Dag 1 Brussel – Nicosia
Met een internationale vlucht naar Cyprus en transfer naar ons hotel in Nicosia, de bijzondere hoofdstad van Cyprus. De stad bevindt zich op de grens tussen het Griekse Cyprus en het Turkse Cyprus. Ons hotel ligt in het Grieks Cypriotisch deel van Nicosia
Dag 2 Nicosia – Kerynia – Bellapais – Nicosia O|M
Na het ontbijt passeren wij het checkpoint van het Turks Cypriotisch deel. Wij rijden door het Pentadaktylos gebergte naar Kerynia (huidige naam Girne) een sfeervol stadje aan de noordkust. Kerynia heeft een pittoreske oude haven en wordt gezien als de culturele hoofdstad van Noord-Cyprus. Het kasteel van Kerynia dateert uit de Byzantijnse tijd en is bewoond geweest door Byzantijnen, Kruisvaarders, Venetianen, Ottomanen en Britten. Binnen de muren van het kasteel ligt het scheepvaartmuseum met veel informatie over schepen die schipbreuk leden voor de kust van Cyprus. Wat verder liggen de restanten van de gotische Bellapais abdij (begin 13de eeuw). De Bellapais Abdij of de Abdij van Vrede, werd in het verleden ook wel de Witte Abdij genoemd vanwege de witte habijten van de Norbertijnen. Op onze terugweg houden wij halt in Noord Nicosia. De grens loopt dwars door Nicosia, die de twee delen van elkaar scheidt. Je vindt hier een gedemilitariseerde zone die door de VN wordt onderhouden We bezoeken de Agia Sophia kathedraal (indien niet meer onder renovatie) uit de 14de eeuw en de grootste caravanserai van Cyprus.
Dag 3 Nicosia – Famagusta – Salamis – Nicosia O|M
Wij rijden naar Famagusta in het Turkse deel van Cyprus. Famagusta was vroeger de meest levendige en kosmopolitische stad van Cyprus maar sinds de tragische gebeurtenissen van 1974 is de stad verlaten. Meer dan 700 jaar was deze stad het culturele centrum van het eiland. Je kan je bijna niet meer voorstellen dat Famagusta ooit het juweel van het eiland was. We bezoeken de Kathedraal van St. Nicholas. Nadien vertrekken we naar Salamis, de historische stad uit de oudheid. Salamis was meer dan 1000 jaar de hoofdstad van Cyprus en haar geschiedenis gaat terug tot 1500 voor Christus. Op de archeologische site leer je meer over de opkomst en ondergang van het oude Griekse rijk.
Dag 4 Nicosia – Zuid-Nicosia – Larnaca en omgeving – Limassol O|M
Na het ontbijt gaan we naar de hoofdstad van het eiland Lefkosia of Nicosia. Het oude centrum is omgeven door een 4,5 km lange Venetiaanse muur uit de 16de eeuw. We starten met een bezoek aan het Museum van Cyprus met een belangrijke archeologische collectie. Daarna gaan we naar het Paleis van de Aartsbisschop, de Agios Ioannis Kathedraal uit het midden van de 17de eeuw. Het Leventis museum geeft een interessant overzicht over de stadsgeschiedenis van Nicosia. Op weg naar Limassol bezoeken wij Larnaca. We bezoeken in Larnaca de Sint Lazarus kerk. De kerk van Sint Lazarus is aan het einde van de negende eeuw gebouwd. Lazarus zou volgens het evangelie uit de dood zijn opgewekt en werd bisschop van Kition, het vroegere Larnaca. Nadien strekken we nog even de benen op de Finikoudes of Palmenboulevard nabij het strand. Nadien bezoeken we de Hala Sultan Tekke moskee net buiten Larnaca en aan de rand van een zoutmeer. De moskee is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw. Ook de orthodoxe Mariakerk van de aartsenegelen in Kiti staat op ons programma. In de kerk bevindt zich de wereldbekende mozaïek uit de zesde eeuw met de Maagd Maria met het kind Jezus afgebeeld, omringd door de aartsengelen Michaël en Gabriël. De afbeelding wordt beschouwd als een van de belangrijkste muurmozaïeken van de vroegchristelijke kunst Het is de enige vroegchristelijke mozaïek die op Cyprus bewaard is gebleven.
Dag 5 Limassol – Paphos – Limassol O|M
Vandaag maken wij kennis met het oude koninkrijk van Curium, een grieks-romeinse site. We bezoeken het heiligdom van Apollo Hylates. Apollo was de God van het Bos en de beschermer van het oude koninkrijk Curium (Kourion). Hij werd op de site vereerd tussen de 8ste eeuw voor Chr en de 4de eeuw na Chr. We wandelen tussen de iconische ruïnes van het heiligdom en de tempel.
De benedenstad van Paphos ligt aan de kust en wordt Kato Paphos genoemd. Bijzondere opgravingen in deze site zijn o.a. de mozaïekvloeren van het Huis van Dionysos en andere adellijke villa’s van Romeinen. De mozaïekvloeren laten vooral taferelen zien uit de Griekse mythologie. De Koningsgraven of de Tombe van de Koningen zijn zo genoemd vanwege de allure, het zijn ondergrondse graven uit de vierde eeuw voor Christus. Er werden geen koningen begraven maar Cyprioten uit de hogere klasse, een aantal graven zijn versierd met Dorische zuilen. De Egyptische kenmerken van de bijna als woonhuis ingerichte graven ontstonden onder invloed van de Egyptische godsdienst, waarbij men er vanuit ging dat de doden min of meer dezelfde behoeften hadden als de levenden. Het voormalig klooster en de kerk van Chrysopolitsa werden gebouwd in de 13de eeuw. Op het terrein staat de pilaar van St. Paulus waar volgens de overlevering apostel Paulus werd gegeseld vanwege het prediken van het christendom. Iets buiten de stad ligt de Rots van Aphrodite. De officiële naam van de Rots van Aphrodite is Petra tou Romiou met als betekenis: Rots van de Romeinen, maar volgens de legende zou Aphrodite hier geboren zijn. Aphrodite is in de Griekse mythologie het ideaal van schoonheid en liefde en de godin inspireerde veel schrijvers, dichters en kunstenaars.
Dag 6 Limassol – Troödos gebergte – Kykkos Klooster- Limassol O|M
Wij rijden door glooiende heuvels van het Troödos gebergte, het groene hart van Cyprus. Van ongerepte natuur tot aan traditionele dorpjes. Een van de hoogtepunten van vandaag is het Kykkos klooster. Het Kykkos klooster is een van de belangrijkste, meest overdadige en rijkste kloosters van Cyprus en is bijna 1000 jaar oud. De mozaïeken, het goud en zilver en de vele iconen maken het klooster zo uniek. Nadien stoppen we in Omodos, een van de bekendste wijndorpen uit de omgeving. Hier maken we kennis met de Comandaria wijn, een van de oudste wijnen van de wereld en die tot nu nog in productie is. In het hart van het dorpje ligt een mooi 12de -eeuws klooster.
Dag 7 Limassol – noordelijke Troodos (beschilderde kerkjes Unesco) – Limassol O|M
Vandaag verkennen we de verlaten dorpjes van de noordelijke Troodos. In heel wat dorpjes staan de schuurdakkerkjes, juweeltjes van Byzantijnse kunst die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Wij rijden door de pittoreske bergdorpjes Kyperounda en Chandria naar Lagoudera. De unieke fresco’s van de 12de eeuwse kerk Panagia Arakiotissa behoren tot de belangrijkste van Cyprus. Na onze lunch in een typische dorpstaverne rijden wij naar Platanistasa. De Ayiasmati kerk heeft een mooi zadeldak en binnenin zijn prachtige fresco’s. Wij rijden door een prachtig landschap naar Assinou. Het kerkje werd gebouwd in 1106 en is volledig beschilderd met fresco’s uit de 12de – 14de eeuw. Nadien rijden we terug naar Limassol.
Dag 8 Limassol – Brussel O
Vrije tijd tot aan ons vertrek naar de luchthaven voor onze vlucht naar Brussel. Einde van een mooie rondreis in het Land van Aphrodite.