Rondreis IJsland, groepsreis door vuur en ijs


Reisduur: 12 dagen  

Dag 1 Brussel – Reykjavik   

Per regelmatige lijnvlucht naar Reykjavik.

Dag 2 Reykjavik – Þingvellir - Gullfoss – Geysir – Borgarnes   O|A

Vertrek naar Þingvellir, sinds 1930 een nationaal park dat opgenomen is op de Wereld-erfgoedlijst van de Unesco. Þingvellir toont op een mooie manier de Midden-Atlantische breuk en is opmerkelijk voor zijn geologie en de meest historische site van het eiland. Het is de plek waar in 930 voor de eerste keer het Alping, de volksvertegenwoordiging, bijeenkwam. Verder naar Gullfoss, een van Ijslands indrukwekkendste watervallen. Het water valt in twee trappen ruim 32 m naar beneden. In Geysir bevindt zich de bekendste geiser van Ijsland en misschien wel van de hele wereld. Naar hem zijn alle geisers in de wereld genoemd. De buurman van de Geysir, de Strokkur, spuit een waterstraal van 30 m omhoog. Langs een mooie landschappelijke route rijden wij naar de prachtige watervallen Hraunfossar en Barnafoss. Wij overnachten in Borgarnes.

Dag 3 Borgarfjörður – Snæfellsnes – West Fjorden   O|A

Vandaag ontdekken we het mystieke schiereiland Snæfellsnes. Eerst een korte stop aan het zandstrand van Búðir. Vlakbij ligt een romantisch zwart kerkje. Verder naar Arnastapi, een gehucht met een piepklein haventje dat is omgeven met mooie basaltformaties. Er nestelen veel zeevogels. Vanaf een wandelpad heb je een mooi uitzicht op de rotsformaties met de vele vogels.Het kroonjuweel van het schiereiland is de oude vulkaan Snæfelljökull en is vooral bekend geworden door het boek van Jules Verne, Reis naar het binnenste der aarde. De krater gaat schuil onder een ijskap. Wij rijden door kleine vissersdorpen naar het pittoreske havenstadje Stykkishólmur waar wij aan boord gaan van de ferry Baldur die de Breiðafjörður baai kruist. Wij verblijven in de mooie omgeving van Flokalundur in de Westfjorden.

Dag 4 Barðaströnd (West Fjorden) – Isafjörður   O|A

We starten de dag met een rit naar het meest westelijke punt van IJsland, Látrabjarg. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de duizenden vogels waaronder de grootste kolonie alken, vele stormvogels en drieteenmeeuwen. Het is een mogelijke plaats in IJsland om de papegaaiduikers te observeren. Langs verlaten wegen rijden we langs fjorden en genieten van de Westfjord Alpen. We maken nog een stop aan de spectaculaire Dynjandi waterval. De Dynjandi lijkt op een bruidssluier en is de bovenste van de 7 watervallen. Nadien rijden we naar Isafjördur, de gezellige hoofdstad van de Westfjorden. In het centrum van het stadje staan nog enkele gerestaureerde huizen uit de 18de eeuw.

Dag 5 Isafjörður – Holmavik – Hrútafjörður (Laugarbakki)   O|A

We rijden naar de bijna helemaal verlaten fjorden van Isafjarðardjúp. Dit is het oudste deel van Ijsland waar wij genieten van de woeste wildernis van de Westfjorden. We rijden verder door het dorp Súðavik en zigzaggen langs Mjoifjörður en Isafjörður terwijl wij heel wat verlaten boerderijen ontdekken en met drijfhout bedekte kusten.In Hólmavik bezoeken wij het interessante heksenmuseum dat vertelt van de hekserij in de streek in de 17de eeuw.

Dag 6 Hrutafjörður – Skagafjörður – Akureyri   O|A

Onze toer gaat nu richting noorden. We rijden verder naar het mooie Skagafjörður district waar we het regionale museum in Glaumbær bezoeken. De Glaumbær is een typisch voorbeeld van de traditionele architectuur van boerderijen met een turfdak. De turfboerderij en de bijhorende huizen zijn nu een museum. We komen toe in Akureyri, de hoofdplaats van het noorden. Korte kennismaking met deze gezellige stad. In de omgeving van Akureyri bezoeken wij een paardenboerderij waar wij kennis maken met de kenmerken van de IJslandse paarden. Nadien rijden we naar ons hotel in Akureyri.

Dag 7 Akureyri – Omgeving Mývatn – Húsavik   O|A

Na het ontbijt rijden we langs de kustlijn van Eyafjörður naar een van de bekendste watervallen van Ijsland, Goðafoss. Verder door naar Myvatn, een paradijs voor de vogelliefhebbers, geologen en andere natuurfreaks. De toer van vandaag bevat de pseudokraters van Skútustaðir, de lavaformaties van Dimmuborgir, de ronde krater van Hverfjall, het Krafla gebied dat in de jaren 70 en 80 vulkanisch actief was en het geothermische gebied van Námaskarð met zijn kokende modderpoelen, zwavelbronnen en veelkleurige solfatarenveld. Wij overnachten in het charmante vissersplaatsje Húsavik.

Dag 8 Húsavik – Dettifoss – Omgeving Eglisstaðir   O|A

We starten de dag met een whale watching toer. In de zomer leven heel wat walvissoorten in de planktonrijke Skjalfandibaai zoals de bultrugwalvis, de dwergvinvis en de gewone vinvis. Daarna rijden we verder langs het Tjörnes schiereiland naar het Jökulsárgjúfur nationaal park waar ijsmassa’s en vulkaanuitbarstingen een uniek landschap hebben gevormd. Asbyrgi is zonder twijfel een mooi stukje natuur. Het bestaat uit een ingesloten ravijn ten westen van de rivier Jokulsa a Fjollum. We wandelen er even rond. Onze volgende stop is Europa’s machtigste waterval, Dettifoss, vooraleer wij verder rijden over het barre en onbewoonde plateau van Jökuldalsheiði naar het oostelijk deel van IJsland.

Dag 9 Egilsstaaðir – Oost Fjorden – omgeving Skaftafell   O|A

We rijden langs de heuvelachtige kustlijn van de oostelijke fjorden, een wereld op zich. Fáskrúðsfjörður is een vissersdorp gelegen in de gelijknamige fjord. In de negentiende eeuw was het de uitvalsbasis van Franse zeelui. Getuige daarvan de Franse straatnamen, een ziekenhuis voor Franse zeelui, een eigen kapel en kerkhof. In Stöðvarfjörður bezoeken wij het stenenmuseum van Petra Sveinsdottir. In Alftarfjorour zien we met wat geluk de prachtige zwanen. Met op de achtergrond de prachtige en grootste Europese Vatnajökull gletsjer exploreren we vandaag de wonderen van het zuidoosten. We laten de Oost fjorden achter ons en bereiken de zuidkust in de buurt van Jökulsarlon. Wij komen voorbij verschillende gletsjers op weg naar de Jökulsárlón lagune. Hier maken wij een prachtige boottocht op het gletsjermee tussen reuze ijsbergen. We genieten van de ongelooflijke blauwschakeringen van de veelvormige ijsschotsen die in de lagune drijven.

Dag 10 Omgeving Skaftafell – Vik – Reykjavik   O|A

We rijden naar het Skaftafell National Park, een prachtige groene oase aan de voet van de stratovulkaan Oraefajökull, de hoogste top in Ijsland. Verder door naar Skeiðarársandur, een enorme spoelzandvlakte gevormd door talrijke gletsjerrivieren. We rijden langs het enorme Eldhraun lavaveld en de zwarte spoelzandvlakte van Myrdalssandur. Vik is het meest zuidelijke dorp van Ijsland. We bezoeken het spectaculaire zwarte strand in Reynishverfi. Op de rotsen van de kaap van Dyrhólaey leven duizenden zeevogels. We stoppen aan de waterval Skogafoss waar de Myrdalsjökull gletsjer bovenuit torent. Onder de ijskap zit de vulkaan Katla. In de late namiddag bereiken we de hoofdstad Reykjavik.

Dag 11 Reykjavik   O|A

Vrije dag in Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. Je kunt de oude stadskern bezoeken of één van de vele musea.

Dag 12 Reykjavik – Brussel   O

Vroege transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht. Einde van een mooie reis naar een uniek land.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
IJsland Ijslandse kroon  Ijslands  04/02/2023 00:18 
Elders op dit continent
 • Fotoreis IJsland: het onbekende Noordoosten
 • Rondreis Andalusië
 • Rondreis Baltische Staten
 • Rondreis Bulgarije, groepsreis met mix van cultuur
 • Rondreis Polen: groepsreis naar werelderfgoed
 • Rondreis Corsica, groepsreis naar schoonheid
 • Rondreis Malta: groepsreis naar cyaanblauwe zee
 • Rondreis Extremadura Spanje, geheim van Europa
 • Rondreis Portugal, groepsreis naar glorieus verleden
 • Citytrip Napels, Capri en Amalfitaanse kust
 • Rondreis Sicilië, groepsreis naar rijk verleden
 • Rondreis Albanië, groepsreis vol onontdekte parels
 • Rondreis Slovenië, groepsreis vol cultuur en natuur
 • Rondreis Dubrovnik, Bosnië-Herzegovina & Montenegro: uniek
 • Rondreis Griekenland, groepsreis naar het orakel
 • Rondreis Cyprus, culturele groepsreis bij uitstek
 • Rondreis Zuid-Engeland en Cornwall, vol mystiek
 • Rondreis Wales, een van onze koninklijke groepsreizen
 • Rondreis Schotland: Loch Ness, kilten en Schotten
 • Rondreis Ierland, groepsreis mét pubbezoek
 • Rondreis Faeröer Eilanden, authentieke groepsreis
 • Rondreis IJsland, groepsreis door vuur en ijs
 • Rondreis Finland, groepsreis vol rust & schoonheid
 • EUROPA