Klimaat & tijdsverschil:
Hoewel Ethiopië dicht bij de evenaar ligt, kennen slechts enkele delen van het land een echt tropisch klimaat.
- In de regio ten noorden van Addis Abeba (= de hoogvlakte) duurt het droge seizoen van oktober tot mei. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 18°C met weinig verschillen tussen de hoogste en laagste temperaturen. 's Ochtends en 's avonds koelt het af. De maanden december en januari kennen lagere temperaturen. In de maanden april t/m juni is het wat warmer.
- De hoogvlakte kent een lang en een kort regenseizoen. Het grote regenseizoen staat sterk onder invloed van de moesson van de Indische Oceaan en duurt van eind juni tot eind september. De regen kan leiden tot overstromingen, ondergelopen akkers en weggespoelde wegen. In de maanden maart, april en mei kan het ook regenen, zij het veel minder dan tijdens het grote regenseizoen. Het Rift-dal kent hetzelfde regenseizoen als de hoogvlakte.
- Zuid-Ethiopië (Omo-vallei) kent een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart en begin april. In het zuiden liggen de temperaturen beduidend hoger.
In Ethiopië is het in onze zomer 1 uur later en in de winter 2 uur later dan in België.
Maar . . .
Je stijgt in Brussel op en . . . je landt in Addis Abeba 7 of 8 jaar vroeger..
Het lijkt alsof we terug in de tijd zijn gevlogen, maar schijn bedriegt. Ethiopië heeft een afwijkende jaartelling, maandindeling en dagindeling. Het nieuwe jaar begint er op onze 11 september en heeft 13 maanden: 12 maanden van 30 dagen en één maand van 5 dagen (schrikkeljaar is zes dagen en is één jaar eerder dan ons schrikkeljaar). Ook de dagindeling is afwijkend. Een dag bestaat uit een dagdeel van 12 uur die begint om onze tijd 06.00 uur en een nachtdeel die begint om onze tijd 18.00 uur. Elf uur 's morgens is in Ethiopische tijd 05.00 uur. Gemakshalve wordt er vaak voor de toeristen de Europese tijd gebruikt.
Paspoort & visum:
Je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat na vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig is. Hou er tevens rekening mee dat je paspoort nog minstens 2 opeenvolgende lege bladzijden moet hebben. Een fotokopie van je paspoort is een uitkomst, mocht je dit document onverhoopt verliezen (maak van de foto/naam pagina van het paspoort een fotokopie en stop deze elders in je bagage).
- Visum (wordt geregeld door HOBO en is niet inbegrepen)
Gezondheid:
In het algemeen gelden de volgende adviezen voor Ethiopië:
- DTP-vaccinatie (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie voor hepatitis A en eventueel B
- buiktyfus
- meningitis
- gele koorts (verplicht)
Voor sommige kan je bij de huisarts terecht, andere moet je halen in gespecialiseerde centra.
De adressen van deze centra vind je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be).
Gele koorts is de enige ziekte waarvoor je een officieel vaccinatiebewijs - het “gele boekje” - moet kunnen voorleggen bij het binnenkomen of verlaten van streken waar de ziekte kan voorkomen. Dit gele boekje krijg je bij de erkende vaccinatiecentra.
Malaria
Controleer bij reizen naar niet-westerse bestemmingen altijd of er malariarisico bestaat. Dit kan via de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of hun Travelfoon : 0902/880 88.
Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde hoor je of er malariarisico bestaat en welke malariapreventie (malaria'profylaxe') je moet innemen. Is het Lariam, of Nivaquine, Paludrine of Malarone? Deze middelen kan je huisarts voorschrijven.
Bij malariarisico moet je niet enkel preventieve middelen innemen, maar je 's avonds en 's nachts ook beschermen tegen muggenbeten
- draag lichte kledij met lange mouwen en lange broek, gesloten schoenen.
- gebruik een insectenwerend middel met 30 tot 50% DEET in (vraag het na in de apotheek).
- gebruik 's nachts een muskietennet
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert alle reizigers naar Afrika om “alle mogelijke preventieve maatregelen te nemen om malaria te voorkomen”. Het is belangrijk om te voorkomen dat je gestoken wordt (muskietennet en muggenafweer op de huid) en malariatabletten te slikken. Met name in het regenseizoen is de kans op malaria het grootst (veel muggen). Raadpleeg je huisarts of het “Instituut voor Tropische Geneeskunde”, Kronenburgstraat 43/3 te 2000 Antwerpen (Travelfoon: 0902/880 88 of website: www.itg.be ) voor je specifieke situatie en medicatie.
Bilharzia
In veel gedeeltes van Afrika komt bilharzia voor. Het wordt veroorzaakt door een larve die in langzaam stromend en stilstaand zoet water voorkomt. De larve heeft maar enige minuten nodig om het menselijk lichaam door de huid binnen te dringen. De eitjes van deze larve veroorzaken hier voornamelijk aantasting van nier en blaas.
De ziekte verloopt zeer sluipend over een paar jaren en volledige behandeling na ontdekking is vaak mogelijk. Je loopt waarschijnlijk geen risico in koud of snelstromend water, maar vermijd al het zoete water behalve eventuele zwembaden.
Eten en drinken
's Morgens, 's middags en 's avonds staat injera, de nationale schotel, op het menu. Het is een luchtige zurige pannenkoek, waarbij verschillende soorten groenten en vlees worden gegeten. Het geheel wordt op smaak gebracht met kruiden en gesmolten boter en afgemaakt met een pittige saus. De injera wordt bereid met bloem van een speciaal soort gierst, tef of sorghum. Traditioneel wordt de schaal op een meestal felgekleurde rieten pronktafel ( masëb ) gezet. Familie of vrienden eten de koek gezamenlijk op, waarbij iedereen met de rechterhand een stuk van de schaal pakt. De meeste gerechten zijn scherp gekruid. Ethiopiërs zijn echte vleeseters, maar op woensdag en vrijdag is alleen vegetarisch voedsel toegestaan. Bijna overal is ook spaghetti te krijgen. In de grote steden zijn ook buitenlandse restaurants te vinden, bijvoorbeeld Chinees en Italiaans.
De grote hotels en restaurants in de hoofdstad en de rest van het land serveren westerse maaltijden.
Op onze reis heb je steeds voor het ontbijt de keuze tussen Continental (fruitsap, toast met boter en konfituur, koffie of thee), Full American (continental + omelet, gekookt ei, roerei, cornflakes, pap) of Ethiopish (Ingera).
Voor wat betreft het middagmaal en het avondeten is er steeds de keuze uit een menu bestaande uit soep of een slaatje (opgepast met rauwkost), vlees- of visschotel, fruit als dessert, koffie of thee.
Mineraalwater is overal te koop. Was je handen goed voor het eten.
Huidverzorging
Zonnebaden is vaak een belangrijke oorzaak van problemen. De tropische zon is fel. Verbranding en zonnesteken zijn makkelijker op te lopen dan je denkt. Mijd daarom de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel als je wandelt en gebruik een goede zonnebrandcrème.
Die kan het beste van huis meegenomen worden, waar de keuze aanmerkelijk uitgebreider en goedkoper is. Drink veel, door de warmte verlies je grote hoeveelheden vocht. Nog een opmerking over de huidverzorging. Maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook te behandelen met iets als jodium. Infecties zijn in de tropen snel opgelopen en vaak hardnekkig.
Diarree
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Door je tijdens de reis aan een aantal regels te houden kan je de kans op een darminfectie beperken. Was altijd je handen met water en zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Drink alleen gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt. Drink geen leidingwater, wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes en drink voldoende water als het warm is en als je in de bergen bent. Geschild fruit en rauwkost zijn niet altijd veilig om te eten, evenals ongekookte melk, ijs en rauwmelksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn en eten dat al lange tijd staat, zelfs gebakken of gekookt, is een welkome voedingsbodem voor allerlei bacteriën.
In de meeste gevallen geneest een darminfectie met een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon.
Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging. Uitdroging betekent dat het lichaam meer vocht en zouten en glucose verliest dan het binnen krijgt. Een gevoel van lusteloosheid en slapte is het gevolg. Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt zonder bovengenoemde bijverschijnselen of als je moet reizen, dan kun je een paar maal het medicijn Imodium innemen. Dit is een opiumachtig preparaat dat de darmen gedurende een aantal uren volledig stillegt.
Insectenbeten
Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in dit deel van de wereld, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In de meeste hotels vooral in het zuiden zijn er boven elk bed muskietennetten voorzien. Het helpt om ’s avonds een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen en col te dragen.
Teken
Deze kleine beestjes zijn een plaag voor elke liefhebber van de vrije natuur. Ze verstoppen zich in het hoge gras en bijten niet alleen, via hun beet kunnen ze ook bacteriën en ziektes overbrengen. Daarom is het belangrijk om tekenbeten op tijd op te sporen en te verwijderen. De brandende sigaret is daar echter niet voor geschikt! Lees alles over de risico's en het behandelen van tekenbeten in de overzichtelijke brochure van de administratie Gezondheidszorg, of lees er de informatie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde op na.
Vlooien
De talrijke kerken en kloosters die tijdens deze reis bezocht worden zijn vaak van binnen bedekt met dikke lagen tapijt. Helaas wordt het tapijt niet regelmatig schoongemaakt of vernieuwd en er bevinden zich dan ook vlooien. Deze zijn voor de mens niet schadelijk maar wel irritant.
Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insekten (parasieten) die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk.
Vlooien kunnen niet op de mens leven maar kunnen ons wel prikken.
Veel vlooienbestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid van huisdier en eigenaar. Het is dus zaak goede, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.
Bij ernstige overlast kan een poeder of een spray met permethrin, deltamethrin of cyfluthrin worden toegepast. “PISTAL” bvb. is een plantaardige milieuvriendelijke insecticide met perslucht (150 ml) alleen verkrijgbaar in een apotheek.
Het is eveneens aan te raden om voor deze reis een anti-jeuk middel mee te nemen.
Kleding:
Deze reizen rond de evenaar gaan voor het grootste deel door hoogland en bergland waar een gematigd klimaat heerst met soms koude nachten. Neem dunne, katoenen kleding mee.
Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en stevige zolen zijn belangrijk. Acaciadoorns kunnen met gemak door zachte zolen heen steken. Slippers of sandalen zijn handig voor de dagen dat je niet veel wandelt en voor het douchen. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur en voldoende geheugenkaarten, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage), wekker (opwindbaar of op batterijen), paspoort met geldig visum, inentingsboekje, kopieën van paspoort, visum en reisverzekering, je vliegticket.
Bagage:
Een normale reiskoffer en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Een zachte koffer is gemakkelijker te vervoeren in de jeeps in het zuiden.
Elektriciteit:
De netspanning in Ethiopië is 220 volt. Soms wordt de stroom onverwacht afgesloten, onderbroken voor langere of kortere duur of wisselt de spanning sterk. Je kunt in Ethiopië met een gewone stekker terecht. Breng zeker een zaklamp mee.
Geldzaken:
De lokale munteenheid van Ethiopië is de Birr. Eén birr is honderd cent.
De volgende munten worden gebruikt: 1, 5, 10, 25 en 50 cent. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 5 10, 50 en 100 birr. In het Amhaars (taal van Ethiopië) betekent birr "zilver".
De munt werd ingevoerd in 1894 onder Keizer Menelik II.
1 euro = 33 birr (ongeveer).
Voor deze reis kan je best zakgeld meenemen in contante euro's. Het wisselen van geld is mogelijk op het vliegveld, onderweg bij de banken en in sommige hotels. Pinnen in Ethiopië is niet mogelijk en met creditcards (Visa/Mastercard) of traveller cheques kan je tijdens deze reis nauwelijks terecht. Slechts in de betere hotels accepteren ze.
Zorg ervoor dat je steeds een ruime voorraad biljetten van 1 birr bij je hebt om de mensen te kunnen “betalen” waarvan je foto’s maakt !!!
Foto, GSM & Wi-Fi:
Ethiopië is kleurrijk en fotogeniek. Je kan best geheugenkaarten en reservebatterijen voor een digitaal fototoestel vanuit België meenemen, want er is zoveel moois te fotograferen. Voor het fotograferen van dieren is een zoomlens (bv. 200mm) onontbeerlijk. Een compactcamera kan handig zijn, maar is erg gevoelig gebleken voor stof. Het stof in Afrika is altijd een probleem en daarom is het aan te raden een goede bescherming voor je camera en/of video mee te nemen. Het gebruik van een (kleine) videocamera is geen probleem. In de meeste hotels kan je de batterij voor je camera opladen.
De bevolking vindt het over het algemeen niet prettig om gefotografeerd te worden. Vraag in ieder geval altijd eerst om toestemming en respecteer het als mensen weigeren.
Fotogenieke volkeren in het zuiden verwachten geld als je ze op de gevoelige plaat vast wilt leggen. Onderhandel vriendelijk over de prijs. Vaak wordt het tienvoudige gevraagd van het bedrag waar men genoegen mee neemt. Probeer niet stiekem te fotograferen of filmen. Je zult niet de eerste zijn die wordt beloond met een regen van stenen. Wees ook terughoudend met het fotograferen van de nationale vlag, politieagenten, officiële gebouwen, vliegvelden en militairen.
De stammen die worden bezocht in het zuiden kunnen erg agressief reageren om het maken van foto's. Belangrijk is dan ook dat je hier altijd naar het advies van de gidsen luistert. Zij spreken de taal en maken onderhandelingen met de stammen. Er mag gefotografeerd worden maar vooraf wordt er altijd eerst onderhandeld over een prijs.
Degenen die een videocamera meenemen dienen er daarbij rekening mee te houden dat voor het maken van opnamen bij de meeste cultuurmonumenten extra betaald moet worden. Over de hele reis (vooral in het noorden) genomen kan dit oplopen tot een bedrag van + 75 euro of zelfs meer.
Telefooncode Ethiopië : 251
Voor het gebruik van een gsm-telefoon raden we je aan om je eigen mobiele aanbieder te raadplegen. E-mailen kan alleen in de grotere steden. Er zijn wel steeds meer internetcafés. Houd er wel rekening mee dat de internetverbindingen meestal erg traag zijn.
Belangrijk om te weten:
De rondreis in Ethiopië is een gevarieerde en mooie reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.
Ethiopië is een erg mooie bestemming maar enkel aan te raden voor ervaren en goed voorbereide reizigers. De volgorde van het programma kan veranderen en de reis is minder geschikt voor mensen die groot comfort willen.De hotels in Ethiopië zijn eenvoudiger dan in het Westen.De kamers die wij selecteerden hebben allemaal een eigen badkamer, maar hou er rekening mee dat de elektriciteit en de watertoevoer regelmatig kan uitvallen. Ook warm water kan al eens ontbreken, of een kraan kan lekken.