Klimaat & tijdsverschil:
De betere periodes om Japan te bezoeken zijn de lente (april/mei), met de kersenbloesem, en de herfst (oktober/november) met veel zon en zachte temperaturen en schitterende herfstkleuren. De temperaturen in het land lopen sterk uiteen afhankelijk van de ligging en het seizoen. De zomer (juli/augustus) is warm en vaak ook drukkend en vochtig maar is ook een goede reisperiode.
In de zomer is het in Japan 7 uur voorop (dinsdag Brussel middernacht – is al woensdagochtend 07.00u in Tokyo). In de winter is er 8 uur tijdsverschil. Het hele land beschikt over dezelfde tijd.
Paspoort & visum:
Je bent in het bezit van een internationaal paspoort (geldig gedurende de ganse rondreis). Wij raden aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en het apart van het origineel te bewaren.
Gezondheid:
Reizen in Japan levert geen problemen op voor de gezondheid. Japan hanteert zeer hoge normen voor gezondheid en hygiëne. Je loopt geen risico om getroffen te worden door ziektes zoals malaria of gele koorts. Bijgevolg zijn inentingen tegen deze ziektes niet verplicht.
Toch is het aangewezen om na te kijken of je een goede ziekteverzekering hebt aangezien de medische kosten in Japan zeer sterk kunnen oplopen.
Neem een uitgebreide huisapotheek mee! Laat je bij de samenstelling hiervan bijstaan door je huisdokter.
Kleding:
De temperatuur in Japan (Tokyo, Kyoto, Hiroshima) schommelt overdag in de lente rond 16 °C (april) tot 22 °C (mei) en in de herfst rond 18 °C (oktober) tot 14 °C einde november. In de Japanse Alpen (Takayama en Shirakagawa) is het mogelijk dat de temperatuur ‘s avonds sterk kan dalen. Voorzie je zowel van warmere kledij (jas, fleece, trui) en ook van lichtere katoenen kledij. (geen te informele kledij). Ook een paar gemakkelijke wandelschoenen is nodig. Schoenen met een gemakkelijke sluiting zijn handig, aangezien je af en toe je schoenen voor een tempelbezoek (sokken mag) moet uit doen. Vergeet zeker geen regenjas en/of parapluutje.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg - owv. de binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Opgelet:
Voorzie ook een kleine reistas voor wat kleding:
Voor onze verplaatsing Kyoto- Hiroshima mag de grote bagage niet mee op de Shinkansen trein. Je krijgt jouw valies terug in Tokyo. Voorzie een kleine tas (handbagage) voor 1 overnachting in Hiroshima.
Elektriciteit:
De voltage is in heel Japan 100 volt
Een universele stekkeradapter voor je elektronisch/elektrisch materiaal is dus noodzakelijk. In Japan heb je een adapter nodig met 2 platte pinnen.
Geldzaken:
De Japanse munteenheid is de Yen.
Munten zijn er in volgende muntstukken: 1,5,10,50,100 en 500.
De coupures van bankbiljetten zijn : 1000,2000,5000 en 10 000 yen.
Wisselen is in het algemeen makkelijk in de luchthavens en in de grote internationale hotels. Japanse bankbiljetten kunnen bij vertrek weer worden omgewisseld in de luchthaven.
Betaling met kredietkaarten is meer en meer gangbaar in Japan. Internationale kredietkaarten zoals American Express, Master Card en Visa worden over het algemeen geaccepteerd door grote hotels en winkels in grote steden. Hoe landelijker de plaats, hoe minder graag men kredietkaarten accepteert.
Pinnen in Japan is minder makkelijk dan je zou verwachten in zo’n modern land. In de grote steden lukt het meestal wel maar op het platteland zoek je er vergeefs naar. ATM automaten zijn vaak alleen overdag beschikbaar en lang niet alle automaten accepteren buitenlandse kaarten. Hou er dus rekening mee dat u in Japan soms contant moet betalen. Je neemt best euro’s mee naar Japan. Geld wisselen kan bij aankomst op de luchthaven of via de geldwisselmachines in de meeste hotels.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Foto- en filmmateriaal is overal verkrijgbaar in Japan. Nochtans raden wij aan zoveel mogelijk materiaal van hieruit mee te nemen. Als je foto’s wenst te nemen van personen is het aan te raden daarvoor eerst de toestemming te vragen. Niet elk GSM model is bruikbaar in Japan, sommige smartphones doen het echter wel. Je kan ter plaatse telefoonkaarten kopen om vanuit een openbare telefooncel met de aanduiding International Card/Coin Telephone naar België telefoneren. Dit is goedkoper dan bellen vanuit het hotel. In de meeste hotels is er wifi (vaak gratis).
Belangrijk om te weten:
De rondreis in Japan is een gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Er wordt dagelijks heel wat gestapt. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en alle wandelingen die op het programma staan.