Rondreis Mexico: groepsreis naar stoere caballero


Reisduur: 15 dagen  

Dag 1 Brussel – Mexico stad   

We vliegen per regelmatige lijnvluchten naar Mexico stad.

Dag 2 Mexico stad   O|M|A

Aankomst en transfer naar het hotel. We bezoeken de grootste stad ter wereld, het oude Tenochtitlan van de Azteken. Mexico stad is het economische, politieke en culturele centrum van het land. De drukke Madero laan voert van de Alameda Central naar de Zocalo, het hart van de stad. We wandelen langs het mooie Huis van de Tegels, versierd met blauwe en witte Puebla tegeltjes. De monumentale Zocalo wordt gedomineerd door het stadhuis, de enorme Metropolitan kathedraal, het presidentieel paleis waar we Diego Rivera’s meest bekende werk over de Mexicaanse geschiedenis bekijken en de Templo Mayor, voor de Azteken het centrum van het universum. Na de lunch rijden we naar het Chapultepec Park. De beroemdste attractie van het park is het Antropologisch Museum met zijn grote collecties van Precolumbiaanse kunst, inbegrepen het topstuk de Azteekse Kalender.

Dag 3 Mexico stad – Teotihuacan – Mexico stad   O|M

Na het ontbijt rijden we naar de heiligste plaats voor miljoenen Mexicanen, de Basiliek van de maagd Guadalupe. Verder naar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen en een van de best bewaarde precolumbiaanse centra van Mexico: Teotihuacan. We maken een verkenningstocht door de site langs de Weg der Doden naar de enorme Piramide van de Zon en de kleinere Piramide van de Maan. Op de weg vinden we de unieke tempel van Quetzalcoatl versierd met reliëfs van de regengod Tlaloc en de slangengod. Het Paleis van de Quetzal Vlinder bevat mooie muurschilderingen net als de Tempel van de Jaguars. Teotihuacan was een van de grootste steden in die tijd maar raakte na de 7de eeuw in verval.

Dag 4 Mexico stad – Puebla – Oaxaca   O|A

We vertrekken vroeg langs de panoramische Pan American snelweg over het ruige Sierra Madre gebergte, langs nauwe kloven, cactuswoestijnen, mangoplantages en kleine plantages. Onderweg stoppen we in de mooie koloniale stad Puebla, een Werelderfgoed site. We bezoeken de kathedraal en de Zocalo. Nadien rijden wij verder naar Oaxaca.

Dag 5 Oaxaca – Monte Alban – Oaxaca   O|A

In de ochtend bezoeken we Monte Alban, het grote ceremoniële centrum van de Zapoteken en nu Unesco werelderfgoed. De Gran Plaza is omringd door tempels en piramiden, stille getuigen van een van de grootste en meest ontwikkelde beschavingen. Vanop de door mensenhanden afgevlakte heuvel heb je een prachtig uitzicht. Nadien verkennen we het centrum van Oaxaca waar de Spaans koloniale architectuur nog goed bewaard is gebleven. We starten op de Zocalo, het hart van de stad. Het plein wordt geflankeerd door de enorme kathedraal waarvan de bouw startte in 1554 en pas eindigde in de 18de eeuw. We bezoeken de kleurrijke centrale markt. We wandelen verder langs kunstgalerijen, cafés en boetieks naar het meest belangrijke Spaanse bouwwerk uit de 16de eeuw, de Santo Domingo kerk met zijn schitterend barokke interieur. In het Oaxaca museum vind je de goudschat gevonden in Monte Alban.

Dag 6 Oaxaca – Tehuantepec   O|M|A

Wij rijden eerst naar El Tule, een pittoresk dorp vooral bekend om zijn sabino boom, een cipres met een omtrek van 50 m en meer dan 2000 jaar oud. Verder door naar Mitla, de mythische stad van de dood, een unieke archeologische site bekend om haar geometrische decoraties gevormd door duizenden stenen in een mozaïekpatroon. Nadien zetten wij onze reis verder zuidwaarts over het Sierra Madre gebergte naar Tehuantepec.

Dag 7 Tehuantepec – Chiapas de Corzo – Sumidero Canyon – San Cristobal de las Casas   O|A

Verder door naar de provincie Chiapas en zijn hoofdstad Tuxtla Gutierrez. In het kleine stadje Chiapas de Corzo zien we de monumentale koloniale achthoekige fontein. We gaan aan boord van kleine motorboten voor een tocht in de spectaculaire Sumidero canyon. We varen over de Grijalva tussen loodrechte wanden die op sommige plaatsen tot 1.000 m boven je uittorenen. Op onze tocht spotten we heel wat tropisch wildleven: reigers, spinaapjes, ijsvogels en een zeldzame krokodil. Nadien rijden wij verder naar San Cristobal de las Casas, de aangenaamste stad van Mexico. Het klimaat is er uitstekend, koel en gezond.

Dag 8 San Cristobal de las Casas – Zinacantan – Chamula – San Cristobal de las Casas   O|M

Vandaag bezoeken we een paar indiaanse dorpen in de omgeving van San Cristobal de las Casas. De Tzotzil en Tzeltal indianen die hier wonen zijn afstammelingen van de Maya’s en hebben hun gebruiken en klederdracht behouden. Het katholiek geloof is gecombineerd met de precolumbiaanse geloven. De vloer van de kerk van Chamula is bedekt met pijnboomtakken en het licht van de vele kaarsen wordt weerkaatst in de spiegels die de heiligenbeelden omringen. Een ander mooi dorp is Zinacantan. In de namiddag bezoeken wij het historische centrum van San Cristobal.

Dag 9 San Cristobal de las Casas – Palenque   O|A

We rijden naar Palenque door een schitterend landschap. Onderweg bezoeken we de prachtige reeks watervallen van Agua Azul.

Dag 10 Palenque – Campeche   O|M|A

In de ochtend bezoeken wij het hoogtepunt van onze reis, de ruïnes van de mooie Maya-site Palenque, gelegen in het dichte tropische regenwoud. De Templo de las Incripciones, een tempel op de top van een piramide, is een pareltje van de Mayaanse bouwkunst. We bezoeken het Palacio een complex van binnenhoven, gangen, tunnels en afgewerkt met een toren van vier verdiepingen. We bezoeken ook de kleinere tempels van de Zon en het Kruis met hun prachtige bas-reliëfs. Nadien rijden wij verder naar de Golf van Mexico voor overnachting in Campeche.

Dag 11 Campeche – Uxmal – Merida   O|M

In de ochtend kort stadsbezoek aan Campeche. De stad heeft nog veel van haar koloniale karakter behouden en werd tijdens de Spaanse overheersing omringd met een zeshoekige dikke muur om ze te beschermen tegen de vele aanvallen van de piraten. Wij rijden verder naar Merida. Onderweg bezoeken wij enkele van de meest interessante precolumbiaanse steden van de Maya’s. We starten met Kabah waar we hun bekendste attractie, het Paleis van de Maskers, opgedragen aan de regengod Chac, bezoeken. De gevel van 45 meter lang is bedekt met 260 Chac-maskers, een masker voor elke dag van de Mayakalender. Verder door naar de bekendste en grootste archeologische site, Uxmal. Aan de ingang vinden we de schitterende piramide van de Tovenaar, volgens de legende gebouwd in één nacht. Het Vierkant van de Nonnen, is een plein dat aan alle kanten wordt geflankeerd door gebouwen met perfecte geometrische bas-reliëfs. Een van de meesterwerken is het Gouverneurspaleis. Nadien rijden wij verder naar Merida, de hoofdstad van de provincie Yucatan en gekend als de witte stad.

Dag 12 Merida – Chichen Itza   O|M|A

We rijden langs kleine Maya dorpen naar Chichen Itza, een van de zeven wereldwonderen en een unieke combinatie van Mayaanse en Tolteekse kunst. De site wordt gedomineerd door de Kukulcan piramide met zijn symbolen van de Mayaanse tijdsmeting. We bekijken de Tempel van de Krijgers en het Hof van de Duizend Zuilen. In Chichen Itza vind je het best bewaarde pelotaveld, het terrein waar het rituele balspel werd gespeeld.

Dag 13 Chichen Itza – Ek Balam – Playa del Carmen   O|M

‘s Morgens brengen we een bezoek aan de recent ontdekte archeologische site Ek Balam. Hier werden unieke pleisteren beelden ontdekt van Maya krijgers en goden. Verder door naar de Caribische kust met zijn prachtige turkooizen zee.

Dag 14 Playa del Carmen – Cancun – Brussel   O

Transfer naar de luchthaven van Cancun voor onze terugvluchten naar Europa.

Dag 15 Brussel   

Aankomst in Brussel en einde van een prachtige reis door het verleden van de Maya’s.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Mexico Mexicaanse peso  Spaans  03/03/2024 01:07 
Elders op dit continent
  • Rondreis Costa Rica: groepsreis door 12 klimaten
  • Rondreis Mexico: groepsreis naar stoere caballero
  • Rondreis Guatemala & Honduras: majesteitelijk
  • Rondreis Panama: groepsreis naar kanaal én meer
  • Rondreis Cuba: groepsreis naar openluchtmuseum
  • MIDDEN-AMERIKA