Rondreis Armenië en Georgië: tof groepsreis idee!


Klimaat & tijdsverschil:

De zomers in Armenië zijn droog en zonnig. De zomerperiode begint in juni en duurt tot ongeveer halverwege september. In deze periode liggen de temperaturen overdag (afhankelijk van de hoogte) tussen de 22 en 37 graden Celsius. Omdat er sprake is van een lage relatieve luchtvochtigheid lijkt het in periodes van hitte over het algemeen wat betreft gevoelstemperatuur minder heet dan dat de waarde op de thermometer je doet geloven. Vanaf de tweede helft van september gaan de temperaturen snel onderuit. De herfstperiode betekent alleen dalende temperaturen, periodes met onbestendig herfstachtig weer kent Armenië vrijwel niet.

Door de grote hoogteverschillen, variërend van zeeniveau tot bergpieken van meer dan vijfduizend meter, kent Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20°maanden per jaar en op de hoogste bergen ligt eeuwige sneeuw. Aan In de zomer kan het in Tbilisi erg warm en vochtig zijn.

In Armenië en Georgië is het in de zomer twee uur later en in de winter drie uur later dan in België.

Paspoort & visum:

Voor Georgië en Armenië hebt u een internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkeer geldig is.
Neem altijd een kopie van uw paspoort mee en bewaar het apart van het origineel.

Gezondheid:

Voor Georgie en Armenië is geen enkele inenting verplicht maar we raden inentingen voor Hepatitis A en DTP aan.
Verdere voorzorgen kun je nemen door een kleine reisapotheek mee te nemen. Voorzie zeker pleisters, middelen tegen de koorts en insectenbeten, immodium, motilium en touristil.
Vergeet ook geen muggenzalf en zonnecrème.
Vermijd het drinken van water uit kranen, maar koop flessen mineraalwater.

Kleding:

Overdag is het overwegend aangenaam warm (tussen mei en september) in Georgië en Armenië, in de hoger gelegen gebieden kan het iets frisser zijn en ’s nachts wordt het snel koeler(vooral in oktober) . Enkele warme kledingstukken (zoals fleece en jasje tegen de frisse wind) mogen dan ook niet in de bagage ontbreken. Een regenjasje of paraplu mag zeker niet in de bagage ontbreken is nuttig.
Hoofdbedekking is niet verplicht bij het bezoeken van kerken en kloosters, hoewel de lokale vrouwen een hoofddoekje dragen. Als je in Armenië /Georgië naar de kerk gaat stelt men het wel op prijs dat je netjes gekleed gaat. Dus geen korte broek, korte rok of laag uitgesneden jurk.
Breng comfortabele wandelschoenen mee.

Bagage:

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer (bij voorkeur max 20 kg) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg. Verzeker de sluiting van je koffer met een bagageband.
Wij vragen altijd bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan zodat wij de eventuele voorkeur van de klant kunnen doorgeven. Het is wel zo dat in economy klasse er geen seat-garantie bestaat, deze bestaat enkel in de business-klasse.

Elektriciteit:

De netspanning in Armenië en Georgië is 220 volt. De stopcontacten zijn dezelfde als in België, een adapter is dus niet nodig. Wel kunnen er regelmatig in beide landen stroomonderbrekingen voorkomen. Een zaklamp is aangewezen.

Geldzaken:

De nationale munt in Georgië is de Lari (GEL). Munten worden Tetri genoemd en 100 Tetri is gelijk aan één Lari. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100. In munten bestaan 5, 10, 20 en 50 Tetri. Eén euro is ongeveer 2,4 Lari (april 2015)
De nationale munt in Armenië is de dram (AMD). Bankbiljetten vindt u van 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 dram. Munten zijn er van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 dram. Eén euro is ongeveer 514 dram waard (april 2015).

Het is verstandig om euro’s of dollars (in kleinere coupures – 20 – 50€)mee te nemen, die overal inwisselbaar zijn.
Drams en lari kun je in de grote steden gewoon uit de muur pinnen. In afgelegen gebieden is het moeilijk om betaalautomaten te vinden; In grote steden en grotere winkels kun je meer en meer met een kredietkaart terecht, terwijl je in de kleinere plaatsen nog altijd slechts cash kunt betalen

Foto, GSM & Wi-Fi:

Breng voldoende foto-en videomateriaal mee, want deze landen zijn fotogeniek.
Zorg ook voor voldoende memory cards of een draagbare extern disk waar je de foto’s kan op overladen.Vergeet zeker niet om reservebatterijen voor uw film –en videotoestel mee te brengen.
In musea of bezienswaardigheden is het normaal gezien toegestaan te fotograferen, mits vaak een extra toeslag. Het is verboden om foto’s te nemen van militaire objecten, grensposten of politie.
De deuren van de Georgisch/Armeense -orthodoxe kerken staan meestal voor iedereen open. Houd bij een bezoek wel rekening met de regels die hier gelden (kleding – zie hoger) en fotograferen/filmen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld om in de kerkgangers te fotograferen en zeker als je foto’s neemt met flash. Buiten de kerk vinden Georgiërs en Armeniërs het vaak prima als je hen fotografeert. Maar vraag het altijd hun toestemming. Meestal poseren ze met veel plezier en fierheid. Internationaal telefoneren kan vanuit grote hotels, bij belkantoren of op het postkantoor.

Mobiel bellen is mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten. In het grootste deel van Georgië en Armenië s er dekking, met uitzondering van afgelegen (berg)gebieden.

Belangrijk om te weten:

De rondreis in Georgië en Armenië is een gevarieerde en mooie reis. De reis is mogelijk voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie beschikt, kan deelnemen aan alle excursies en wandelingen die op het programma staan.

Land(en)

VLAG LAND MUNT TAAL TIJD
Armenie Dram  Armeens  04/02/2023 04:08 
Georgië Lari  Georgisch  04/02/2023 04:08 
Elders op dit continent
 • Rondreis India, Rajasthan: groepsreis vol sprookjes
 • Rondreis Zuid-India: hartveroverende groepsreis
 • Rondreis India, Ladakh: groepsreis vol geheimen
 • Rondreis Darjeeling | Sikkim | Bhutan
 • Rondreis Nepal: groepsreis vol hoogtepunten
 • Rondreis Sri Lanka: groepsreis werelderfgoed
 • Rondreis Japan: puur poëtische groepsreis
 • Rondreis Borneo: groepsreis naar orang-oetans
 • Rondreis Bali, Java, Sulawesi: smaragd groepsreis
 • Rondreis Vietnam + Cambodja: top groepsreis
 • Rondreis Laos en Cambodja: groepsreis vol dromen
 • Rondreis Armenië en Georgië: tof groepsreis idee!
 • Rondreis Azerbeidzjan: oost & west groepsreis
 • Rondreis Mongolië: groepsreis vol gastvrijheid
 • Fotoreis Mongolië: op jacht met een arend
 • Rondreis Kirgizstan, Oezbekistan: zijden groepsreis
 • Rondreis Kazachstan: groepsreis voor pioniers
 • Rondreis Tibet: groepsreis vol karma en reïncarnatie
 • AZIË