Rondreis Botswana | Namibië | Zambia | Zimbabwe


Klimaat & tijdsverschil:

Zambia heeft een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat in het zuiden. Van april tot augustus is het er koel en droog terwijl het van augustus tot november heet maar droog is. Tot slot is het van november tot april warm maar nat, met afwisselend droge en natte dagen.

Namibië is een droog land met een gemiddelde neerslag van slechts 270mm. Het klimaat is over het algemeen gematigd tot warm in het binnenland, en gematigd maar zeer droog langs de kust. Overdag kunnen de zomertemperaturen in het binnenland tot flink boven de 35° C stijgen, en ‘s nachts kan het in de winter vriezen. De meeste neerslag in de kustgebieden is in de vorm van mist, die vanaf de Atlantische Oceaan een aantal kilometer het land in beweegt totdat de hitte van het binnenland de mist doet optrekken. De regen die er valt, valt over het algemeen in de zomer. De gebieden met de hoogste regenval zijn geconcentreerd in het uiterste noordoosten vanaf Rundu in de Okavango Regio tot Katima Mulilo in het oostelijke deel van de Caprivi. ’s Nachts kan het fris worden.

Botswana heeft een woestijnachtig klimaat. De winter (mei tot en met juli) is koud en droog. Vooral 's nachts en 's ochtends vroeg dalen de temperaturen flink. In de zomer (september tot april) is het heet. Dan kent Botswana veel regen en donderstormen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot boven de veertig graden.

Zimbabwe heeft een gematigd klimaat. Van mei tot september is het overdag aangenaam weer maar ‘s nachts koud. Tijdens deze periode regent het nauwelijks. In de zomermaanden (van november tot april) is het warm en nat. In deze periode valt dan ook de meeste neerslag.


Tijdsverschil:
Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia kennen zomer- en wintertijd, maar de klok gaat op andere data dan in Europa voor- of achteruit. Van de laatste zondag in maart tot de eerste zondag in april is er gaan tijdsverschil; van de eerste zondag in april tot de eerste zondag in september is het een uur vroeger; van de eerste zondag in september tot de laatste zondag in oktober is er weer geen tijdsverschil en van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart is het een uur later.

Paspoort & visum:

Je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat bij terugkeer nog 6 maanden geldig moet zijn. Bij de aankomst is het mogelijk dat de immigratiedienst je vliegtuigticket van de terugreis opvraagt, dit om te checken of je over het nodige geld beschikt om in je onderhoud te voorzien tijdens je verblijf.

Voor Zambia en Zimbabwe is een visum nodig. Dit wordt ter plaatse aan de grensovergang gekocht. (richtbedrag 80 $ voor Zambia en 30 $ voor Zimbabwe). We raden aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Voor kinderen -18 jaar dient een geboorteakte voorgelegd te worden.

Gezondheid:

Het is aanbevolen een malariakuur (Malarone) te volgen. Een inenting tegen Hepatitis A.
Een inenting tegen gele koorts is verplicht. Deze is 10 jaar geldig. Je moet een bewijs van deze inenting in het ‘International Certificate of Vaccination’ (het gele boekje) kunnen voorleggen als er naar gevraagd wordt. Indien je dit bewijs vergeet kan de toegang tot het land geweigerd worden.

Kleding:

Kleding en attributen die je beslist moet meenemen:
*hoofddeksel ter bescherming van de zon
*windjack
*wollen trui/fleece
*jeans en katoenen broeken
*lichte katoenen hemden of shirts
*degelijke wandelschoenen
*paraplu of regenjas
*verrekijker
*muggenmelk en zonnecrème

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg ) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

220-250 V. Het kopen van een passende tussenstekker (ronde 3-pin) is daarvoor de oplossing.

Geldzaken:

Namibië
De officiële munteenheid is de Namibische dollar (NAD). De Zuid-Afrikaanse Rand wordt ook aanvaard. Deze heeft dezelfde waarde als de Namibische dollar. Kredietkaarten zoals Visa, Master en Diners Club cards worden eveneens geaccepteerd. Met vreemde munten kan men nergens terecht. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen. Je kan daarmee geld uit de muur halen in o.a Windhoek, Swakopmund en Oshakati. In de meeste hotels kan je extra’s ook met de kredietkaart betalen. Eurobiljetten kunnen in de grote steden in wisselkantoren gewisseld worden.

Botswana
De munteenheid van Botswana is de Pula. In het Setswana betekent Pula regen, wat heel schaars en dus waardevol is in Botswana. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen in niet te grote coupures. Coupures van 100 US$ worden namelijk niet overal geaccepteerd. In de grotere steden kan je betalen met Visa. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kan je in grote steden geld afhalen.

Zimbabwe
De Zimbabwaanse Dollar was onderhevig aan hyperinflatie en werd officieel uit gebruik gehaald. In plaats daarvan worden de Euro, US dollar, Botswaanse pula, Zuid-Afrikaanse rand en de Britse pond als wettige betaalmiddelen aanvaard.

Zambia
De munteenheid van Zambia is de Zambiaanse kwacha. In de Zambiaanse taal Bemba betekent kwacha morgenstond, hetgeen de Zambiaanse nationalistische slogan “een nieuwe morgenstond van vrijheid” symboliseert.
In de eerste helft van 2013 is de oude kwacha (ZMK) vervangen door de nieuwe (ZMW) wegens de waardevermindering (1 ZMW = 1000 ZMK).

Foto, GSM & Wi-Fi:

Breng voldoende foto-en videomateriaal mee, want deze rondreis is een bijzonder fotogeniek. Zorg ook voor voldoende memory cards of een draagbare externe disk waar je de foto’s kan op overladen.
Een telelens en verrekijker zijn voor deze reis nuttig.
Een GSM, afhankelijk van je provider, werkt op de meeste plaatsen, maar in afgelegen gebieden is er vaak geen ontvangst. In sommige hotels is wifi al aanwezig.

Belangrijk om te weten:

De rondreis in deze 4 landen is een gevarieerde en mooie reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Namibië Namibische dollar  Engels, Afrikaans, Duits, Oshiwambo en 5 inheemse talen  09/06/2023 21:57 
Botswana Pula  Engels, Setswana  09/06/2023 22:57 
Zambia Zambiaanse kwacha  Engels  09/06/2023 22:57 
Zimbabwe De Zimbabwaanse dollar was onderhevig aan hyperinflatie en werd officieel uit gebruik gehaald. In plaats daarvan worden de Euro, US dollar, Botswaanse pula, Zuid-Afrikaanse rand en de Britse pond als wettige betaalmiddelen aanvaard  Shona, Ndebele en Engels  09/06/2023 22:57 
Elders op dit continent
 • Rondreis Zuid-Afrika: De wereld in één land
 • Rondreis Namibië: fascinerende etnische groepsreis
 • Rondreis Oeganda: groepsreis op zoek naar apen
 • Rondreis Ethiopië: groepsreis onbereisde paden
 • Rondreis Madagaskar: groepsreis vol unieke fauna
 • Rondreis La Réunion: goddelijke groepsreis
 • Rondreis Marokko: groepsreis naar koningssteden
 • Rondreis Botswana | Namibië | Zambia | Zimbabwe
 • Rondreis Kenia en Tanzania: safari groepsreis
 • Fotoreis Mauritanië
 • Rondreis Egypte
 • AFRIKA