Klimaat & tijdsverschil:
Het klimaat in Oezbekistan is streng continentaal en zeer droog.
Dat betekent koude winters en warme, droge zomers. Oezbekistan wordt ook de “zonnige republiek” genoemd (300 dagen zonneschijn per jaar) en minder dan 300 mm regen.
Er zijn twee piekperiodes: zomer van eind juni tot begin augustus (waarin het kwik tot 40°kan stijgen) en van eind december tot begin februari ( waarin de temperatuur kan dalen tot – 30°C ).
De beste reisperiodes zijn van de prille lente tot juni en van september tot begin november (met weinig vochtigheid en relatief frisse avonden).
Kirgizië heeft een uitgesproken landklimaat, met koude winters en hete zomers. In het voor- en najaar kan het in de bergen nog sneeuwen, maar 's zomers is het op grotere hoogte juist aangenaam vertoeven. De gemiddelde januaritemperatuur in Bisjkek is min 5 graden, in juli is het gemiddeld 24 graden.
Verschil met België: Oezbekistan: winteruur: 4 uur, zomeruur: 3 uur.
Kirgizië: winteruur: 5 uur, zomeruur: 4 uur.
Paspoort & visum:
Een geldig internationaal paspoort (geldig gedurende de ganse reis). Een visum is niet langer vereist voor verblijven korter dan 60 dagen.
Laat een fotokopie van uw paspoort thuis en neem ook een fotokopie en enkele pasfoto's mee op reis (bewaar deze apart).
Gezondheid:
Voor Oezbekistan en Kirgizië gelden geen bijzondere gezondheidsbepalingen en zijn geen specifieke inentingen vereist. Toch zijn de basisvaccinaties zoals tetanus, buiktyfus en hepatitis A aangeraden. Vermijd voedsel dat niet vers gekookt werd.
Eet enkel gekookte groenten en fruit dat gepeld kan worden.
Drink geen water uit de kraan maar flessenwater en vermijd ijsblokjes.
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem is diarree. Reizigers worden in deze landen er vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering van voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar uw lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging. Dit is te voorkomen door water met een O.R.S.-oplossing te drinken. Deze zakjes, die in België bij de apotheek te krijgen zijn, bevatten alle mineralen en suikers die het lichaam verliest bij diarree.
Neem een uitgebreide huisapotheek mee. Zorg ook voor uw persoonlijke medicatie.
Voor meer inlichtingen contacteer uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (voor het malaria risico) (Reisadvies: 0902/88088 of surf naar www.itg.be).
Wanneer u medicatie op voorschrift dient mee te nemen op reis is het aangewezen dat u hiervoor een Engeltalig attest kan voorleggen. U kan dit laten opstellen door uw huisarts. De medicatie zelf inderdaad best in de originele verpakking(en) laten.
Kleding:
Licht katoenen kledij is aanbevolen voor het reizen in de zomer: Lange broeken, lange rokken, hemden met lange mouwen beschermen tegen de zon en tonen meteen respect voor de moslimcultuur. Zeker bij bezoeken aan religieuze plaatsen en op straat is deze kledij aan te raden.
Een hoofddeksel als bescherming tegen de zon mag zeker niet vergeten worden.
Neem iets warmer mee voor de koelere avonden. (vooral in april en oktober).
Een goed paar wandelschoenen is altijd nuttig.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 20 kg - owv. de binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Elektriciteit:
In Oezbekistan (en Kirgizië) vind je meestal dezelfde stopcontacten dan in België (220 volt) In sommige hotels zijn sockets met drie rechthoekige pinnen aan het plaatsen. In dit geval is een tussenstekker nodig. Breng een zaklamp mee voor het geval dat de elektriciteit uitvalt.
Geldzaken:
Het Oezbeeks geld heet soum (UZS).
1 Euro = 13.711 UZS (Oezbekistan)
US dollars zijn het gemakkelijkst te wisselen maar ook met Euro zijn er geen problemen in Oezbekistan. In steden als Tashkent zijn er geldautomaten die westerse kredietkaarten aanvaarden, maar ze zijn niet altijd even betrouwbaar. In Oezbekistan gebeurt het merendeel van de betalingen in cash, maar soms aanvaardt men ook een kredietkaart.
Er zijn overal erkende wisselkantoren en in de meeste hotels kan ook gewisseld worden. Neem een mengeling van coupures mee. Grotere bankbiljetten krijgen een betere koers dan kleinere.(maar worden vaak niet aanvaard) Zorg ervoor dat de geldbriefjes in goede staat zijn, voor USD liefst van het nieuwe type (2004), maar zeker van na 1994. Neem ook geen oude briefjes aan.
We raden u aan om niet te veel geld in een keer te wisselen.
De Kirgizische munteenheid is de som (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin.
In Kirgizië kan momenteel het best gewisseld worden met USD.
1 Euro = 92,20 KGS (Kirgizstan)
Opgelet: Niet teveel ineens wisselen, anders kom je met een boodschappentas niet toe. Er is geen verschil in wisselkoers tussen zwarte markt en officiële koers.
Met Visa- en Amercan Express-kaarten kunnen US dollars afgehaald worden in filialen van de Nationale Bank van Oezbekistan.
De inflatie in beide landen is zeer hoog.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Breng voldoende foto-en videomateriaal mee, want deze landen zijn fotogeniek. Zorg ook voor voldoende memory cards of een draagbare externe disk waar je de foto’s kan op overladen.Vergeet zeker niet om reservebatterijen voor uw film –en videotoestel mee te brengen
In Oezbekistan moet op vrijwel elke site extra betaald te worden om te mogen fotograferen en om te mogen filmen De bedragen (tussen 1 en 3 $) kunnen altijd wijzigen en dienen ter plaatse in de lokale munt betaald te worden.
Hoewel de staat politiek gevoelige websites blokkeert, is de opmars van internet niet te stuiten en vindt men op toeristische plaatsen internetcafés. In de meeste hotels is er Wifi in de lobby ( meestal gratis)
Telefoneren vanuit de hotels (duurder) en vanuit communicatiecentra is mogelijk. Mobiel bellen in beide landen is overal mogelijk (weliswaar duur- SMS is beter)
Belangrijk om te weten:
Deze reis in Oezbekistan en Kirgizië is een mooie gevarieerde reis en is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan het de wandelingen en excursies zoals in het programma vermeld.