Klimaat & tijdsverschil:
Door zijn uitgestrektheid kent China zeer uiteenlopende klimaten. De temperaturen kunnen tijdens de zomermaanden gemakkelijk oplopen tot 30°C (in Beijing tot +35°C) en de vochtigheid is hoog. De avonden zijn koeler en het kan ook wat regenen. In april, mei, september en oktober is het overdag vaak aangenaam warm ( >20°) maar zijn de avonden frisser. In sommige plaatsen kan het in november al heel wat kouder zijn(bv. in de provincie Yunnan) maar het voordeel is dat er dan minder toeristen zijn
In elk reisperiode kan het regenen.
Tijdsverschil: Heel China gebruikt de Beijing tijd. In China is het tijdens de zomer 6 uur later dan in België. In de winter bedraagt het tijdsverschil 7 uur
Paspoort & visum:
U dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat bij terugkeer nog zes maanden geldig moet zijn. Vermits we minder dan 15 dagen ter plaatse zijn, is een visum niet vereist.
Neem altijd een kopie van uw paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.
Gezondheid:
Er zijn geen specifieke vaccinaties vereist voor mensen die China bezoeken. Aanbevolen voor alle reizigers naar Azië, en al wie frequent of langdurig in het buitenland verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A, en een update van difterie, tetanus en polio (DTP).
Indien u specifieke medicatie neemt, neem daarvan voldoende mee, best met de bijsluiter. Niet alle medicijnen zijn altijd voorhanden en veel producten hebben een andere naam in het buitenland.
China werd op 30.06.2021 officieel malariavrij verklaard. Anti-malaria medicatie is dus niet vereist. Tegen muggen en andere insecten bieden muggenmelk (met DEET) en ‘s avonds bedekkende kledij (lange broek en lange mouwen) voldoende bescherming.
Er zijn bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is toch zinvol mondmaskers mee te nemen. In Oost-Azië is het al decennia gebruikelijk op drukke plaatsen mondkapjes te dragen bij verkoudheid of ernstige luchtvervuiling.
Drink geen leidingwater en vermijd rauw voedsel en ongeschild fruit. Voor meer inlichtingen: contacteer uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: +32 (03)2476666 of surf naar www.itg.be)
Kleding:
Gemakkelijke kledij (katoen) geniet de voorkeur. Vergeet geen dikkere trui of fleece (vooral in de lente en herfst). Vanaf einde oktober is ook een winddichte jas zeker nodig: dan kan het op sommige plaatsen flink koud zijn.
In de zomermaanden kan het binnen in restaurants en hotels een pak koeler zijn door de airco: neem steeds een trui of sjaal mee. Een regenjas en/of paraplu en gemakkelijke stapschoenen zijn aangewezen.
Bagage:
Label alles met je naam en adres (of telefoon en email). Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan om je te beperken tot één reiskoffer (ruimbagage) en één stuk handbagage per persoon. Ruimbagage (inchecken): max 20 kg: vliegtuigslotje (TSA), band en HOBO-sticker. Verboden in de ruimbagage zijn: batterijen en powerbank (moeten in de handbagage).
Handbagage (55 x 35 x 25 cm, max. 8 kg), passend in bagagebak, ook op de trein! Doe vloeistoffen in aparte afsluitbare en doorzichtige plastic zak, max 100ml per stuk.
Verboden in de handbagage zijn scherpe voorwerpen (mes, schaar, vijltje,...) , paraplu, muggenmelk. Ook in HST-treinstations is er veiligheidscontrole op handbagage.
Stop wat noodreserve in je handbagage: kledij, toiletgerei, essentiële medicatie,... zodat je enkele dagen verder kan als je bagage wat later arriveert.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Elektriciteit:
Een universele adapter is nodig (220 volt). Een zaklamp is aangeraden.
Geldzaken:
De officiële munteenheid in China is de Yuan, waarvan de grootte van de biljetten verschilt van 1 tot 100 Yuan. De officiële afkorting is CNY (Chinese Renminbi Yuan)
1 Euro = ca. 8 Yuan. Deel in China de prijzen in Yuan dus door 8.
1 Yuan = ca. 0,13 Euro. 100 Yuan = ca. 13 Euro
(koers 30.07.2024)
Elektronische betalingen via de applicaties Alipay en WeChat die geïnstalleerd zijn op smartphones, zijn zeer wijdverspreid in China. In sommige gevallen is het niet mogelijk om op een andere manier te betalen dan via deze applicaties. Sinds kort is het mogelijk om een Alipay- of WeChat-account te koppelen aan een buitenlandse kredietkaart. Er kan een transactiekost aangerekend worden. Het blijft aangeraden steeds een som cash geld bij zich te hebben voor het geval er problemen zouden opduiken met deze applicaties.
Het gebruik van kredietkaarten is beperkt tot internationale hotels en grote winkelcentra.
In de steden vindt men relatief gemakkelijk geldautomaten (ATM) om met je kredietkaart lokaal geld af te halen. Bank of China en HSBC ATMS meest verspreid en betrouwbaar.
Euro’s en US Dollars kunnen in de hotels gewisseld worden. Neem geen te grote coupures van 100$ of 100€ mee. Biljetten mogen niet te gekreukt en zeker niet gescheurd zijn. Door de versnelde digitalisering van betalingen sinds covid worden betalingen in cash niet overal even enthousiast onthaald. Men beschikt ook niet altijd over gepast wisselgeld.
Door de beperkingen op geld wisselen door buitenlanders is het niet steeds mogelijk om op het einde van de reis CNY terug te wisselen naar euro’s of dollars. Het is dus aanbevolen om niet te veel geld te wisselen of af te halen in één keer.
Bewaar verschillende betaalmiddelen op verschillende plaatsen, zodat je steeds een back-up achter de hand hebt!
Aangezien alle essentiële uitgaven inbegrepen zijn in de reissom, dient u zelf enkel een budget te voorzien voor: dranken, souvenirs, persoonlijke uitgaven en wat reserve.
De reisleider kan voorstellen om een fooienpot aan te leggen die hij/zij beheert en waarmee gezamenlijke kleine uitgaven worden betaald.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Breng voldoende foto- en filmmateriaal (geheugenkaarten, reserve batterijen) mee want China is een fotogeniek land: de steden, landschappen, historische en culturele bezienswaardigheden, de kleurrijke bevolking,... Wees discreet en ga omzichtig te werk als je mensen wil fotograferen. Vraag hun toestemming of gebruik een telelens. Mogelijk verwacht men een fooi of vraagt men eerst iets te kopen.
Mobiel bellen en sms'en met je telefoon is bijna overal mogelijk in China. 4G connectie is beschikbaar in de meeste steden. Buiten de grote steden kan het netwerk soms zwak of onbeschikbaar zijn. Informeer bij je provider naar de tarieven. De landcode van China is 86.
Er is een ruim aanbod van lokale SIM-kaarten.
Roaming is mogelijk maar duur. Zet je mobiele data best af bij aankomst in China. In de meeste hotels kan je gratis gebruikmaken van doorgaans goede Wifi. Maar internet toegang wordt gecontroleerd en beperkt. Sommige diensten en websites worden geblokkeerd of gecensureerd, bv: Google, Facebook, You Tube,...Ook WhatsApp is geblokkeerd en kan alleen gebruikt worden als jouw telefoon een VPN verbinding heeft.
Tijdens de reis heb je dus mogelijk geen toegang tot sommige populaire internet websites. Je verwittigt dus best je familie en vrienden dat er wellicht geen of beperkt contact mogelijk is via de gebruikelijke kanalen zoals: e-mail of sociale media.
Eventueel kan je WeChat downloaden: de populairste communicatie-app in China. Er is een ruim aanbod aan lokale SIM-kaarten, maar het is zinvol je provider te contacteren om een specifiek data package te kopen voor reizen in China. Maar je hebt tijdens deze reis ook de unieke opportuniteit om volledig te deconnecteren, even van alles weg te zijn en volop te genieten van de nieuwe omgeving: het is wellicht de meest positieve manier om het te bekijken!
Het is verboden militaire domeinen en strategische infrastructuur te fotograferen, inclusief militairen en bewakingspersoneel. Ook het fotograferen van officiële gebouwen en politie wordt afgeraden.
Belangrijk om te weten:
Deze reis in China is een mooie gevarieerde reis en is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan het programma.