Rondreis Polen


Reisduur: 12 dagen

Dag 1 Brussel > Gdansk   A

Gdansk is een van de mooiste steden van Noord-Europa, een stad met een duizend jaar lange traditie. Gedurende deze periode werden tal van prachtige gebouwen gebouwd. Eeuwenlang al is het de rijkste stad van Polen. De ambachtslieden produceerden meubels vernoemd naar de stad, en de lokale juweliers maakten schatten besteld door alle Europese hoven, met amber als meest beroemde steen. Solidariteit, de eerste onafhankelijke vakbond in een toenmalig communistisch land, werd opgericht in 1980 bij de plaatselijke scheepswerf waar de eerste leider van Solidariteit, Lech Walesa, werkte.
Aankomst in Gdansk. Wandeling in de oude binnenstad gevolgd door een diner in een van de beroemde restaurants van Gdansk.

Dag 2 Gdansk   O|M

We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. We wandelen door de oude stad met de straten Dlugi Targ en Mariacka, de twee mooiste straten in Gdansk, bezoeken de amberateliers, de scheepswerf in Gdansk, de zetel van de vakbond Solidariteit en Westerplatte waar de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog werden afgevuurd door het Nazi oorlogsschip Schleswig-Holstein. De enige overblijfselen van deze strijd zijn de ruïnes van een wachtlokaal, een paar bunkers en een groot en indrukwekkend monument met uitzicht op het hele gebied. We maken een cruise op zee met de boot Galeon.

Dag 3 Gdansk > Sopot > Gdansk   O|A

Rit naar Sopot, de meest populaire spa aan de Baltische Kust. De eerste baden werden in 1824 gebouwd. Onderweg stoppen we in de wijk Oliwa om in de kathedraal het beroemde orgel te bewonderen. In Sopot maken we een wandeling langs de langste zeepier van Europa. Daarna rijden we terug naar Gdansk en bezoeken het pas in 2017 geopende Museum van de Tweede Wereldoorlog. Dit is het grootste oorlogsmuseum in Europa en staat op een historische plek, namelijk waar op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon. De architecturale uitstraling in de vorm van een hoekige toren verpakt in rode beton en beglazing is een nieuw symbool voor Gdansk.

Dag 4 Gdansk > Malbork > Mikolajki (Mazurië)   O|A

We vertrekken naar Malbork en brengen een bezoek aan het kasteel, de voormalige residentie van de Meesters van de Teutoonse Ridderorde en nu een museum met een interessante ambercollectie. Verder naar Mikolajki, de zomerhoofdstad van het Mazurisch merengebied.

Dag 5 Mazurië   O|M

Mazurië, het land van de duizend meren, ligt in de noordoostelijke hoek van het land. Een dun bevolkt gebied van dichte bossen en ontelbare meren en rivieren. De meeste van de meren zijn verbonden met rivieren en kanalen. De natuur is er zeer rijk aan zeldzame planten en vogels. Bezoek aan St. Lipka, een van de belangrijkste heiligdommen, dan naar Hitlers vroegere hoofdkwartier gebouwd in 1940 en het kasteel Ryn, een 14e eeuws versterkt kasteel gebouwd door de Teutonische ridders. In de late namiddag maken we een boottocht op het meer.

Dag 6 Mazurië > Biebrzanski National Park > Warschau   O|M|A

Wij rijden naar de hoofdstad Warschau. We rijden via het Biebrzanski Nationaal Park, een van de laatste wetlands van Europa, waar we halt houden voor een boottocht. Dit beschermd gebied beslaat bijna de gehele Biebrza rivier, samen met de vallei van de bron tot aan de monding van de rivier de Narew. De Biebrza vallei is een zeer belangrijke stopplaats voor vogels tijdens hun jaarlijkse vlucht, en een nestplaats voor vele moerasvogelsoorten. Natuurliefhebbers vinden hier beschermde zeldzame plantensoorten, waaronder 20 soorten orchideeën.
Warschau is een toeristische trekpleister en de economische hub van het land. De stad staat bekend als de ‘Phoenix City’ omdat het letterlijk herrees uit de as. De stad werd heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog toen ze volledig in puin lag. Zowat alle gebouwen werden verwoest en 800.000 inwoners kwamen om. Warschau is vandaag de dag het symbool van de ambitie, het doorzettingsvermogen en de volharding van de Polen bij tegenslagen.

Dag 7 Warschau   O|M

We bezoeken de stad deels per bus en deels al wandelend. Op het programma staan de steegjes van Ujazdów of de groene woonkamer van Warschau, begrensd door aristocratische residenties en omgeven door tuinen die onderdak bieden aan ministeries en ambassades, het Belvedere neo-klassieke paleis en momenteel het kabinet van de president van de Republiek Polen, de oude Joodse wijk en het Paleis van Cultuur en Wetenschappen dat uitgroeide tot het symbool van de stad. Het is het hoogste en grootste gebouw van Polen. Het werd aangeboden door Stalin als een geschenk van het Sovjetvolk, die op dat ogenblik de controle had over Polen. Al wandelend krijgen we een rondleiding door de oude binnenstad, een charmant doolhof van steegjes grenzend aan kerken, gotische polychrome voorgevelwoningen, de Johanneskathedraal en de Grote Markt.
We brengen een bezoek aan het koninklijk kasteel. De beslissing om het kasteel te bouwen werd genomen toen Zygmunt III Waza de hoofdstad van Krakau naar Warschau verplaatste. Italiaanse architecten bouwden een koninklijke residentie in vroege barokstijl. De oude bestaande gebouwen werden opgenomen in het nieuwe complex. Het werd vervolgens meerdere malen verbouwd en met de grond gelijk gemaakt door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een gedetailleerde reconstructie werd pas voltooid in 1983. Vervolgens rijden we langs de koninklijke route, de belangrijkste verkeersader van de stad, die het koninklijk kasteel verbindt met de paleizen in Lazienki en Wilanów
In de namiddag volgen we het spoor van Frederic Chopin. We komen langs plaatsen die Chopin bewoond of bezocht heeft. De belangrijkste haltes op de route zijn de Heilige Kruiskerk, waar zijn hart is begraven, en het ultramoderne biografische museum in het Ostrogski paleis dat op de 200ste herdenking van Chopin’s verjaardag geopend werd.
Verder bezoeken we de kerk van de Visitatie en de Chopin tekenruimte gevestigd in het Czapski paleis. Vervolgens brengen we een bezoek aan het koninklijke park Lazienki. Dat is een onderdeel van het complex van gebouwen, bestaande uit de koninklijke baden, paleizen en een park. Het paleis op het water en het theater op het eiland zijn de meest betoverende. Het eerste is de zomerresidentie van de laatste Poolse koning Stanislaw Poniatowski en het theater ligt op een kunstmatig eiland in het midden van het meer.
In de vooravond kunnen we (facultatief) een Chopin concert bijwonen.

Dag 8 Warschau   O|A

We bezoeken het museum van de opstand dat geopend werd in 2004 op de 60ste verjaardag van het uitbreken van de opstand in Warschau. De bezoeker wordt teruggebracht naar de tijd van de opstand van Warschau. Beeld, geluid en inrichting brengen de gebeurtenissen op een indrukwekkende manier op de bezoeker over. Een bijzondere attractie is de museum­toren, met een prachtig uitzicht over Warschau en het vrijheidspark met de herdenkingsmuur waarop de namen gegrift staan van meer dan 10.000 opstandelingen die tijdens de gevechten stierven. In het centrale deel van de wand hangt de ‘Monter’ klok met een gewicht van 230 kg. Vervolgens rijden we naar de wijk Wilanów en bezoeken het paleizencomplex. Het Wilanów paleis is één van de meest waardevolle monumenten van de Poolse barok, gebouwd voor koning Jan III Sobieski aan het eind van de 17de eeuw en geleidelijk uitgebreid door de opeenvolgende eigenaars. Het is een ongewone combinatie van een traditioneel Pools hof met een Italiaanse landelijke villa en een Frans kasteel. Het interieur van het paleis met zijn decadente meubels vertegenwoordigt drie stijltijdperken. De oudste, de barokke koninklijke appartementen zijn gelegen in het hoofdgebouw, terwijl de zuidelijke vleugel staat voor een 18e-eeuwse stijl en de meer moderne kamers ingericht door de familie Potocki in de 19de eeuw zijn in de noordelijke vleugel terug te vinden.

Dag 9 Warschau > Czestochova > Auschwitz/Birkenau > Krakau   O|A

Vertrek naar Krakau. Onderweg stoppen we in Czestochova, een beroemd bedevaartsoord waar een icoon staat van de Zwarte Madonna. Nadien rijden we door naar Oswiecim en brengen een beklijvend bezoek aan de voormalige kampen Auschwitz en Birkenau.
Auschwitz en Birkenau werden opgericht door de nazi’s in 1940 als een concentratiekamp voor Poolse politieke gevangenen. Later werd het de plaats waar de uitroeiing van 1,5 miljoen Joden, Polen, zigeuners, Russen en andere nationaliteiten gebeurde. We bezichtigen de blokken van de gevangenen, de gaskamers en crematoria.
We rijden naar Krakau en maken een wandeling in de oude binnenstad.
Krakau, een prachtige stad aan de Vistula rivier, is de bakermat van de Poolse cultuur en geschiedenis. Vaak heeft men het over klein Rome of het Florence van het noorden. Het is een stad gehuld in legendes. Krakau verbindt traditie en moderniteit en is de meest bekende en bezochte stad in Polen. Met een bevolking van meer dan 800 000 mensen is het een centrum van wetenschap, industrie en cultuur. De universiteit van Jagiellonia is een van de oudste in Europa. De vele toeristische attracties maken de stad tot een topper. ‘s Avonds worden we aangetrokken door de bijzondere ambiance van de cafés, pubs en restaurants.

Dag 10 Krakau   O|A

Rondleiding door de stad. Bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau: de Grote Markt, met zijn historische monumenten, de talloze cafés en de Mariakerk, nu een basiliek. In het midden van het plein staat Sukiennice, de lakenhal, een prachtig gebouw uit de renaissance. Nu is het de grootste souvenirmarkt.
In oud Krakau bezoeken we de heuvel Wawel – het monument van de Poolse geschiedenis en cultuur, waaronder de gotische kathedraal, het heiligdom van de natie. We bekijken de buitenkant van het koninklijk kasteel, lange tijd het centrum van het politieke en culturele leven van het land en ingericht door de beste kunstenaars uit heel Europa, zoals Bartolomeo Berecci.
Rit naar Wieliczka en bezoek aan de zoutmijn, sinds 1978 Unesco werelderfgoed. We betreden drie niveaus van de mijn, goed voor 2 km aan gangen, 20 kamers uitgehouwen in zout, allemaal op een diepte van 64 tot 135 m. De St. Kinga kapel is een adembenemende ondergrondse kerk waar alles gemaakt is van zout: de kristallen kroonluchters, altaren, beelden en ook de vloer zijn uitgehouwen in het zout.

Dag 11 Krakau > Dunajec > Zakopane > Krakau   O|M

Boottocht met raft op de Dunajec rivier, een van de belangrijkste attracties in het zuiden van Polen. We bewonderen de torenhoge kliffen en de kalkstenen rotsformaties en het schilderachtige berglandschap. De omliggende nationale bossen en de kleurrijke rivier zorgen voor een heerlijke dag in een ongerepte en wilde omgeving. Na de lunch rijden we langs het Czorsztyn reservoir naar Zakopane. Onderweg bezoek aan Debno. De houten kerk komt voor op de werelderfgoedlijst.
Zakopane is een bekend vakantieoord in de bergen, gelegen aan de voet van het Tatra-gebergte. Van hieruit heb je een adembenemend uitzicht op de enige bergtoppen van Polen. Zakopane is populair dankzij zijn prachtige natuur, de pistes en wandelpaden, een rijke volkscultuur en de sfeervolle houten architectuur.

Dag 12 Krakau > Brussel   O|M

Bezoek aan de Joodse wijk Kazimierz, opgericht door koning Kazimierz de Grote in 1335. Dit was vroeger een aparte stad maar is nu het centrum van de stad. In zijn glorietijd was het een van de belangrijkste centra van de joodse diaspora in Centraal- en Oost-Europa. We bekijken de oudste synagoge van Polen, de16de eeuwse begraafplaats evenals de locaties die door Steven Spielberg geselecteerd zijn voor zijn film Schindler’s List.
Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
  Polen     28/10/2020 04:39 
Elders op dit continent
 • Rondreis Baltische Staten + verlenging moskou
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Polen
 • Rondreis Corsica
 • Rondreis Malta
 • Rondreis Extremadura (Spanje)
 • Rondreis Portugal
 • Citytrip Napels, Capri en Amalfitaanse kust
 • Rondreis Sicilië
 • Rondreis Albanië
 • Citytrip Boedapest
 • Rondreis Slovenië
 • Rondreis Bosnie Herzegovina en Montenegro
 • Rondreis Griekenland
 • Rondreis Cyprus
 • Citytrip Berlijn
 • Rondreis Nederland
 • Rondreis Zuid-Engeland en Cornwall
 • Rondreis Wales & Historisch Engeland
 • Rondreis Schotland
 • Rondreis Ierland
 • Rondreis Faroer Eilanden
 • Rondreis IJsland
 • Rondreis Finland
 • Fotoreis IJsland
 • Fotoreis Polen
 • Fotoreis Finland
 • EUROPA