Katrín Jakobsdóttir, Ragnar Jónasson – Reykjavik

IJsland – Thriller

Een spannende IJslandse thriller geschreven door Katrín Jakobsdóttir, de premier van IJsland samen met misdaadauteur Ragnar Jónasson.

Ijsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára – leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar? Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200ste verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

In dezelfde periode begint journalist Valur Robertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost. Wat deze misdaadroman boven de middelmaat uittilt is de achtergrond. In oktober 1986 was IJsland even het middelpunt van de wereld toen president Ronald Reagan en zijn collega Michail Gorbatsjov elkaar in Reykjavik ontmoetten om te praten over het verminderen van hun nucleair arsenaal. Deze tweedaagse ontmoeting zou het begin aankondigen van het einde van de Koude Oorlog. Alle ogen waren op IJsland gericht waardoor het land plotseling interessant werd voor buitenlandse toeristen.

Reykjavik is een sfeervolle thriller met een sterk verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een belangrijke historische periode.