Klimaat & tijdsverschil:
De staat Californië is de op twee na grootste staat van de Verenigde Staten, wat ook duidelijk merkbaar is als je het hebt over het weer en klimaat van Californië. Zo kunnen er grote temperatuurverschillen zijn binnen de staat op een zelfde moment. (L.A. warm en San Francisco koeler). Het grootste deel van Californië heeft een mediterraan klimaat. Langs de kust is er vooral sprake van een gematigd mediterraan klimaat meer landinwaarts en langs het zuidelijke deel van de kust is er sprake van een warm mediterraan klimaat.
De grootte van de staat Arizona in combinatie met de vele hoogteverschillen zorgt ervoor dat er een redelijk groot aantal klimaattypes bestaan die wel een aantal overeenkomsten hebben. Zo bestaat een groot deel van Arizona uit woestijn met de daarbij behorende droge woestijnklimaten. De zomermaanden zijn vrijwel zonder enige uitzondering zeer warm tot soms extreem heet. In de periode juni tot en met september kan de temperatuur soms oplopen tot maar liefst 45 °Celsius.
De staat Nevada (met o.a. Las Vegas) ligt in het westen van de Verenigde Staten en bestaat voor een groot deel uit bergachtige gebieden. Nevada heeft vooral te maken met droge klimaten zoals het warm woestijnklimaat. Met neerslaghoeveelheden die op jaarbasis variëren van ongeveer 25-30 tot ruim tweehonderd millimeter behoort Nevada tot de droogste plekken van het noordelijk halfrond.
In de zomermaanden is er een warme tot in het zuiden van Nevada zeer hete zomer. Las Vegas heeft gemiddelde maximumtemperaturen van 38 tot 41 graden Celsius in de zomer. Nevada is ook een zeer zonnige staat.
Daarentegen kan het in de maand mei op heel wat plaatsen koeler zijn (en ook kans op nog wat regen)
Het tijdsverschil is -9u.
Paspoort & visum:
Amerika verplicht iedere bezoeker in het bezit te zijn van een internationaal gedigitaliseerd reispaspoort dat geldig is voor de volledige reis door Amerika. Er is geen visum vereist voor deze rondreis. Wel dien je een ESTA-applicatie in te vullen. Deze kost is niet inbegrepen, maar Hoboreizen zorgt voor het online invullen. We raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.
Burgers met de Belgische nationaliteit die sinds 1 maart 2011 reisden naar Iran, Syrië, Libië, Somalië, Jemen, Irak of Soedan of sinds 11 januari 2021 naar Cuba, kunnen niet meer met een ESTA reizen en dienen een visum aan te vragen bij de ambassade van de VS in België of in het land waar zij verblijven. Contacteer ons voor meer info.
Gezondheid:
Voor USA zijn geen specifieke inentingen vereist maar zorg dat je inenting voor Tetanus nog voldoende recent is. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek met o.a. een middel tegen koorts, keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen, ..
Voor meer inlichtingen contacteer je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 0902/88088 of surf naar www.itg.be).
Kleding:
Voorzie je van lichte kledij. Op een paar plaatsen kan het behoorlijk warm zijn. (El Centro, Las Vegas, Death Valley). Wanneer je reist in de maand mei kan een warme trui of fleece in de Grand Canyon en San Francisco van pas komen. Ook in de restaurants en hotels kan het een heel pak kouder zijn door de airco. Een regenjasje is noodzakelijk. Een hoofddeksel is onontbeerlijk. Kies ook voor een paar stevige schoenen met goed profiel voor de voorziene stads- en natuurwandelingen.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 5 kg. Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse
Doe je koffer niet op slot; de controles in de V.S. zijn streng en willekeurig.
Elektriciteit:
Voor de USA heb je een tussenstekker nodig die je kan kopen in alle goede elektrozaken. De voltage is er 110 volt. Vele lichtschakelaars in de hotels zijn aan de lamp zelf bevestigd!
Geldzaken:
Het is aan te raden wat contante dollars, die je in België hebt gewisseld mee te nemen. Zeer veilig, gemakkelijk en veel gebruikt door de Amerikanen is de creditbetaalkaart (Visa, Eurocard). Wil je je eigen bankkaart Maestro gebruiken? Dat kan, maar dan spreek je best eerst af met je eigen bank in België om ze te laten activeren. Laat nooit geld en waardevolle zaken in je hotelkamer of auto achter. Draag ze bij je (heupzakje!) of berg ze op in de gratis hotelsafe.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Foto- en filmmateriaal is overal verkrijgbaar in de USA. Nochtans raden wij aan om zoveel mogelijk materiaal van hieruit mee te nemen. GSM is meestal bruikbaar (soms niet in de afgelegen gebieden) en is afhankelijk van je provider en het type van je toestel. In de meeste hotels is er wifi (vaak gratis). Wie van of naar de USA reist, dient ervoor te zorgen dat alle elektronische apparatuur zoals GSM’s, iPad, laptop, fototoestel etc. operationeel zijn en dat de batterij geladen is. Wanneer dit niet zo is, wordt deze apparatuur aan boord geweigerd. Om grote kosten te vermijden, vergeet niet om je ‘mobiele data/roaming’ van je smartphone uit te zetten.
Belangrijk om te weten:
De rondreis in de USA-West is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.