Rondreis Myanmar


Klimaat & tijdsverschil:

De locatie en topografie van het land zorgen voor diversiteit in het klimaat. Seizoensgebonden wisselingen in de moessonwindrichtingen brengen zomer-, regen- en winterseizoenen:
• de regentijd (van juni tot oktober),
• het “koude seizoen” (aangename temperaturen, droog winterseizoen van november tot februari). In de bergstreken, zoals op het Shan-plateau, kan het ’s nachts fris zijn .
• het “hete seizoen” (van februari tot mei). De temperaturen in de vlakte kunnen dan oplopen tot 40°. De akkers zijn grotendeels geoogst of verdord, veel bomen verliezen hun bladeren en de lucht is meestal wazig.
Extreme temperaturen zijn zeldzaam, maar blijven vrij hoog het hele jaar door.
De moesson is niet overal even heftig. Bijzonder hevig regent het in alle kustgebieden, in de delta van de Ayeyarwady en in de westelijke en noordelijke bergketens.

Paspoort & visum:

Je moet in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat bij terugkeer nog zes maanden geldig is. Je hebt een visum nodig. Hobo zorgt voor de administratieve afhandeling van het visum. (is niet in de reissom begrepen).
We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.
De export van in Myanmar aangekochte edelstenen is alleen toegestaan als je een certificaat hebt waaruit blijkt dat ze via een erkende dealer zijn aangekocht.

Gezondheid:

De meeste problemen hebben toeristen over het algemeen door maag- en darmstoornissen.
De oorzaken zijn meestal vermoeidheid en verandering van klimaat en voedsel. Drink voldoende water.
Vooral met water moet je voorzichtig zijn: drink nooit water uit de kraan, maar altijd uit gesloten flessen. Overal in het land is water in flessen en kartonnen pakken te krijgen en dat gebruikt je ook best om de tanden te poetsen. In bijna alle hotels staan (gratis) flesjes mineraalwater ter beschikking.


Drink bij voorkeur uit blik, zonder glas. Zij die graag een biertje drinken, raden we een lokaal
bier aan, Myanmar Beer of Mandalay Beer. Ook ijsblokjes en consumptie-ijs moet u vermijden, behalve in de grote hotels.
Vlees- en visgerechten moeten goed doorbakken zijn. Eet geen rauwe groenten en koop alleen gaaf en ongeschild fruit.

Zon
Zonnebrand is vaak een belangrijke oorzaak van problemen. De tropische zon is fel.
Mijd de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel of neem een paraplu mee.

Diarree
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast zonnebrand is diarree.
Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn.
In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt
door verandering van voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar uw
lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging.
Dit is te voorkomen door mineraalwater met een O.R.S.-oplossing te drinken. Deze zakjes, die in België bij de apotheek te krijgen zijn, bevatten alle mineralen en suikers die het lichaam verliest bij diarree.

Inentingen
Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn een herhaling van de tetanusvaccinatie en een inenting tegen hepatitis A en B. Een anti-malariakuur en een preventieve bescherming tegen tyfus en paratyfus is aan te raden.Preventieve maatregelen tegen muggenbeten zijn heel belangrijk.
Draag ’s avonds kleding met lange mouwen en een lange broek (malariamug is enkel actief bij duisternis) en smeer ook overdag(owv de Dengue-mug die overdag actief is !) onbedekte delen in met muggenolie (bij voorkeur op basis van DEET).
Muggen houden niet van airconditioning. Vaak stellen de hotels (bv. aan het Inlemeer) een muskietennet ter beschikking.

Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via je huisarts en via het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (0902/88088) of surf naar www.itg.be.
De plaatselijke medische infrastructuur is rudimentair. Een degelijke reisbijstandsverzekering is verplicht voor deze rondreis
Als u regelmatig geneesmiddelen moet slikken, is het aan te raden deze geneesmiddelen in
voldoende mate mee te nemen. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee.
Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bv. bij een allergie voor een bepaalde stof) is het raadzaam dat uw arts dit advies in het Engels uitschrijft, dit om bij een eventueel doktersbezoek taalproblemen te voorkomen.

Kleding:

- losse lichte kledij
- zonnehoed of ander hoofddeksel
- een paar goede, ingelopen wandelschoenen met stevig profiel (voor onze wandelingen naar de lokale bevolking in Kentung)
- regenkleding en opvouwbare paraplu tijdens de moessonperiode (voor gans het jaar)
- sjaal om de schouders te bedekken bij tempel/pagode-bezoek en een doek die men rond het middel draagt (of een lange broek/rok) om de knieën/benen te bedekken
- zonnebril
- sweater (’s avonds kan het behoorlijk koel zijn in de bergstreken, (bv. Kentung, Golden Rock).
- sandalen en slippers zijn ideaal voor een bezoek aan de pagoden, die je NIET met je schoenen mag betreden.
Belangrijke opmerking:
Tempels en pagodes zijn altijd toegankelijk voor vrouwen, maar in sommige tempels mogen vrouwen niet in het centrale heiligdom komen. Tempelbezoek gebeurt blootsvoets ( heel belangrijk: enkel op blote voeten en geen kousen). Zowel voor mannen en vrouwen moeten de schouders en knieën dienen bedekt zijn

Bagage:

Per persoon wordt 1 reiskoffer van maximum 20 kg toegestaan. Je mag 1 stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen. (max. afmeting 56x36x23cm), max gewicht=6 kg). Let op de vloeistoffen in je handbagage (strenge beperkingen) en ook het meenemen van muggenmelk in je handbagage is verboden (met symbool van “ontploffingsgevaar).
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Voor deze reis is het ook handig het volgende mee te nemen: een kleine reistas/reiskoffer voor wat kledij en toiletgerief voor 1 overnachting in Golden Rock (grote koffers blijven achter in Yangon)

Elektriciteit:

De netspanning is doorgaans 220 Volt. De vorm van de “stekkerpoten” wil nog wel eens verschillen, plat of rond. Het is dus handig een universele adapter mee te nemen. De capaciteit van het elektriciteitsnet is vaak onvoldoende om het hele land van stroom te kunnen voorzien. Stroomstoringen komen nog regelmatig voor. Zorg er ’s avonds voor altijd een zaklamp binnen handbereik te hebben in je kamer. De hotels die Hobo gebruikt hebben vaak een eigen generator om de hotelgasten bij storingen toch elektriciteit te kunnen leveren.

Geldzaken:

De officiële munteenheid is de kyat (uitgesproken als “tsjat”), die is onderverdeeld in 100 pyas. Als gevolg van opeenvolgende devaluaties van de Birmaanse munt, zijn de muntstukken praktisch niet meer in omloop. Er zijn bankbriefjes van 1, 5, 10, 15, 20, 45, 50, 90, 100, 200 en 500kyats.
Slechts in enkele hotels kan je met een kredietkaart betalen (Visa,Master Card), maar meestal met hoge kosten. Wij raden je aan om geldbiljetten (cash) in USD of EUR mee te nemen voor je persoonlijke uitgaven. De biljetten dienen nieuw te zijn zonder scheuren of vouwen. Geld kan gewisseld worden in bankkantoren of wisselkantoren.
Het in- en uitvoeren van kyats is verboden. Dollars en euro’s mag je vrij invoeren. Bedragen boven 2000 US dollar moet je op een currency declaration form vermelden. Met dollars en ook euro’s kan je overal in Birma probleemloos terecht.
Je kan bij aankomst onmiddellijk geld wisselen in een van de commerciële banken op de luchthaven. Hoe groter de coupure hoe interessanter de wisselkoers. Tijdens de reis kan je in de grotere steden geld wisselen in een commerciële bank of een wisselkantoor. Sinds enkele maanden zijn er ook ATM automaten geïnstalleerd in Myanmar. Aangezien deze niet altijd functioneren is het niet aan te raden om geld aan deze automaten af te halen.

De plaatselijke bevolking benadert soms de toeristen met de vraag “Change money?”. Wees daar voorzichtig mee, vooral open en bloot op straat. Buiten het feit dat dit verboden is, geeft men je te kleine coupures aan en soms zelfs oude, ongeldige biljetten.

De $ of € briefjes moeten echter zo goed als nieuw zijn, zonder kreuken, zo niet worden deze geweigerd (onbeschadigde coupures $ aan je bank vragen).Neem voor onderweg (aankoop van kleine souvenirs) ook wat kleinere coupures $ mee omdat je soms ook in deze munt kan betalen.
Vanwege de vroegere en gedeeltelijke sancties door de Verenigde Staten is het betalen met creditcards beperkt.. Het betalen met creditcards is dus niet altijd mogelijk tenzij in sommige grote hotels en maar vaak met een kost van 4% à 7%.

Foto, GSM & Wi-Fi:

Met duizenden pagodes, de prachtige boottocht op het Inlemeer, de levendige markten en de kleurrijke bergbewoners is Myanmar een bijzonder fotogeniek land.
Breng voldoende foto- en videomateriaal mee! Vergeet niet om reservebatterijen voor je videocamera of fototoestel mee te brengen. Door de warmte en vochtigheid geraken batterijen sneller leeg. Het is verboden om militaire installaties, luchthavens, havens en andere strategische plaatsen, evenals mensen in (militair) uniform te fotograferen of te filmen.
Ga bij het fotograferen van mensen discreet te werk, vooral als het om monniken gaat. Vraag om hun toestemming of gebruik een telelens. De meeste Birmezen zullen geen bezwaar maken wanneer je hen fotografeert.
Bij bezoeken aan enkele tempels (bv. in Bago, maar deze ‘gewoonte’ verspreidt zich snel naar andere plaatsen) moet je om te mogen filmen of fotograferen een kleine vergoeding betalen.
Internationaal bellen kan vanuit de grotere hotels. Hou er wel rekening mee dat deze gesprekken zeer duur zijn . Internationaal mobiel bellen met uw GSM (via uw Belgische Simkaart) is (momenteel) niet mogelijk. U kan op de luchthaven wel een lokale SIM kaart kopen en deze in uw GSM toestel plaatsen ( is vrij duur). Internet is meer en meer op grote schaal beschikbaar in Myanmar. In de meeste hotels is Wifi (soms enkel in de lobby). Soms moet ervoor worden betaald. Gelieve er rekening mee te houden dat WIFI/internet niet altijd werkt en vaak ook zeer langzaam is. Naarmate Myanmar zijn grenzen meer en meer openstelt, verbetert ook de kwaliteit van het internetverkeer.

Belangrijk om te weten:

De rondreis in Myanmar is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Myanmar Kyat  Birmaans  16/07/2020 23:59 
Elders op dit continent
 • Rondreis India · Rajasthan
 • Rondreis Zuid-India
 • Rondreis India · Ladakh
 • Rondreis Darjeeling | Sikkim | Bhutan
 • Rondreis Nepal
 • Rondreis Sri Lanka
 • Rondreis Japan
 • Rondreis Borneo
 • Rondreis Bali | Java | Sulawesi
 • Rondreis Vietnam + verlenging Cambodja
 • Rondreis Laos | Cambodja
 • Rondreis Myanmar
 • Rondreis Iran
 • Rondreis Armenië | Georgië
 • Rondreis China
 • Rondreis China Authentiek
 • Rondreis Taiwan | Zuid-Korea
 • Rondreis Mongolië
 • Fotoreis Mongolië
 • Rondreis Kirgizstan | Oezbekistan
 • Rondreis Kazachstan
 • Rondreis Tibet
 • Rondreis Noord-Korea
 • AZIË