Klimaat & tijdsverschil:
Namibië heeft een gematigd warm klimaat. Namibië kent zomer- en wintertijd, maar de klok gaat op andere data dan in Europa voor- of achteruit. Van de laatste zondag in maart tot de eerste zondag in april is er geen tijdsverschil; van de eerste zondag in april tot de eerste zondag in september is het een uur vroeger in Namibië; van de eerste zondag in september tot de laatste zondag in oktober is er weer geen tijdsverschil en van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart is het een uur later in Namibië.
Paspoort & visum:
Je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat bij terugkeer nog 6 maanden geldig moet zijn. Bij de aankomst is het mogelijk dat de immigratiedienst je vliegtuigticket van de terugreis opvraagt, dit om te checken of je over het nodige geld beschikt om in je onderhoud te voorzien tijdens je verblijf in Namibië.
In het kader van de strijd tegen kinderhandel gelden er vanaf 2019 speciale regels voor minderjarigen die naar Namibië reizen. Ouders met kinderen tot 18 jaar dienen een gecertifieerde kopie in het Engels van de geboorteakte van de kinderen bij zich te hebben. Voor een alleenstaande ouder die met zijn/haar kinderen reist, moeten bijkomend een getekende verklaring van de andere ouder die op de geboorteakte vermeld staat waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon, een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij over het betreffende kind heeft, en indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte. Voor volwassenen die met kinderen reizen waarvan ze niet de biologische ouders zijn of voor alleenreizende minderjarigen zijn er nog extra documenten vereist.
Gezondheid:
Voor Namibië zijn er geen vaccinaties verplicht maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Voor een anti-malariakuur, indien gewenst, verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 0902/88088 of surf naar www.itg.be).
Kleding:
Wat je best kan meenemen:
Een windjack;
een wollen trui/fleece voor de koelere nachten/ochtenden;
een jeans en katoenen broeken;
lichte katoenen hemden of shirts;
eventueel een paraplu of regenjas;
degelijke wandelschoenen.
Vergeet ook niet een verrekijker, een zaklamp, een hoofddeksel, voldoende zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een insectenwerend middel (tropische muggenmelk).
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 23 kg) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Elektriciteit:
250 V. Het kopen van een passende tussenstekker (ronde 3-pin) is daarvoor de oplossing. Sommige hotels stellen zo’n stekkers ter beschikking, maar lang niet allemaal, zodat de aankoop (ter plaatse eventueel) een goede investering is.
Geldzaken:
De officiële munteenheid is de Namibische dollar (NAD) = 100 cent. De Zuid-Afrikaanse Rand wordt ook aanvaard. Deze heeft dezelfde waarde als de Namibische dollar. Kredietkaarten zoals Visa en Mastercard worden eveneens geaccepteerd. Met vreemde munten kan men nergens terecht. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen. Je kan daarmee geld uit de muur halen in o.a Windhoek, Swakopmund en Oshakati. In de meeste hotels kan je extra’s ook met de kredietkaart betalen. Eurobiljetten kunnen in de grote steden in wisselkantoren worden gewisseld.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Je kan beter geheugenkaarten en reservebatterijen vanuit België meebrengen aangezien er volledige dagen zijn zonder mogelijkheid om aankopen te doen. Zorg voor voldoende geheugen voor uw digitale camera, want er is zoveel moois te fotograferen.
Behalve in sommige afgelegen gebieden op het platteland, kan men overal automatisch en direct bellen met bijna alle delen van de wereld. Op de meeste plaatsen kan je bellen met de GSM. De meeste hotels en lodges beschikken over WIFI in de publieke ruimtes en meer en meer ook in de kamers (soms betalend) In afgelegen gebieden is internet niet altijd mogelijk of is de snelheid en werking van het internet niet altijd goed.
Belangrijk om te weten:
De rondreis in Namibië is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.