Rondreis Guatemala & Honduras: majesteitelijk


Klimaat & tijdsverschil:

Tijdens de hele reis is er een tijdsverschil van 7 uur (winter) en 8 uur (zomer) (vroeger): 14.00 uur in België is dus 7.00 of 8.00 uur in Guatemala en Honduras.

Guatemala heeft een heel erg prettig klimaat waar de dagen warm zijn en nachten aangenaam koel. Door het variërend landschap, komen we onderweg –afhankelijk van de hoogte- in verschillende klimaatzones terecht. In de lager gelegen gebieden (tot 600 m), zoals de kustvlaktes en de Petén-regio en Palenque , is de gemiddelde temperatuur 25 graden (tot 35°C); in de gematigde zone tussen 600 en 1800 meter liggen de temperaturen tussen de 16 en 23°C en in de hoger gelegen gebieden (boven 1800 m) rond 16 graden en boven de 3000 meter kan er tussen december en maart af en toe sprake zijn van lichte vorst. Het grootste gedeelte van het land ligt op een hoogte van 800 tot 1800 m en heeft een temperatuur van 20 graden, met soms frisse nachten. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober, waarbij vaak aan het eind van de middag een flinke bui valt. In oktober vangt het droge seizoen aan. April is de warmste maand. De hoge luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat het soms drukkend kan zijn (bv. in El Petèn/Palenque).

Paspoort & visum:

Voor deze reis heb je een internationaal reispaspoort nodig (laat een kopie ervan thuis en steek een andere in je bagage), dat nog minimaal 6 maanden geldig is.
Bij het verlaten van Guatemala, moet iedereen een klein bedrag ( in USD, of quetzal ) uitreistaks betalen. Ook bij de grensovergang met Honduras zijn er soms kleine belastingen te betalen. Deze bedragen zijn niet in de Hoboprijs inbegrepen.

Gezondheid:

Vaccinaties zijn niet verplicht. Bespreek dit met je huisarts of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 0902/88088 of surf naar www.itg.be)
Het is absoluut aangeraden om muggenmelk bij te hand te hebben (bij voorkeur op basis van DEET).
Een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor mag niet in je bagage ontbreken. Op de meeste plaatsen is het drinkwater van onbetrouwbare kwaliteit. Drink daarom mineraal of gekookt water. Eet geen onvoldoende gebakken vlees of vis en eet geen ijsjes en ongekookte groenten. Een middel als immodium en motilium voor darm- en maagstoornissen is aangeraden om mee te nemen.

Kleding:

Enkele zaken waar je bij het pakken best aan denkt:
- goed zittende schoenen met goed profiel (de piramides kunnen glad zijn)
- kleine rugzak voor de dagexcursies
- zonnebril, hoed en zonnecrème
- luchtige (katoenen) kledij maar ook een warme pull (in de bergstreken kan het ’s nachts behoorlijk koud zijn)
- regenjasje of parapluutje.
- voltstekker (zie elektriciteit)
- muggenmelk met Deet tegen de muggen)
- reiswekker
- een zaklamp (soms kan de elektriciteit al eens uitvallen)

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg ) en één stuk handbagage per persoon (met label).De valies mag NIET op slot, tenzij met een slotje dat is goedgekeurd door de TSA (Transportation Security Administratio). Zo'n specifiek slotje is verkrijgbaar in speciaalzaken voor reiskoffers. Verzeker de sluiting met één of twee bagagebanden.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

Het voltage in Guatemala en Honduras is 110 - 125 V. Je hebt een reisstekker nodig met twee platte polen, zoals ook in de USA wordt gebruikt. Als je geen schakelaar op je elektrische apparatuur hebt, heb je een adapter nodig. Een tussenstekker kan je kopen in de meeste elektriciteitszaken of in de luchthaven.

Geldzaken:

De munteenheid van Guatemala is de Quetzal. Honduras kent de Lempira als munteenheid, maar hier betaal je je drank met dollars. Overal kun je ook met Amerikaanse Dollars betalen. Je neemt het best een bedrag in dollars mee (kleine coupures). Door de wisselende koersen is het nadelig al in België geld te wisselen; bovendien mag je slechts een beperkte hoeveelheid Quetzales invoeren. De wisselkoersen voor euro’s zijn nog steeds minder gunstig dan die voor Amerikaanse dollars. Ook is het soms iets lastiger om Euro’s gewisseld te krijgen. Creditcards worden op veel plaatsen aanvaard en op een aantal plaatsen kan je er contant geld mee opnemen. Cash zal je vooral op de markten nodig hebben. Bij de grensovergangen kan je geld omwisselen

Foto, GSM & Wi-Fi:

Met alle moderne communicatietechnieken ben je goed bereikbaar. Op de meeste plaatsen zijn internetcafés te vinden, waar je voor een luttel bedrag e-mail kunt ontvangen en versturen. Wifi is nog niet in alle hotels beschikbaar en het is ook niet altijd mogelijk om te bellen met je GSM.
Je neemt best al je fotomateriaal vanuit België mee. Geheugenkaarten zijn ter plaatse wel verkrijgbaar, maar zijn duurder. Vergeet ook geen reservebatterijen mee te nemen.

Belangrijk om te weten:

De rondreis in Guatemala en Honduras is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die worden georganiseerd.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Guatemala Quetzal  Spaans  19/04/2024 11:59 
Honduras Lempira  Spaans, Engels, Garifuna, Miskito en andere inheemse talen  19/04/2024 11:59 




Elders op dit continent
  • Rondreis Costa Rica: groepsreis door 12 klimaten
  • Rondreis Mexico: groepsreis naar stoere caballero
  • Rondreis Guatemala & Honduras: majesteitelijk
  • Rondreis Panama: groepsreis naar kanaal én meer
  • Rondreis Cuba: groepsreis naar openluchtmuseum
  • MIDDEN-AMERIKA