Een recept uit Puglia: Panzerotti Pugliesi
Elke regio in Italië heeft een culinaire traditie, wat zich vertaalt in een reeks van culinaire hoogstandjes. Zo heeft ook elke regio zijn eigen recepten voor de feestdagen in het jaar. Zo komt bij veel families in Puglia rond Pasen de Panzerotti Pugliesi op tafel. Dit is een Apulische variant van een calzone dichtgeklapte pizza, maar dan nu met een ricottavulling.
Ingrediënten (8 pers)
- 300 gr bloem
- 25 gr gist
- zout naar smaak
- 500 gr ricotta
- 1 snufje peper
- gehakte peterselie
- 1 losgeklopt ei
Bereiding
- Bereid het deeg door het meel, vermengd met het zout te mengen met 100 ml warm water waarin het gis is opgelost.
- Kneed dit goed tot het deeg stevig en glad is.
- Laat het gedurende ongeveer een uur op een warme plaats afgedekt met een doek rijzen..
- Als het deeg voldoende is gerezen, rol je het deeg uit met een deegroller tot een lap van ongeveer een halve cm dik.
- Snij die deeglap in ronde schijven van ongeveer 9 cm diameter.
- Leg in het middel van elke schijf de vulling van kaas die is vermengd met peterselie en gehakt ei.
- Bestrijk de rand van de schijf met een beetje water en vouw de schijven tot een halve maan. Plak de randen goed dicht
- Bak de Panzerotti Pugliesi in hete olie. Als ze goudbruin en bol opgeblazen zijn haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken op absorberend keukenpapier.
Serveer ze warm. Smakelijk!