Klimaat & tijdsverschil:
In Peru is het is zeven uur vroeger dan in België. ( in de wintertijd bij ons is het maar zes uur verschil).
Het klimaat in Peru varieert per regio. Aan de woestijnachtige kust valt er praktisch geen regen, maar schijnt de zon ook minder. Van mei tot november is er in dit gebied (en vooral in Lima) veel kans op ‘Garua’, een laaghangende mist. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode bedraagt 17°-20°C. Aan de Noordkust (Chiclayo en Trujillo) kan de temperatuur oplopen tot 25°C. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 15°C. In de Andes schijnt de zon van april tot oktober. De temperaturen zijn tijdens de dag zacht, maar tegen de avond en vooral ’s nachts dalen de temperaturen sterk. (soms tot tegen het vriespunt) Afhankelijk van de hoogte, bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur tussen 12°-22°C. ’s. Juli en augustus zijn de koudste maanden, maar de lucht is over het algemeen het helderst.
De rest van het jaar is het warmer maar ook natter.
Paspoort & visum:
U dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat na datum van aankomst nog zes maanden geldig moet zijn. Bij aankomst in Peru zal men u vragen een formulier in te vullen. U dient een gedeelte van dit formulier tijdens de reis bij u te houden en u dient dit bij vertrek terug af te geven. Dit formuliertje wordt samen met uw paspoort bij aankomst in elk hotel gevraagd en zal gekopieerd worden.
Gezondheid:
De veranderingen van eten, klimaat en het tijdsverschil gecombineerd met een vaak druk programma zorgt ook in Peru zoals bij zovele andere verre bestemmingen bij vele toeristen voor buikloop. Eten en drinken op straat is zeker niet aan te raden. Kraanwater mag niet gedronken worden. Fruit moet minstens gewassen worden.
Een middel als Immodium en Motilium voor darm- en maagstoornissen is aangeraden om mee te nemen.
Sommige toeristen kunnen problemen hebben met hoogteziekte. Steeds moet opgepast worden voor hoogteziekte tijdens onze rondreis in de Andes (tot boven 4000m) . Een gevoel van misselijkheid, wat hoofdpijn en een vermoeid gevoel kan iedereen in het begin hebben maar meestal gaat dat gevoel snel over. Uw lichaam past zich na enkele dagen aan, waarna u verder weinig problemen meer zult ondervinden. De eerste dagen is het nodig om veel water te drinken . Om hoofdpijn als gevolg van hoogteziekte te onderdrukken kan beter geen aspirine worden gebruikt. Dit vermindert wel de pijn maar de hoogteziekte zelf wordt er niet door genezen. Pijnstillers op basis van Paracetamol (bv. Dafalgan,..) werken wel goed. Een geneesmiddel tegen hoogteziekte is Diamox (op voorschrift bij uw huisarts.) Raadpleeg in ieder geval voor het vertrek uw huisarts.
Neem een uitgebreide huisapotheek mee! Laat u bij de samenstelling hiervan bijstaan door uw huisdokter. Wat zeker en vast niet mag ontbreken zijn:
- Uw persoonlijke medicatie
- muggenmelk (spray/stick) op basis van DEET
- zalf tegen insectenbeten
- antidiarree middelen (bv. Immodium)
- middel tegen spijsverteringsstoornissen (Motilium ..)
- middel tegen reisziekte (Touristil ..)
- pijnstillers (o.a. tegen hoofdpijn)
- breedspectrum antibiotica (bv. Ciproxine)
- zonnebrandolie en lippenzalf
- ….
- steriele naalden, spuitjes en verbanden
- Diamox (enkel op voorschrift arts)
INSTITUUT VOOR TROPISCHE GENEESKUNDE
Kronenburgstraat 43/3
2000 Antwerpen
Tel. 0902/88088
.
Kleding:
Voor het Hoogland hebt u warme kleding (trui/fleece/jas) nodig. Tijdens de nacht zakt de temperatuur tot onder nul. De ochtenden en avonden zijn fris, terwijl overdag de temperatuur 20 à 25° kan bereiken (opgelet : op de plaatsen waar de zon niet komt, kan het heel wat frisser zijn). Geen nood als u te weinig warme kledij bij hebt, denk maar aan al die lama en alpaca truien (handschoenen, mutsen) die u ginder kan kopen.
Voor de kust is een combinatie van beide aan te raden (overdag warm in de zon, ’s nachts koud). Neem goede wandelschoenen mee. (zolen met een goed profiel).
Vergeet ook uw regenjas niet.
Bagage:
Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer ( max 23 kg - owv. de binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 10 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.
Elektriciteit:
De netspanning is Peru is 220 volt. Sommige hotels hebben ook stopcontacten van 110 volt voor scheerapparaten. Europese stekkers (twee ronde pinnen) zijn vaak aanwezig, soms ook type A (twee platte pinnen). Voor alle zekerheid universele reisstekker voorzien. Ook is het aangewezen om een zaklamp mee te nemen.
Geldzaken:
Het is aanbevolen van hieruit euro’s of dollars mee te nemen. In de grote hotels kan u deze probleemloos wisselen naar de Peruaanse sol.
U kan in de grote toeristische centra soms met dollars maar ook met euro’s betalen. Ook in de grote centra en hotels kan met een kredietkaart betaald worden. In verder afgelegen gebieden aanvaardt men enkel de lokale munt.
Foto, GSM & Wi-Fi:
Met alle moderne communicatietechnieken ben je op de meeste plaatsen (uitgezonderd de Colca Canyon) goed bereikbaar. U kan ook uw GSM gebruiken in Peru mits deze uitgerust is met het Triband systeem. Wifi is in de meeste hotels aanwezig (soms betalend) in de kamer en soms in de lobby.
Telefoneren en faxen vanuit de hotels is mogelijk, maar duur. Over heel het land zijn er telefoonkaarten verkrijgbaar waarmee goedkoper getelefoneerd kan worden
Je kunt op de meeste toeristische plaatsen fotomateriaal e.d kopen maar toch is het raadzaam om voldoende voorraad van thuis mee te brengen. Niet iedere Peruaan is akkoord om gefotografeerd te worden, dus doe je er goed aan het eerst te vragen (“Puedo sacar una foto?”). In toenemende mate verwacht men een kleine fooi als tegenprestatie (wat soles). Tijdens de reis worden regelmatige stops gemaakt bij mooie uitzichtpunten. Opgelet voor de felle zon: de zon schijnt in Peru feller dan bij ons. Iedere fotograaf krijgt te maken met het enorme contrast tussen licht en schaduw.
Belangrijk om te weten:
De rondreis in Peru is een zeer gevarieerde reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan. Wel opletten dat verschillende uitstappen in de Andes ons op grotere hoogtes brengen. (zie gezondheid)