Rondreis Bali, Java, Sulawesi: smaragd groepsreis


Klimaat & tijdsverschil:

Het eiland Java ligt op de grens van twee verschillende klimatologische zones. De temperatuur ligt tussen de 24 en 35° en de luchtvochtigheid is meer dan 70%. De regentijd is van november tot april. In deze maanden regent het dan plaatselijk vaak enkele uren waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. In de overige maanden (april - oktober) valt er ook nog neerslag.
Bali kent een tropisch klimaat. De temperatuur schommelt altijd zo rond de 30 graden. De droge tijd begint in maart en loopt door tot oktober/november.
Sulawesi ligt op de scheidslijn van de moessons en daardoor heeft het zuidwestelijk deel ten opzichte van het noordoosten van het eiland een tegenovergesteld seizoen. De moessontijd duurt van oktober tot maart. In de bergachtige gebieden van-Sulawesi kan het ook in de zomer regenen doordat de bergen de bewolking vasthouden.
Aan de kust is het bijna het hele jaar drukkend warm. De zeewinden zorgen nog voor enige verkoeling. In de bergen is de temperatuur een stuk lager en aangenamer en kan het in de avond zelfs sterk afkoelen. De gemiddelde temperatuur op Sulawesi ligt tussen de 25 en 34 graden.
TIJDVERSCHIL
In onze zomertijd is het op Java 5 uur later en op Bali en Sulawesi 6 uur later dan bij ons.
(In onze wintertijd komt daar een uur bij.)

Paspoort & visum:

Bij aankomst in Indonesië heb je een paspoort nodig dat tot een half jaar na aankomst in Indonesië geldig dient te zijn. Neem altijd een kopie van je internationaal paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.

Gezondheid:

Er zijn geen inentingen verplicht. Aanbevolen zijn een vaccinatie tegen buiktyfus en hepatitis A en een herhaling van DTP. Er is vrijwel geen Malariarisico in de belangrijke toeristische gebieden (WHO: "tourist resorts"), zoals op Java, Bali en zuidwest Sulawesi. Maar toch is het verstandig om je te beschermen. Het is van groot belang om muskietenbeten te voorkomen. Draag ’s avonds lange mouwen of smeer je blote huid in met een insectenwerend middel. Een goede muggenmelk (bij voorkeur op basis van DEET) kan van thuis (mag niet mee in de handbagage) worden meegenomen of ter plaatse worden aangekocht. Drink geen kraantjeswater. De meeste hotels voorzien flesjes water op de kamer. Voor meer inlichtingen contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 0902/88088 surf naar www.itg.be).
Houd rekening met het feit dat je snel kunt verbranden. Bedek je hoofd en drink regelmatig water tegen het uitdrogen.

Kleding:

Neem ruim zittende katoenen kleding mee en vermijd kunststof (transpireren). Neem naast gemakkelijk schoeisel ook een paar stevige wandelschoenen mee. ’s Avonds kan het vooral in de bergen fris worden (Tanah Toraja en aan de Ijen vulkaan). Een fleece of trui mag je zeker niet vergeten mee te nemen (we vertrekken ’s morgens vroeg naar de Ijenvulkaan en ook in Torajaland kan het fris zijn). Alhoewel wij in het “droge” seizoen reizen bevinden we ons in een tropisch gebied. Het kan dus ook regenen. Een regenjas (of poncho)en/of paraplu is dan ook aangewezen.
Avondtoiletten, kostuums en stropdassen kun je thuis laten.
Wie een bezoek brengt aan een Balinese tempel moet respect tonen voor de goden door hun heiligdommen met de vereiste eerbied te behandelen (zich fatsoenlijk kleden: schaarse kleding, blote schouders en te korte broeken zijn onaanvaardbaar) In veel tempels moet u een sarong dragen (wij zorgen hiervoor) onze touroperator geeft deze aan de ingang van de tempel). Bovendien moet je ook bij een bezoek aan tempels een ceremoniële sjerp om je middel doen (deze wordt ook geleverd door onze touroperator).
Ook voor ons bezoek aan de Borobudur wordt een te korte broek niet op prijs gesteld. Elke toerist krijgt een sarong om te dragen tijdens het bezoek aan het tempelcomplex. (inbegrepen in de inkom)

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg - owv. de binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 7kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

Het voltage is bijna altijd 220. Je kan overal de in België gebruikelijke stekkers gebruiken. Een zaklamp is meenemen is altijd handig.

Geldzaken:

De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Het is beter om geen rupiahs aan te kopen in België (niet overal mogelijk en minder gunstige koersen). Rupiahs kunnen aangekocht worden in Indonesië. Je kan euro’s en US dollars wisselen bij officiële wisselkantoren of in de meeste banken in de grote plaatsen waar we verblijven. Indien je dollarbiljetten meeneemt, moeten deze onbeschadigd en proper zijn. Credit cards (Visa, Mastercard) worden aanvaard in de grote hotels en in de grote handelszaken. (soms iets moeilijker in de afgelegen plaatsen) . Het afhalen van cash geld met een credit card lukt niet overal... In Bali is het handiger om euro’s en dollars (en kleine coupures) te hebben. Zorg er wel voor dat je onbeschadigde en onbeschreven biljetten bij je hebt.

Foto, GSM & Wi-Fi:

Foto- en filmmateriaal is overal verkrijgbaar in Indonesië. Nochtans raden wij aan zoveel mogelijk materiaal van hieruit mee te nemen. GSM is meestal bruikbaar (soms niet in de afgelegen gebieden) en is afhankelijk van je provider en het type van je toestel. In de meeste hotels is er wifi (vaak gratis en soms enkel in de lobby van het hotel). Telefoneren en faxen vanuit het hotel is overal mogelijk.

Belangrijk om te weten:

De rondreis in Indonesië is een gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Bali Roepia  Indonesisch, Balinees  20/04/2024 13:00 
Java Roepia  Indonesisch  20/04/2024 12:00 
Sulawesi Roepia  Indonesisch  20/04/2024 13:00 




Elders op dit continent
  • Fotoreis Georgië
  • Rondreis Thailand
  • Rondreis India, Rajasthan: groepsreis vol sprookjes
  • Rondreis Zuid-India: hartveroverende groepsreis
  • Rondreis India, Ladakh: groepsreis vol geheimen
  • Rondreis Darjeeling | Sikkim | Bhutan
  • Rondreis India, centraal India
  • Rondreis Nepal: groepsreis vol hoogtepunten
  • Rondreis Sri Lanka: groepsreis werelderfgoed
  • Rondreis Japan: puur poëtische groepsreis
  • Rondreis Borneo: groepsreis naar orang-oetans
  • Rondreis Bali, Java, Sulawesi: smaragd groepsreis
  • Rondreis Vietnam + Cambodja: top groepsreis
  • Rondreis Laos en Cambodja: groepsreis vol dromen
  • Rondreis Armenië en Georgië: tof groepsreis idee!
  • Rondreis China - Groepsreis vol grandeur
  • Rondreis Mongolië: groepsreis vol gastvrijheid
  • Fotoreis Mongolië: op jacht met een arend (september 2024)
  • Fotoreis Mongolië: de wintermigratie van de de nomaden in de Altai' (maart 2025)
  • Rondreis Kirgizstan, Oezbekistan: zijden groepsreis
  • Rondreis Kazachstan: groepsreis voor pioniers
  • Rondreis Tibet: groepsreis vol karma en reïncarnatie
  • Rondreis Zuid-Korea: een unieke mix van traditionele en hedendaagse cultuur
  • Rondreis India Kumbh Mela
  • AZIË