Rondreis Oeganda: groepsreis op zoek naar apen


Klimaat & tijdsverschil:

Gedurende de zomertijd is het 1 uur later in Oeganda. Tijdens de wintertijd 2 uur later. Oeganda zelf kent geen zomer- of wintertijd.

Oeganda ligt op de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een droog - en regenseizoen. Temperaturen verschillen nogal door de uiteenlopende hoogteverschillen, maar over het algemeen kent Oeganda een bijzonder aangenaam klimaat door de relatief hoge ligging. Zo ligt Kampala bijvoorbeeld op 1100m boven zeeniveau en is de gemiddelde temperatuur 26 graden Celsius.

Over het algemeen kan aangenomen worden dat het noorden van Oeganda het laagst is gelegen en dus de temperaturen het hoogst zijn. Hoe verder men afdaalt naar de zuidelijk gelegen vulkanen wordt het naverwant ook steeds koeler. In de zuidelijke gebieden is een fleecejacket of trui dan ook wenselijk voor de avonden. Verder liggen er in en om Oeganda enorme waterpartijen die ervoor zorgen dat het gehele jaar door een flinke regenbui kan vallen, hierdoor is het land dan ook ontzettend groen en vruchtbaar.

Over het algemeen wordt aangehouden dat eind oktober en november het korte regen seizoen betreft en maart, april het lange regenseizoen. Dit blijkt echter de afgelopen jaren nogal eens te verschillen met regen in het droge seizoen en droge periodes in het regenseizoen.

Regenseizoen Oeganda
Oeganda ligt op de evenaar en kent een tropisch klimaat. Door deze ligging en vooral ook
door de gemiddelde hoogte van 1100 meter treft men het gehele jaar een prettig klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 32 graden. 's Nachts koelt het af tot ongeveer zestien graden. In de hoger gelegen gebieden als Bwindi Impenetrable Forest, Kisoro, Lake Bunyonyi, Mount Elgon, Sipi Falls en de Rwenzori Mountains kan het ‘s nachts en in de vroege ochtend flink koud zijn.
Oeganda is het gehele jaar door goed te bereizen! De officiële regenseizoenen zijn in de maanden maart - mei en oktober - november. Desondanks bieden deze maanden juist goede perspectieven. Het land is nog groener dan in het droge seizoen, het is helder, er is minder toerisme en het dierenrijk is actief. De regenbuien zijn vaak van korte duur en vallen meestal ’s nachts. Mede door de klimaatveranderingen is het regenseizoen steeds moeilijker te voorspellen; het gehele jaar door kan er wel regen vallen, ook in de droge periodes.
Oeganda is niet voor niets zo groen en vruchtbaar!

Paspoort & visum:

Je paspoort moet bij vertrek vanuit Oeganda nog minimum 6 maanden geldig zijn.
Daarnaast moeten er nog twee lege opeenvolgende pagina’s in je paspoort zitten. Indien dit niet het geval is, bestaat de mogelijkheid dat je wordt geweigerd op de (heen)vlucht.

Een visum is vereist. Om dit visum te verkrijgen dien je het bewijs van inenting tegen gele koorts te kunnen voorleggen (gele boekje).

Gezondheid:

Er wordt streng geadviseerd om naar je huisarts te gaan voor het volledige advies en de benodigde vaccinaties en malariaprofylaxe.

Medicijnen meenemen?
In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten streng verboden. Onder opiaten vallen onder andere slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers, ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis. Om toch bepaalde geneesmiddelen mee te kunnen nemen op reis is dan een officiële verklaring nodig. Hierover en meer over wat wel en wat niet mag kan je vinden op: www.farmatec.nl

Kleding:

Bagage:

Wij adviseren u om uw bagage mee te nemen in zachte reistassen in plaats van in koffers. Harde koffers zijn moeilijker in de laadruimte van de voertuigen te krijgen dan de meer flexibele reistassen. Tevens kunnen koffers scheuren door de hobbelachtige wegen. Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen op internationale vluchten een limiet van 30 tot zelfs 46 kilo per persoon hebben, verzoeken wij u vriendelijk minder mee te nemen. Wanneer u in een
groep of met meer dan 4 personen reist willen wij u vragen maximaal 20 kg per persoon mee te nemen in je zachte reistas.

Elektriciteit:

In Oeganda heeft men Britse stopcontacten met drie pinnen: 240 V,50Hz. Hoewel het niet per se nodig is, kan je een wereldstekker aanschaffen.

Geldzaken:

Wij adviseren iedereen om euro's mee te nemen.
Afhankelijk van de koers kunnen de euro’s op het vliegveld of in Kampala omgewisseld worden. Je gids informeert je hierover. Voordat je Oeganda verlaat kan je Shillings die je over hebt terug wisselen naar euro’s.

In Oeganda kan je pinnen bij Stanbic, Barclays Bank en Standard Chartered Bank, mits je pinpas is voorzien van een Maestro/Cirrus logo. Met een Visa-card kan je bij bijna alle banken terecht. Houd je er rekening mee dat stroomstoringen aan de orde van de dag zijn
en hierdoor geldopnames niet altijd mogelijk zijn. Neem dan ook voldoende cash geld mee. Mocht je toch nog moeten pinnen, wacht niet tot het moment dat je bijna geen geld meer hebt, want wellicht heb je net de pech dat er een stroomstoring is. Wij raden je aan om niet na zonsondergang gebruik te maken van pinautomaten.

Ook creditcards zijn nog ongebruikelijk al kan je hiermee in de grotere hotels wel betalen (reken op 5% tot 10% banktoeslag van het totaalbedrag). Het is handig om een creditcard achter de hand te hebben, maar wij adviseren dit niet als basis betaalmethode te hanteren.

Foto, GSM & Wi-Fi:

Door heel Oeganda zijn internetcafés te vinden en is WIFI in de accommodaties ook steeds meer in opkomst. Er zijn meerdere momenten tijdens de reis dat je kan inloggen op het WIFI-netwerk en bijvoorbeeld WhatsApp messenger kan gebruiken.
Verder bestaat er op vrijwel elk moment van de reis de mogelijkheid tot sms'en via een Oegandees netwerk. Het is eventueel mogelijk om een Oegandees simkaartje te kopen, echter is dit de laatste jaren gecompliceerd geworden, omdat je bij je aankoop je persoonlijk dient te
registreren. Houd in je achterhoofd dat bij gebruik van het internet en telefonie (stroom)storingen kunnen voorkomen, wat invloed heeft op het bereik.
In nagenoeg alle accommodaties die je aandoet tijdens je reis kan je batterijen opladen. Vaak op de kamer, maar soms ook bij een centraal punt. Aangezien er in Oeganda zo nu en dan stroomstoringen voorkomen is het altijd raadzaam een extra set batterijen mee te nemen. Mocht je meerdere batterijen van verschillende apparatuur willen opladen dan kan het handig zijn een stekkerdoos mee te nemen.

Je zal vast prachtige foto's willen maken van je prachtige reis! Doe dat ook, want het is een mooi aandenken! Wel willen we u vragen om hier discreet mee om te gaan. Als je mensen op de foto wil zetten, dien je dit eerst te vragen. Als ze toestemming geven is dat natuurlijk prima! De kans dat dit mag is aanzienlijk groter wanneer je eerst een leuk praatje met ze maakt. Soms willen ze dit echter niet. Respecteer dit dan ook. Als mensen vragen om de foto te sturen, doe dit dan ook of maak de foto niet.

Belangrijk om te weten:

Het is belangrijk om een flexibele instelling te hebben wanneer je door Oeganda reist. Naast een andere cultuur en gewoonten, biedt het reizen zelf ook uitdagingen. De wegen zijn op bepaalde stukken slecht van kwaliteit of hobbelig. Ervaar de zogenaamde ‘African Massage’!
In de reisbeschrijving staan reistijden aangegeven die gelden als een indicatie. Het kan zijn dat reisdagen langer of korter zijn afhankelijk van de staat van de wegen. In het binnenland van Oeganda reis je over zandwegen die door regen ook moeilijker begaanbaar kunnen zijn.
Reizen in Oeganda vergt soms enige flexibiliteit en staat altijd garant voor avontuur!

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Oeganda Oegandese shilling  Engels, Swahili, Luganda  03/03/2024 06:57 
Elders op dit continent
 • Rondreis Mauritanië: Van de Adrar-regio naar Nationaal Park Banc d'Arguin
 • Begeleide rondreis Algerije
 • Rondreis Zuid-Afrika: De wereld in één land
 • Rondreis Namibië: fascinerende etnische groepsreis
 • Rondreis Oeganda: groepsreis op zoek naar apen
 • Rondreis Ethiopië: groepsreis onbereisde paden
 • Rondreis Madagaskar: groepsreis vol unieke fauna
 • Rondreis La Réunion: goddelijke groepsreis
 • Rondreis Marokko: groepsreis naar koningssteden
 • Rondreis Botswana | Namibië | Zambia | Zimbabwe
 • Rondreis Kenia en Tanzania: safari groepsreis
 • Rondreis Egypte: Het land van de farao's langs de Nijl
 • Begeleide rondreis Angola
 • AFRIKA