk verplicht.
Gelieve na te gaan of de verzekering van je ziekenfonds voldoende dekking biedt voor je bestemming en je manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.
Kleding:
Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen zomerkleding mee. Voor 's avonds kan een trui/sweater handig zijn.
Bagage:
Max 20 kg. Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Elektriciteit:
De netspanning in Cuba is 110 volt, in de nieuwste hotels is de spanning 220 volt. Er doen zich echter regelmatig stroomstoringen voor. Een wereldstekker, reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.
Geldzaken:
De lokale munt is de CUP (Cubaanse peso's).
Opgelet: wie Amerikaanse dollars wil wisselen, dient hierop een commissie te betalen ten belope van 10%. Dit geldt niet voor het wisselen van andere deviezen (bv Euro).
Het is aangeraden om een som in cash(euro's) mee te nemen, die gewisseld kan worden bij de CADECA kantoren die in alle steden te vinden zijn.
Kaartbetalingen zijn op beperkte plaatsen mogelijk.
Foto, GSM & Wi-Fi:
De GSM-systemen (900 MHz) van de meeste operatoren (Orange, Mobistar en Proximus) werken in Cuba. In het algemeen is de communicatie met Europa moeilijk en zeer duur.
Er zijn betalende wi-fi zones in grote hotels, enkele parken en publieke plaatsen van de grote steden. Men kan deze wi-fi gebruiken met een internetkaart van het Cubaans telecommunicatiebedrijf Etecsa. Sinds december 2018 is er een mogelijkheid om op Cubaanse simkaarten mobiel internet (3G) te kopen, maar dit blijft weinig toegankelijk voor toeristen.
Belangrijk om te weten:
De uitvoer van sigaren is toegelaten ten belope van een maximum bedrag van CUC 5.000 zolang men in het bezit is van een officiële factuur overhandigd door een officiële sigarenwinkel. Wel te noteren dat wat de binnenkomst in de EU betreft slechts 50 stuks zijn vrijgesteld van taksen.