Klimaat & tijdsverschil:
Tijdens de hele reis is er een tijdsverschil van 7 uur (vroeger): 14.00 uur in België is dus 7.00 uur in Mexico.
Het klimaat in Mexico wordt bepaald door de hoogteverschillen en de omringende oceanen.
We kunnen drie klimaatzones onderscheiden.
1)De “tierra caliente” (hete zone) ligt tussen 0 en 600 meter. De gemiddelde jaartemperatuur loopt van 23 tot 26 graden. Het omvat vooral de westkust. (o.a. Acapulco)
2)De “tierra templada” (gematigde zone) met een gemiddelde jaartemperatuur van 17 tot 23 graden, bevindt zich tussen 600 en 1800 meter. Het is de subtropische oostkust met uitzondering van de noordkust van Yucatan die betrekkelijk droog is. (o.a. Veracruz)
3)De « tierra fria » (koude zone) ligt boven 1800 meter met een gemiddelde jaartemperatuur beneden de 17 graden. (o.a; Mexico City)
Er zijn twee seizoenen. Het droge seizoen (wintertijd) loopt van november tot mei.
Het regenseizoen (zomertijd) is van mei tot november. Gedurende deze periode loopt u dagelijks grote kans om in de namiddag verrast te worden door een korte, maar hevige plensbui. De rest van de dag echter is het zonnig en aangenaam.
Paspoort & visum:
Voor onze reis heb je een internationaal reispaspoort nodig (laat een kopie ervan thuis en steek een andere in je bagage), dat geldig blijft tijdens het verblijf. Bij het toekomen in Mexico-City moet men een toeristenkaart invullen. Deze toeristenkaarten zijn persoonlijk en kosten niets.
Gezondheid:
Voor deze reis zijn geen speciale inentingen vereist. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen tetanus (klem), poliomyelitis (kinderverlamming), buiktyfus en Hepatitis A. Raadpleeg hierover tijdig je arts.
Malariatabletten zijn niet verplicht. Rauwe groenten, ongeschild fruit en leidingwater dienen vermeden te worden. Drink mineraal-, gezuiverd of gekookt water. Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Een middel als immodium in de reisapotheek kan dus zeer nuttig blijken, net zoals motilium voor darm- en maagstoornissen. Het kan geen kwaad een beperkte huisapotheek mee te nemen! Laat je eventueel bij de samenstelling hiervan bijstaan door uw huisdokter.
Kleding:
Voorzie zomerkledij en zwemkledij voor aan de kust en iets warmere kledij (fleece)voor de hoger gelegen streken. Neem ook regenkledij en een opvouwbare paraplu mee. Katoenen hemden met lange mouwen en lichte lange broeken voorkomen muggenbeten en zonnebrand. Een hoed en een zonnebril beschermen ook tegen de zon. Neem een paar comfortabele en ingelopen wandelschoenen met profiel en goede zolen mee om de piramides te beklimmen en voor de wandelingen. Een zaklamp is ook nuttig.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer(20 kg) en één stuk handbagage per persoon (met label). Maximale afmeting van de handbagage = 55x40x20 cm, maximaal gewicht = 8 kg. Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan voor de groep zodat wij de eventuele voorkeur van onze klanten vooraf kenbaar kunnen maken. Het is wel zo dat er geen seat-garantie bestaat in de economy-klasse, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Bagageriemen, touwtjes en rekkers rond uw bagage zijn niet toegestaan. Ze kunnen het bagagesysteem van de luchthavens verstoren. Vergeet ook niet om oude bagagelabels te verwijderen.
Uw bagage herkenbaar maken? Dat kan met onze opvallende Hobo-stickers.
Powerbanks, reservebatterijen en losse batterijen zijn niet toegelaten in de ruimbagage, wel in de handbagage. Draagbare elektronische apparaten met lithiumbatterijen zoals bv. laptops, smartphones, tablets, enz. zijn zowel in de hand- als ruimbagage toegelaten.
Elektriciteit:
De spanning of voltage in Mexico is 110 - 125 volt. Je hebt een reisstekker nodig met twee platte polen, zoals ook in de USA wordt gebruikt. Als je geen schakelaar op je elektrische apparatuur hebt, heb je een adapter nodig. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken.
Geldzaken:
De officiële munteenheid in Mexico is de Mexico Peso (MXN).
Cash zal je vooral op de markten nodig hebben. Neem bij voorkeur een Maestro/Cirrus kaart of kredietkaart mee. Die worden in talrijke automaten vlot aanvaard en je krijgt de beste wisselkoers. Wie geen kaarten heeft, neemt Euro’s en US dollars. Euro’s worden vlot aanvaard in de grote steden. Dollars worden overal aanvaard en beter dan Euro’s in afgelegen gebieden. Je neemt het best een bedrag in dollars mee (kleine coupures). Door de wisselende koersen kan het nadelig zijn al in België geld te wisselen; bovendien mag je slechts een beperkte hoeveelheid Peso’s invoeren.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Communiceren met het thuisfront is vanuit Mexico niet moeilijk met alle moderne communicatietechnieken. In de meeste hotels is er wifi in de lobby en/of de kamer (meestal gratis). Enkel een 3- of 4-band GSM werkt in de meeste gebieden. Voor digitale fotografie, voorzie je je best van voldoende geheugenkaarten en reservebatterijen. Op de meeste historische sites moet er betaald worden om te mogen filmen met een videocamera.
Niet iedereen is akkoord om gefotografeerd te worden (vaak de indiaanse bevolking), dus doe je er goed aan het eerst te vragen (“Puedo sacar una foto?”). In toenemende mate verwacht men een kleine fooi als tegenprestatie. Op sommige plaatsen (meestal religieuze) kan het verboden zijn te filmen of te fotograferen. Tijdens de reis worden regelmatige stops gemaakt bij mooie uitzichtpunten.
Belangrijk om te weten:
De rondreis in Mexico is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.